Politică

Premierul, curios sa stie numele celor care au facut politie politica

16.09.2003, 00:00 21



Pe fondul conflictului dintre SRI si Comisia parlamentara investita sa-i controleze activitatea, premierul Adrian Nastase a facut ieri apel la deconspirarea fostei politii politice. Apelul primului ministru este un semnal de sustinere dat Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), care a militat pentru publicarea numelor fostilor ofiteri care au facut politie politica, dar ale carui incercari au fost sistematic blocate de SRI.



Dosarul fostei Securitati nu trebuie sa mai constituie "o tema reziduala" a dezbaterii publice, fiind necesar ca CNSAS sa clarifice toate aspectele legate de fosta politie politica, a apreciat ieri premierul Adrian Nastase.



Intr-un mesaj transmis participantilor la Conferinta Internationala de la Moneasa, intitulata "Lustratie si deconspirarea politiei politice in Europa de Est", seful Guvernului afirma ca decizia membrilor Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) de a publica in Monitorul Oficial lista ofiterilor care au desfasurat activitati de politie politica trebuie apreciata si incurajata.



"La nivel politic, noi consideram ca CNSAS, institutia abilitata de Parlament pentru a gestiona acest proces, trebuie sa actioneze de asa maniera incat toate aspectele legate de fosta Securitate, care in mod justificat preocupa opinia publica, sa fie pe deplin lamurite. La treisprezece ani dupa Revolutia din decembrie 1989, "dosarul fostei Securitati" nu mai trebuie sa constituie o tema reziduala a dezbaterii publice", a precizat Nastase, citat de Mediafax.



In conflictul fara precedent dintre SRI si Comisia parlamentara, PSD - care are doi membri implicati in disputa, Radu Timofte si Ion Stan - a refuzat sa se pronunte explicit de ce parte se situeaza. Purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Niculescu- Duvaz, a spus ieri ca toate serviciile secrete sunt obligate, prin lege, sa-si verifice oamenii si sa decida daca cei care au facut politie politica trebuie inlocuiti.



Semnalul dat ieri de premier este important si ar putea influenta deblocarea activitatii CNSAS, institutie care nu mai functioneaza de o jumatate de an. Incepand de anul trecut, Consiliul a decis sa publice numele fostilor ofiteri care au facut politie politica. CNSAS a insistat, inclusiv prin declaratii publice date de cunoscuti membri ai acestei institutii - Mircea Dinescu, Andrei Plesu - sa obtina de la SRI dosarele fostilor ofiteri de securitate. Mai multe luni, Serviciul s-a opus invocand lipsa legislatiei care i-ar permite acest lucru. In polemica devenita intre timp publica a intervenit si Comisia parlamentara de control a activitatii SRI, care declarativ a anuntat ca va media conflictul dintre Consiliu si SRI. A intervenit si Parlamentul, care la inceputul anului a format o comisie al carui mandat era sa detensioneze relatiile intre cele doua institutii. Numai ca aceasta comisie speciala a decis ca ar fi mai bine sa propuna demiterea conducerii Colegiului, propunere care nu numai ca nu a detensionat situatia, dar a starnit o adevarata revolta politica. "Afacerea" a fost inchisa pentru o perioada de timp, insa, saptamana trecuta a revenit in atentia publica sub forma conflictului deschis dintre SRI si Comisia parlamentara. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO