Politică

Presedintii se lupta pe Piata Universitatii

Presedintii se lupta pe Piata Universitatii

Taranistii "inarmati" cu steagurile partidului au bruiat discursul lui Traian Basescu

01.10.2007, 17:33 6

Emil Constantinescu: Cand noi vorbeam impotriva nomenclaturii, el reprezenta nomenclatura. Basescu nu se poate raporta la valorile Pietei Universitatii, intrucat este un fost nomenclaturist.
Traian Basescu: Daca spui ca esti luptator impotriva securitatii si la final spui ca te-a invins (declaratia lui Constantinescu la finele mandatului - n.n.), este clar ca nu ai putut sa invingi si atunci "taci si mergi mai departe".

Piata Universitatii a fost supusa unor sarje politice de-a lungul zilei de sambata. Dupa ce presedintele Traian Basescu si-a anuntat intentia de a tine un "raport" catre natiune in centrul Capitalei, fostul sef al statului Emil Constantinescu a organizat o contramanifestatie, iar Gigi Becali, care si-a manifestat dorinta de a candida la prezidentiale, si-a facut si el aparitia in mijlocul unui miting de pensionari.
Intentia lui Basescu de a tine un discurs in Piata Universitatii, pe modelul celor din campania pentru referendumul din mai, a fost bruiata pe de o parte de mitingul pensionarilor, pentru care fusese organizat un concert chiar in fata Teatrului National, si pe de alta parte de taranisti si de fostul presedinte Emil Constantinescu care l-au acuzat pe actualul sef al statului ca vrea sa se "infrupte" din spiritul Revolutiei si al mineriadelor.
De la discursul presedintelui erau asteptate noi aprecieri legate de situatia politica, dupa doua aparitii la posturile publice de Radio si de Televiziune, in care a vorbit despre doua variante de guvern, in eventualitatea in care motiunea de cenzura programata miercuri va fi adoptata de Parlament. Insa manifestatia membrilor PNTCD - care s-au adunat la fantana arteziana de langa universitate de la ora 4 dupa-amiaza si concertul pensionarilor au dat peste cap planurile sefului statului, care si-a facut aparitia dupa inserat in fata Teatrului National.
Basescu a tinut de la scena amenajata pentru concertul de muzica populara un discurs de cateva minute in care a vorbit despre contramanifestatia taranistilor si in care le-a cerut gardienilor sa-i lase pe acestia sa se apropie de Teatrul National. El nu s-a referit in mod direct la fostul presedinte Emil Constantinescu, insa, dupa ce a coborat de pe scena, le-a spus ziaristilor ca mitingul organizat de acesta este o dovada de "frustrare". "Daca spui ca esti luptator impotriva securitatii si la final spui ca te-a invins securitatea, este clar ca nu ai putut sa invingi si atunci 'taci si mergi mai departe'", a spus Basescu despre Constantinescu.
Cu cateva ore mai devreme, Constantinescu afirmase ca actualul sef al statului nu se poate raporta la valorile Pietei Universitatii, intrucat este un fost nomenclaturist. "Cand noi vorbeam impotriva nomenclaturii, el reprezenta nomenclatura, cand noi luptam impotriva coruptiei, el era o persoana semnificativa pentru corupti", a spus fostul presedinte.
Basescu a explicat ca in 19 mai el le-a spus romanilor prezenti in Piata Universitatii ca le da intalnire in acest loc in ultima sambata din lunile a treia, a sasea, a noua si a douasprezecea din an, la ora 17.00. Presedintele a sustinut ca in 30 iunie, la ora 17.00, el a fost prezent in Piata Universitatii, insa piata era goala, in conditiile in care se inregistra o temperatura de 35 de grade Celsius.
Basescu a mai spus ca sambata nu a mers in piata la ora 17.00, pentru ca era in desfasurare o contramanifestatie si i s-a parut "de bun-simt" sa vina mai tarziu. El a tinut sa precizeze ca organizarea spectacolului pentru pensionari a fost "o coincidenta" si a mentionat ca discursul sau nu a avut conotatii politice, avand in vedere "contextul" politic.
La discursul sefului statului a asistat si presedintele Partidului Noua Generatie, Gigi Becali, care venea de la sediul partidului unde impartise cadouri unor pensionari cu venituri mici.
Ieri, taranistii au reluat ostilitatile fata de presedintele Traian Basescu si l-au amenintat ca daca va reveni in Piata Universitatii, il vor izgoni "ca pe un proscris.
"PNTCD l-a avertizat pe Traian Basescu sa renunte la descinderea in Piata Universitatii de sambata, cu scopul de a-si lansa 'mesajele populiste'. Refuzul presedintelui a generat un raspuns pe masura, impertinenta si trivialitatea singurului sef de stat populist din Europa fiind aspru sanctionate", spune PNTCD prin presedintele Marian Milut.
"PNTCD il va ruina insa pe Traian Basescu, in numele adevarului si democratiei. PNTCD il avertizeaza pe Traian Basescu sa nu indrazneasca sa mai vina vreodata in Piata Universitatii. In situatia in care, in decembrie, va cuteza sa reapara, aducand atingere spiritului Pietei Universitatii, PNTCD este pregatit sa il izgoneasca ca pe un proscris", spune PNTCD.
Intre taranisti si presedinte exista o rivalitate veche, din timpul guvernarii CDR, cand Basescu, pe atunci ministru al transporturilor, a fortat caderea guvernului Ciorbea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO