Politică

Presedintele TVR isi da demisia, dar nu stie cand intra in vigoare

08.02.2005, 00:00 20

Presedintele-director general al Televiziunii Romane, Valentin Nicolau, a anuntat ieri isi depune demisia la Parlament, urmand ca aceasta sa se aplice din momentul in care presedintele Traian Basescu va promulga noua Lege de functionare a SRTv.
Dincolo de gestul in sine este de remercat ca Valentin Nicolau invoca un act normativ aflat abia in faza de proiect. Ministrul Culturii, Mona Musca, si-a anuntat intentia de a modifica leegea de organizare si functionare a televiziunii publice, dar proiectul nu este gata. In ultima perioada, mai multe institutii, printre care si Consiliul National al Audiovizualului, au cerut modificarea Legii de functionare a SRTv in sensul maririi mandatului membrilor C.A. de la patru la sase ani pentru a se reduce dependenta fata de politic.
Dar, pana in prezent, nu s-a realizat nimic concret.
In aceste conditii, Nicolau ar putea continua, teoretic, sa conduca televiziunea inca multa vreme. Asta daca nu va fi demis, posibilitate care exista. Consiliul de administratie al televiziunii publice (ca de altfel si a radioului public) poate fi demis, daca raportul pe care este obligat sa-l prezinte anual Parlamentului cade la vot. Anul trecut raportul a fost discutat de comisiile de specialitate si a fost respins, atat puterea cat si opozitia fiind nemultumite de activitatea televiziunii publice.
A existat atunci si un conflict - era vorba de supararea a doi senatori, unul de la PSD si unul de la PRM, Adrian Paunescu si George Pruteanu - care s-au plans ca nu sunt atat de vizibili la televiziune pe cat si-ar fi dorit. Dincolo de aceste chestiuni cu totul subiective, raportul de activitate a fost calificat de majoritatea parlamentarilor drept neconvingator. Daca acelasi lucru se intampla si la discutarea raportului in plenul Parlamentului, Consiliul de administratie este demis, in frunte cu Nicolau.
Acesta a intrat saptamana trecuta in conflict cu presedintele Traian Basescu. Nicolau l-a acuzat pe presedinte ca a intervenit politic in activitatea televiziunii, dupa ce presa a publicat un e-mail privat adresat de jurnalistul Radu Calin Cristea, consilierului prezidential Claudiu Saftoriu. In mesaj, Cristea refuza o oferta de a reprezenta presedintia in Consiliul de administratie al televiziunii, in cazul in care actualul Consiliu ar fi demis. Acest lucru a fost catalogat de Nicolau drept interventie politica in activitatea televiziunii. In replica, presedintia a dispus intreruperea legaturilor telefonice directe intre sediul televiziunii si presedintie, astfel incat "sa nu sune telefonul cu presiuni politice", dupa cum s-a exprimat presedintele.
Ieri, directorul televiziunii a reluat aceste acuzatii. Referitor la "firul rosu" dintre TVR si Cotroceni, el a aratat ca, potrivit Legii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (Legea 92/ 24.07.1999), STS este obligat sa instaleze astfel de retele telefonice in toate institutiile de interes national. Iar Televiziunea Romana este o institutie de interes national, a spus Nicolau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO