Politică

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, îi cere premierului să demisioneze

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc,...

Autor: Petru Mazilu

10.10.2020, 15:59 105

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, îi cere premierului Ludovic Orban să demisioneze după ce şeful Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a fost verificat în cadrul unui dosar de fals intelectual, aceasta fiind o problemă de securitate naţională.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, i-a cerut premierului Ludovic Orban să-şi asume numirea în fruntea unei instituţii importante a „unui falsificator”.

„Premierul Orban trebuie să îşi asume prin demisie, numirea, prin Hotărârea de Guvern nr. 746/3.09.2020, în fruntea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a unui falsificator care să controleze tranzacţiile financiare ale României. Să nu uităm că începând cu luna ianuarie a acestui an, Oficiul are atribuţii de monitorizare şi blocare în timp real a tranzacţiilor financiare asupra cărora există suspiciuni de spălare de bani sau finanţare a terorismului”, a declarat Robert Cazanciuc.

Cazanciuc a mai spus că numirea într-o poziţie cheie a unei persoane asupra căreia planează mari suspiciuni reprezintă o problemă de securitate naţională.

„De ce s-a făcut o astfel de numire şi în ce măsură situaţia a afectat interesele şi parteneriatele strategice ale României? Numirea în fruntea unei instituţii cheie a statului român a unei persoane percheziţionate astăzi pentru fals intelectual, reprezintă o problemă de securitate naţională”, a precizat preşedintele interimar al Senatului.

Laurenţiu Baranga a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor pe 4 septembrie. Înainte de fi numit şef al ONPCSB, Laurenţiu Baranga a fost vreme de 11 ani director adjunct al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS). Joi, el a demisionat după ce a fost acuzat că şi-ar fi falsificat documentele de studii pentru a obţine funcţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO