Politică

Prima confruntare Ponta-Iohannis. Cele mai importante declaraţii

Prima confruntare Ponta-Iohannis. Cele mai importante...

Autor: Mediafax

11.11.2014, 20:19 2113
Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, şi premierul Victor Ponta, candidat din partea PSD-UNPR-PC, participă, marţi seară, de la ora 20.00, la dezbaterea televizată organizată de Realitatea TV înainte de alegerile prezidenţiale.
 
Cele mai importante schimburi de replici
 
Iohannis: Garantez că nu vor fi tăiate pensii cât sunt preşedinte; Ponta: Ce pensie are soacra dvs?
 
Liderul ACL Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Realiatatea TV, că garantează că nu vor fi tăiate pensii cât va fi preşedinte, adăugând că a fost "mizerabilă" campania PSD care susţinea contrariul, iar premierul l-a întrebat, în replică: "Ştiţi ce pensie are soacra dumneavoastră"?.
 
"Dacă vorbim de pensii, eu vreau să fiu preşedintele României ca să avem o economie funcţională pe care să o scoatem din recesiunea tehnică în care a băgat-o Guvernul Ponta, care este foarte ineficient. Trebuie să ştiţi, dragi pensionari, că indexarea pensiilor este obligatorie prin lege şi nu vi se face un favor. Guvermiul este obligat să facă asta. Când voi fi eu preşedintele României economia va deveni funcţională şi pensiile vor creşte. Eu vă garantez că nu se vor tăia pensii niciodată cât voi fi eu preşedintele României", a spus Iohannis.

În replică, Victor Ponta l-a întrebat pe Iohannis ce pensie are soacra acestuia.

Iohannis, lui Ponta: Rămâneţi premier, eu voi fi preşedinte; colaborez instituţional cu premierul
 
Liderul ACL Klaus Iohannis i-a spus, marţi, la Realitatea TV, lui Victor Ponta, să rămână premier după turul 2 al prezidenţialelor, precizând că va colabora instituţional corect cu oricine va fi premier.
 
Ponta a declarat că va colabora instituţional cu cine va fi premier.

"Ideea mi se pare foarte bună, rămâneţi dvs. prim-ministru şi eu preşedinte, e OK aşa. Eu voi colabora instituţional corect cu oricine va fi premierul României, pentru că aşa e normal. Prim-ministrul preşedintele României nu sunt puşi acolo aşa cum se întâmplă de doi ani şi jumătate să se certe la televizor", a răspuns Iohannis.

 
Ponta: Dle Iohannis, fiţi cuminte, ca la mine în birou; Iohannis: Cine vă credeţi?

Victor Ponta şi Klaus Iohannis au avut, marţi, la Realitatea TV, un schimb de replici pe un ton ridicat, premierul spunând: "Dle Iohannis, fiţi cuminte, ca la mine în birou", iar liderul ACL răspunzând: "Cine vă credeţi?" şi ameninţând că pleacă.

Iohannis a susţinut că în comisia care se ocupa de revizuirea Constituţiei s-a discutat despre chestiunea votului electronic şi prin corespondenţă, menţionând că PSD a fost "ferm şi total" împotriva introducerii acestui concept în procesul de revizuire.

"Cine v-a spus lucrul ăsta că, nefiind parlamentar, nu aţi făcut parte din comisie?", l-a întrerupt Ponta pe Iohannis, abrupt. "Domnule Ponta, pot să vă rog să nu mă mai întrerupeţi", i-a răspuns Iohannis, cu un ton apăsat. "Nu e nevoie să ridicaţi tonul la mine", s-a repliat Ponta.

"Este posibil să nu mă mai întrerupeţi? Vă rog mult", a adăugat Iohannis.

Ponta i-a replicat, în schimb, că difuzează informaţii false şi a trecut la o serie de atacuri la persoană, care nu aveau legătură cu subiectul discuţiei. "Domnu’ Iohannis, noi nu suntem slugile dumneavostră. Nu suntem slugile dumneavoastră aici prin România. Eu vă întreb de unde ştiţi ce aţi afirmat. Doar nu sunteţi vreun stăpân de sclavi în România, pe aici. V-am întrebat politicos de unde ştiţi. Doar nu sunteţi parlamentar, de unde ştiţi?", a adăugat Ponta.

El a continuat pe acelaşi ton: "Aş vrea totuşi un pic mai mult respect. Când aţi fost la mine în birou eraţi foarte umil şi respectuos".

"Să fiţi ăla de la mine din birou, cuminte. Cuminte şi calm", a adăugat Ponta, emfatic.

Iohannis a răspuns, întrebându-l pe Ponta cine se crede. "Domnule Ponta, dumneavoastră cine vă credeţi în această confruntare?". "Nu e nevoie să mă jigniţi", s-a repliat Ponta.

"În Palatul Victoria aveţi biroul dumneavostră. Aici biroul este ţara. Aşa că v-aş ruga un minim respect, dacă cumva îl mai aveţi. Dacă îl aveţi, eu vă rog acum foarte politicos să nu mă mai întrerupeţi atunci când îmi expun eu partea mea de răspuns, dacă este posibil. Dacă nu este posibil, putem să facem ca şi aseară: eu plec, dumneavostră vă spuneţi toată vorbăria", a spus Iohannis.

Iohannis, întrebat dacă e adevărat că nu a fost la Chişinău; Ponta, invitat să le dea un mesaj

Klaus Iohannis a fost întrebat, marţi, la confruntarea de la Realitatea TV, dacă e adevărat că nu a fost la Chişinău şi Cernăuţi, dacă vrea să fie preşedinte al tuturor românilor, el răspunzând că nu a fost, iar Victor Ponta a fost invitat să adreseze un mesaj românilor din cele două zone.

Întrebat dacă este adevărat că nu a fost la Chişinău şi la Cernăuţi, în contextul în care doreşte să fie preşedinte al tuturor românilor, el a răspuns că nu, adăugând: "Aţi auzit foarte bine. Voi fi preşedintele tuturor românilor, dar aceste localităţi nu se află pe teritoriul României, au făcut parte din România Mare. Iar Cernăuţiul nu este în Republica Moldova, ci în Ucraina. Dar de abia aştept să mă duc, pentru că am prieteni foarte buni care se trag din Cernăuţi şi am prieteni şi în Chişinău".

După aceea, Victor Ponta a fost invitat să adrese un mesaj românilor din cele două regiuni.

Unde e cea mai numeroasă comunitate de români în UE? ; Iohannis: Ne spuneţi dvs; Ponta:Italia

Victor Ponta l-a întrebat, marţi, pe Klaus Iohannis, dacă ştie unde este cea mai numeroasă comunitate de români din Europa, liderul ACL răspunzând: "Sunt sigur că ne spuneţi dvs.", la care premierul a replicat, râzând: "Credeam că ştiţi: Italia".

Premierul la- întrebat de Klaus Iohannis, în contextul discuţiei despre votul în diaspora, dacă ştie unde este cea mai numeroasă comunitate de români din Europa.

Liderul ACL a răspuns: "Sunt sigur că spuneţi dumneavoastră", iar preşedintele PSD a râs şi a răspuns: "Credeam că ştiţi dumneavoastră. Italia".

 

Iohannis: Fiecare cetăţean are dreptul la vot; Ponta: E o lozincă

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, i-a spus, marţi, la premierului Victor Ponta, la dezbaterea de la Realitatea TV, că fiecare cetăţean are dreptul la vot, Ponta replicând, imediat, că aceasta reprezintă „o lozincă”.

"Domnule Ponta, noi trăim într-o ţară democrată. Fiecare cetăţean are dreptul la vot", i-a spus Iohannis lui Ponta.

"E o lozincă", i-a replicat Ponta, imediat, după care l-a întrebat pe Iohannis cum ar face el ca votul din diaspora să fie organizat bine.

Iohannis a continuat cu o serie de atacuri la adresa lui Victor Ponta, fără ca acesta să îl întrerupă.

"Dumneavoastră aţi suprimat dreptul la vot al acestor cetăţeni din diaporă. Acelaşi lucru mi s-a comunicat din Paris, din Londra. Am teancuri de e-mailuri şi scrisori primite de la cetăţeni absolut revoltaţi că nu au putut să voteze în 2 noiembrie", a continuat Iohannis.

El i-a reproşat lui Ponta faptul că trebuia să prevadă că vor fi mulţi alegători în diaspora.

"Aceste lucruri trebuia să le prevedeţi fiindcă s-au întâmplat şi în alţi ani şi a fost clar că vom avea o prezenţă destul de mare la vot. Dumneavoastră aţi ignorat cu rea credinţă toate informările care au fost făcute şi aţi organizat în aşa fel încât mii de oameni au rămas afară seara, au fost bruscaţi cetăţenii români care au vrut să intre în secţiile de votare de poliţiile altor state fiindcă şi-au cerut dreptul la vot", a adăugat candidatul ACL la Preşedinţie.

 

Dispută Ponta-Iohannis pe alegerile din diaspora, pornind de la numărul de secţii din Germania

Ponta a venit la Realitatea TV împreună cu Daciana Sârbu şi Gabriela Firea. Ulterior în platou a ajuns şi Klaus Iohannis, cu reprezentanţi ai staff-ului său. Cei doi au dat mâna în platou, înainte de începerea emisiunii şi au purtat un scurt dialog, râzând.

Primul subiect abordat a fost legat de votul din diaspora de la primul tur.

Premierul a declarat, răspunzând unei întrebări, că toţi românii din diaspora vor putea vota la turul 2, ulterior acuzând o confiscare a temei votului în diaspora de către Klaus Iohannis şi ACL în săptămâna de după 2 noiembrie.

Ponta l-a întrebat pe Iohannis dacă ştie câte secţii au fost în Germania. Liderul ACL nu a răspuns, însă a relatat că un prieten din Germania l-a întrebat, telefonic, din Munchen, ce are de făcut pentru a vota şi i-a povestit că votarea merge greu.

Iohannis l-a acuzat pe Ponta că a organizat "execrabil" primul tur al prezidenţialelor în diapora. "Au fost bruscaţi cetăţenii de poliţiile altor state pentru că şi-au cerut dreptul la vot Dumneavoastră ar fi trebuit să demisionaţi, domnule Ponta, nu domnul Corlăţean!", i-a spus Iohannis lui Ponta.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO