Politică

Premierul Emil Boc: Relansarea creditului, cea mai mare preocupare a Guvernului

Premierul Emil Boc: Relansarea creditului, cea mai mare preocupare a Guvernului

Emil Boc pune starea finantelor tarii pe seama guvernarii proaste a fostului partid de guvernamant, PNL

17.03.2009, 00:00 23

Relansarea creditarii este cea mai mare preocupare a Executivului, a sustinut ieri in fata Parlamentului premierul Emil Boc. "Guvernul are un program anticriza adoptat odata cu bugetul pentru 2009, iar aceste masuri sunt cuprinse in bugetul de stat", a sustinut in Parlament premierul in replica la unele acuzatii potrivit carora Executivul nu are un astfel de program.

Sedinta pentru programul anticriza a fost ceruta de PNL, principalul partid de opozitie. De altfel, premierul a pus in buna masura situatia Romaniei pe seama unei guvernari defectuase a PNL - afirmand ca liberalii nu au reusit sa absoarba fondurile europene si au cheltuit nejustificat fondurile din privatizarea BCR, aproape 3 miliarde de euro, ca si alte imprumuturi externe de miliarde de euro.
"Ce poate face Guvernul este sa limiteze efectele crizei", a spus Boc.
Scopurile Guvernului sunt relansarea cresterii si sprijinirea mediului de afaceri, iar relansarea creditului este "cea mai importanta preocupare a guvernului". De asemenea, Boc a mai spus ca investitia publica masiva in infrastructurea este una dintre primele masuri anticriza ale Executivului, Guvernul alocand 20% din buget (10,2 mld. euro) pentru investitii.
Premierul nu a venit cu lucruri neaparat noi. A mai sustinut ca printre masurile anticriza propuse de Guvern se afla introducerea unor prefinantari, scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea masurilor birocratice pentru firme, reducerea numarului taxelor fiscale si parafiscale.
Inaintea sedintei din Parlament, vicepremierul Dan Nica a explicat ca "sunt cinci-sapte masuri cu impact in economie si incurajarea investitiilor, prin caracterul de noutate pe care il introduc in economie: introducerea unor prefinantari, scutirea de impozit a profitului reinvestit, inlaturarea si simplificarea unor proceduri birocratice, prin codul fiscal, pentru ca firmele si companiile sa isi reduca costurile generate de barierele birocratice, reducerea taxelor fiscale si parafiscale de la aproape 500, cate sunt acum, la un numar care sa fie cat mai aproape de minimul necesar", a spus Nica.
El a precizat ca PSD si PD-L nu au discutat despre posibilitatea introducerii unor noi taxe fiscale.
Nica a afirmat ca, deocamdata, coalitia nu poate face o estimare in ceea ce priveste suma pe care Romania ar putea sa o imprumute de la FMI.
El a mai precizat ca PSD si PD-L au mai decis ca Guvernul sa finalizeze, in luna martie, plata datoriilor de aproximativ 2,1 miliarde de euro inregistrate prin neplata unor facturi emise de Cabinetul Tariceanu.
PNL cere reducerea cotei de impozitare de la 16 la 15% si a cotei TVA de la 19 la 15%, ca masuri anticriza, a declarat in Parlament liderul formatiunii Calin Popescu-Tariceanu.
Tariceanu a criticat guvernul pentru intarzierea cu care a prezentat planul anticriza, argumentand ca actualul guvern condus de Emil Boc a pierdut deja trei luni de la inceperea mandatului pana in prezent pentru a lua o actiune pentru a sprijini economia Romaniei.
"Guvernul Boc a pierdut deja trei luni si a pus caruta in fata boilor, pentru ca a aprobat acum un plan anticriza care nu este bugetat", a declarat fostul premier.
Liderul PNL a argumentat ca bugetul prezentat de cabinetul lui Boc este unul care ignora propunerile administratiei locale si ale mediului de afaceri, ca este nerealist si prost intocmit si ca va avea nevoie urgenta de o rectificare.
"Nu e de mirare ca guvernul si presedintele Basescu se arunca acum la picioarele Fondului Monetar International spunand ca nu stiu ce sa faca pe timp de criza si sa motiveze masurile de austeritate pe care vrea sa le implementeze ca pe niste cerinte de la Fond", a mai spus Tariceanu, care a adaugat ca s-a apelat la institutia internationala pentru ca actuala guvernare nu a fost in stare sa faca un proiect anticriza.
 
Ce au facut altii Bulgaria   
  • Scutirea de impozit pe o perioada de 5 ani pentru investitii in regiuni defavorizate;
  • Scutiri/reduceri de impozite pe venit pentru familii tinere care platesc dobanzi la credite imobiliare;
  • Scutiri de la plata TVA pentru o serie de situatii prestabilite.
Cehia
  • Impozitul pe profit a fost redus de la 21% la 20%;
  • Contributiile sociale de sanatate pentru angajati si angajatori au fost reduse;
  • Rambursarile de TVA se solutioneaza mai repede pentru contribuabilii care depun electronic declaratiile fiscale.
Ungaria
  • TVA a crescut de la 20% la 23%;
  • Impozitul pe venit si contributiile sociale aferente vor fi reduse.
Sursa: Deloitte
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO