Politică

Presedintele TVR demisioneaza din cauza "babelor securiste"

13.06.2005, 20:05 12

Presedintele TVR, Valentin Nicolau, si redactorul-sef al "Stirilor", Lucian Sarb, si-au anuntat demisiile de la conducerea postului public de televiziune, cu trei zile inainte ca rapoartele SRR-SRTV sa fie dezbatute in plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului.

Cel mai probabil plenul Senatului si Camerei Deputatilor va respinge rapoartele de activitate ale radioului si televiziunii publice, ceea ce duce automat la demiterea conducerii celor doua institutii. Nicolau a vrut sa evite aceasta situatie si, alaturi de Lucian Sarb, si-a anuntat demisia intr-o conferinta de presa in care a acuzat presiunile politice la care TVR a fost supus de cand s-a instalat actuala putere.

"Totul a devenit absurd, dominat doar de vointa politica de a pune mana cu orice pret pe TVR", a spus Nicolau, explicand ca principalul motiv pentru care isi da demisia este dorinta de a evita un interimat care ar fi "deosebit de periculos" pentru institutie. Nicolau considera ca propunerile de sefi pentru SRTv, formulate pana acum, sunt "jenante" si ca acestea "demonstreaza intentia guvernantilor de a aduce la TVR executanti fideli". El i-a numit pe cei invocati pentru o eventuala preluare a conducerii SRTv "babe securiste" si "activisti de partid de raion".

Dorinta politicienilor de a controla TVR este determinata de posibilele alegeri anticipate, de "nevoia de cosmetizare a realitatii unei guvernari subrede si paguboase", de "satisfacerea" unor grupuri de presa deranjate de concurenta TVR, de motivele personale ale presedintelui Traian Basescu si ale premierului Calin Popescu Tariceanu, precizand ca ceea ce intampla cu SRTv face parte dintr-o strategie de diviziune la nivel national. In ceea ce priveste presiunile politice din timpul guvernarii PSD, Nicolau a spus ca luptele s-au purtat mai degraba "in subteran", nu la suprafata. "Lupta a fost egal de nedreapta, dar s-a purtat cu mijloace diferite", a spus Nicolau despre perioada guvernului Nastase.

In replica, Guvernul a catalogat acuzatiile fostului sef de la TVR drept "tragicomedie ieftina". "Este tragic ca domnul Valentin Nicolau nu a avut obiectii si a tacut complice in fata controlului total impus de guvernul Nastase asupra TVR pana la schimbarea puterii la sfarsitul anului 2004.

E comic ca domnul Valentin Nicolau il acuza pe premierul Calin Popescu-Tariceanu tocmai de lucrurile care se intamplau la televiziunea nationala in timpul fostei guvernarii, si anume, incalcarea demnitatii personale si impunerea unei obediente politice", spune purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Purtatorul de cuvant al Executivului remarca faptul ca Nicolau nu a fost in stare sa aduca nici o dovada in sprijinul acuzatiilor la adresa premierului Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO