Politică

PRM este in conflict cu Ambasada SUA la Bucuresti

14.10.2004, 00:00 13

Partidul Romania Mare a anuntat ieri ca s-a plans ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II, de ceea ce a numit presiunile unui secretar al reprezentantei diplomatice americane asupra sindicatelor BNS si CNSLR Fratia, indemnate sa nu fuzioneze din cauza apropierii Blocului National Sindical de PRM. Ambasada a reactionat, expunandu-si in termeni transanti pozitia. Altfel spus, Statele Unite se declara dezamagite de apropierea cartelului sindical de PRM si nu ezita sa se pronunte impotriva fortelor politice extremiste care pun in pericol democratia.
PRM l-a incriminat pe secretarul pentru probleme politice al ambasadei, pentru "presiuni brutale exercitate asupra Blocului National Sindical (BNS), cu scopul de a determina "destramarea aliantei dintre miscarea sindicala si PRM". Partidul condus de Vadim Tudor sustine ca "anumiti reprezentanti" au devenit "masa de manevra" pentru adversarii politici ai PRM "invocand obtuz cliseul expirat al extremismului". PRM respinge acuzatiile de extremism , sustinand ca aceasta formatiune are o doctrina si un statut "moderne si profund democratice", fiind prima care a introdus in documentele sale programatice necesitatea combaterii terorismului. Potrivit PRM, in aceste conditii, "presiunile brutale" exercitate asupra BNS "constituie o stupefianta incalcare a regulilor diplomatice si a principiilor democratice".
Ambasada Statelor Unite la Bucuresti pare sa nu ia in serios asa-numitele schimbari de program si de discurs pe care liderul PRM le-a anuntat in cursul acestui an.
Comunicatul ambasadei Statelor Unite vorbeste despre "pozitia consecventa a Ambasadelor Statelor Unite a fost sa se opuna fortelor politice extremiste care promoveaza separarea etnica si ar putea pune in pericol democratia din Romania". In concordanta cu aceasta pozitie, ambasada SUA a facut cunoscuta liderilor BNS dezamagirea in urma deciziei ca organizatia sindicala sa incheie un pact cu un partid extremist, se precizeaza in comunicat. "Am informat BNS ca, in urma acestui fapt, trebuie sa punem capat relatiilor noastre. Am impartasit ingrijorarea si liderilor CNSLR-Fratia, cunoscand planurile organizatiei de a forma o confederatie impreuna cu BNS", adauga aceeasi sursa.
Acest conflict a aparut ieri, cand, in locul unui anunt al termenilor in care urma sa aiba loc in trei zile fuziunea intre aceste doua mari carteluri sindicale (din cele trei mari confederatii ale tarii), a fost suspendat procesul de asociere. Formal, liderii celor doua formatiuni au vorbit despre inoportunitatea fuziunii in prag de alegeri. In plus mai exista si o problema de orientare politica - CNSLR Fratia este apropiata de PSD, are oameni trimisi din nou pe listele electorale ale partidului guvernamental, iar BNS voia sa-si propulseze oamenii pe listele PRM.
Surse din interiorul celor doua centrale au dezvaluit ca anularea fuziunii are la oriini o interventie a Ambasadei americane la Bucuresti, care s-a adresat ambelor sindicate, atragand atentia asupra legaturii cu PRM si avertizand BNS ca risca intreruperea legaturilor cu reprezentanta diplomatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO