Politică

Procurorii l-ar fi filmat pe Muresan cand intermedia mita

Procurorii l-ar fi filmat pe Muresan cand intermedia mita

Avram Muresan si-a sustinut nevinovatia in fata judecatorilor vreme de mai multe ore

10.10.2007, 18:38 21

Procurorii anticoruptie ar avea inregistrari in care ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, este filmat primind un plic de la Ioan Avram Muresan, dar si cu fostul ministru care, intr-o discutie ulterioara cu denuntatorul Gheorghe Ciorba, recunoaste faptul ca in plic se aflau 15.000 de euro, potrivit unor surse judiciare.
Curtea de Apel Bucuresti urma sa se pronunte aseara, dupa inchiderea editiei, fata de recursul procurorilor la decizia Tribunalului Bucuresti de punere in libertate a lui Ioan Muresan. Procurorii au cerut ca Muresan, arestat sambata, sa fie anchetat in stare de arest, dar duminica judecatorii au decis eliberarea sa.
Muresan a sustinut ieri, in fata judecatorilor, ca plicul pe care i l-a dat lui Remes continea mai multe documente.
"Nici nu poate fi vorba ca i-as fi dat bani. M-am intalnit cu Remes la o terasa, insa nu
i-am dat niciun ban, ci un dosar cu mai multe documente referitoare la biserica din Blaj si la Arhiepiscopia Greco-Catolica din Baia Mare. In legatura cu dosarul acesta trebuia sa ma ajute Remes", a aratat Avram Muresan.
De asemenea, fostul ministru a negat ca intr-o discutie ulterioara cu Gheorghe Ciorba
i-ar fi spus acestuia ca, de fapt, in plic se aflau 15.000 de euro. "Am vazut transcrierea dintre Ciorba si mine referitor la bani, dar nu este reala", a sustinut Muresan. Remes nu a comentat.
Surse judiciare, citate de Mediafax, au declarat ca Remes si Muresan au fost filmati in timpul unei intalniri avute intr-un local din zona Dorobanti. Muresan ii vorbeste lui Remes codat, multe dintre detalii scriindu-i-le pe o hartie.
Anuntul DNA de cercetare a celor doi este sumar. Astfel de inregistrari sunt insa, potrivit legii, facute de SRI.
Potrivit surselor citate de Mediafax, in vreme ce se afla intr-un restaurant impreuna cu Remes, (pe 23 septembrie) Muresan a primit un telefon de la Gheorghe Ciorba (denuntatorul) - omul de afaceri care avea interes sa-i castige bunavointa lui Remes pentru ca acesta sa-i favorizeze firma la licitatii - care-l anunta ca il asteapta afara, "langa un BRD", sa-i dea ceva. Muresan este filmat cand primeste de la Ciorba un plic si o foaie de hartie pe care, in strada, omul de afaceri scrie ceva. Dupa cateva minute se despart, iar Muresan revine in local, unde-i cere lui Remes sa-si deschida geanta. Intre ei ar fi avut loc un scurt dialog in care Remes lasa sa se inteleaga, potrivit acelorasi surse, ca accepta banii.
Intr-o alta inregistrare video, Muresan vorbeste cu denuntatorul Gheorghe Ciorba intr-o camera, din care ar reiesi ca cei doi stiu ca sunt filati. Muresan il sfatuieste pe Ciorba ce anume sa spuna procurorilor. In discutia celor doi, Remes este denumit "Imparatul".
Muresan opineaza asupra probelor pe care procurorii le-ar putea avea impotriva sa si ii spune lui Ciorba cum anume sa motiveze si "ploconul" in palinca si carne, lasat de cei doi la locuinta din Baia Mare a lui Traian Remes.
Atunci cand Muresan isi pune problema ca procurorii ar avea inregistrarea momentului in care plicul de la Ciorba ajunge la Remes, Ciorba vorbeste clar despre cei 15.000 de euro, spun respectivele surse. Muresan ii face semn sa taca spunand: "Despre astea nu vorbim".
Muresan da dovada ca stie procedura penala, el dandu-i si sfaturi tehnice lui Ciorba pentru intalnirea cu anchetatorii si spunandu-i ca a "trecut prin multe, mult mai grele", cu procurorii anticoruptie.
Intr-o alta inregistrare video, anterioara celorlalte doua, Muresan merge, alaturi de Ciorba, la casa lui Remes unde lasa mai multe lazi cu diverse produse.
Sursele judiciare citate au mai declarat ca, pe langa inregistrarile video, dosarul mai cuprinde si multe alte inregistrari telefonice, unele dintre ele - ulterioare momentului predarii plicului - in care Muresan ii transmite lui Ciorba ca Remes "a primit", iar altele in care Remes da telefoane si se intereseaza de licitatiile pe care Ciorba dorea sa le castige.
Omul de afaceri Gheoghe Ciorba s-a autodenuntat la DNA dupa ce a aflat ca este oricum in vizorul anchetatorilor pentru ca ar fi incercat, prin Muresan, sa-l cumpere pe actualul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO