Politică

Principalele orase pregatesc ajustari ale cheltuielilor in urma scaderii veniturilor

Principalele orase pregatesc ajustari ale cheltuielilor in urma scaderii veniturilor
11.08.2009, 00:00 48

"Este nevoie de o rectificare bugetara urgenta, care va fi facuta probabil la sfarsitul lunii, spune viceprimarul Bucurestiului, Mircea Raicu.

Bucurestiul nu mai are bani pentru salariile RATB
"In principiu noi speram ca veniturile vor fi cele de anul trecut. Numai ca rectificarea trebuie sa fie facuta urgent, pentru ca, de pilda, la RATB, nu mai avem fonduri pentru salarii decat pana la sfarsitul lui august", adauga Raicu. Veniturile Municipiului Bucuresti au fost in 2008 de 804 mil. euro, in vreme ce bugetul aprobat anul acesta prevede venituri de 3,9 mld. lei (928 mil. euro). Daca veniturile din 2009 vor fi cele de anul trecut, acest lucru presupune o scadere de 124  mil. euro (aproape 9%), fata de proiectul adoptat de consilieri la inceputul anului, ceea ce va conduce la reajustarea cheltuielilor. "Nu putem sa previzionam acum ce se va intampla pentru ca nu stim cum vor fi urmatoarele luni ale anului", afirma Raicu.

Cluj: Economie din becurile ecologice
Primarul Clujului, Sorin Apostu, estimeaza o scadere a incasarilor Primariei cu 10% dupa primul semestru al lui 2009. "Am inregistrat o scadere a incasarilor din taxele pentru autorizatiile de constructii si din impozitele persoanelor juridice cu 8-10%", afirma Apostu. El spune ca va trebui sa vada incasarile pe trimestrul 3 inainte de a se gandi la o rectificare negativa a bugetului pe 2009. Apostu spune ca de la inceputul anului s-au pus in aplicare unele programe pentru economia interna a Primariei, cum ar fi anularea bugetului pentru deplasari sau economisirea cu 40% a sumelor pentru iluminatul public, dupa introducerea becurilor economice, potrivit unei norme europene.

Brasov: Ajustari la sporurile salariatilor

Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, spune ca veniturile au scazut evident pe unele componente, "dar exista o analiza in curs", pentru a se vedea daca este nevoie de o rectificare bugetara in minus.
"In principiu am ajustat cheltuielile cu personalul. Insa noi avem mari probleme pe aceasta parte din cauza hotararilor abuzive pe care le dau instantele si care ne obliga sa cheltuim miliarde de lei pentru asa-numitul spor de dispozitiv pe care functionari sau personal contractual le obtin in instante", spune edilul Brasovului.
Concret, personalul din subordinea Ministerului de Interne are dreptul la un spor de dispozitiv (sunt 24 din 24 de ore la dispozitia ministerului). Cei din politia comunitata (care nu au avut acest spor niciodata) si personalul contractual au cerut si ei un astfel de drept si l-au obtinut in instanta, iar acum Primaria este obligata sa-l acorde chiar si cu sase-sapte ani din urma, dupa cum spune Scripcaru.
In rest, Primaria Brasov a facut ajustari de cheltuieli, in principal eliminand sporurile angajatilor ("ei prefera sa renunte la sporuri decat sa procedam la concedieri").
Scripcaru spune ca nu mai poate taia din cheltuieli de investitii, pentru ca "unde s-a putut
s-a facut acest lucru si nu poti taia, de pilda, investitiile in scoli. Insa reducerea investitiilor proprii a fost compensata de imprumuturi. Chiar si in criza am obtinut un imprumut de 7,2 mil. euro de la BERD pentru infrastructura si 4 mil. euro prin FEDER (Fondul European pentru Dezvoltare Regionala - n.n.) pentru centura Brasovului."
Timisoara a facut deja in iulie o rectificare bugetara, dar nu a modificat nivelul veniturilor aprobat la inceputul anului, de 771, mil. lei. Insa au fost efectuate transferuri in interiorul bugetului de cheltuieli de aproximativ 10 mil. lei (s-a taiat de la invatamant, sanatate si cultura) si s-a dat la "cheltuieli curente".

Galatiul creste la venituri

La Galati, prognozele sunt optimiste. Potrivit datelor furnizate de Primaria Galati, nu s-a observat o scadere a veniturilor locale, ci chiar o usoara crestere, printr-o incasare mai buna a taxelor. Asta va duce la o rectificare bugetara pe plus, cel mai probabil cu 12 milioane de lei, adica cu aproape 2,5%, a declarat Doina Stamate, directorul economic al Primariei Galati.
Stamate a argumentat ca cele 12 milioane de lei sunt compuse din 5 milioane de lei, ce vor veni de la stat, si 7 milioane de lei din venituri proprii. Veniturile prevazute in bugetul municipiului sunt, in acest an, de 481 de milioane de lei, fata de 471 de milioane de lei in 2008.
La Craiova, veniturile sunt la acelasi nivel cu cel al anului trecut. Dana Baleanu, directorul adjunct al directiei impozite si taxe a Primariei Craiova, spune ca veniturile sunt in prezent de 63,4 mil. lei, avand aceeasi valoare cu cele din 2008. "Dorim sa se mentina acest nivel al colectarii pana la la sfarsitul anului", spune Dana Baleanu.
In ceea ce priveste municipiul Ploiesti, nu s-au inregistrat reduceri ale veniturilor in acest an, a declarat Elena Cernat, sef servicii fiscale si nefiscale a Primariei Ploiesti. Bugetul estimat pentru 2009 este de 482 de milioane de lei, fata de 431 de milioane anul trecut.
"Inca nu s-a discutat despre o rectificare bugetara, toate hotararile urmand sa fie luate dupa luna septembrie", a mai declarat Cernat.
Si primarul Aradului, Gheorghe Falca, spune ca veniturile nu au scazut fata de proiectia de la inceputul anului, intrucat veniturile au fost inca de atunci dimensionate si adoptate unui an de criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO