Politică

PSD cere retragerea lui Leonard Orban, pe motiv ca postul sau e neimportant

PSD cere retragerea lui Leonard Orban, pe motiv ca postul sau e neimportant

Cristian Diaconescu (PSD) sustine ca, inainte de nominalizarea lui Orban pentru "multilingvism", Romaniei ii era pregatit portofoliul imigratiei

02.11.2006, 17:55 13

PSD cere retragerea comisarului european numit de Bucuresti - Leonard Orban, motivand ca portofoliul obtinut de acesta - multilingvismul - nu este relevant pentru pozitia pe care Romania o ocupa in Europa.
PSD nu contesta in esenta calitatile comisarului desemnat de Romania si acceptat de seful Comisiei Jose Manuel Durao Barroso, insa sustine ca pozitia obtinuta de Romania nu reflecta potentialul tarii.
Presa ocidentala a comentat si ieri pozitia obtinuta de Romania in cadrul Comisiei, afirmand ca Romania merita mai mult dupa anii de eforturi pe care i-a depus pentru a se integra.
"Biata Romania. Dupa decenii de dictatura comunista si o revolutie violenta, scaldata in sange, a reusit in sfarsit sa faca tranzitia spre democratie", iar in momentul in care se astepta sa culeaga roadele unui efort continuu de 17 ani, Bruxellesul aproape i-a spus ca "nu are aproape nicio valoare" in ochii Uniunii Europene, scria ieri Tobias Buck, corespondentul Financial Times la Bruxelles.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a sustinut ieri ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa renunte la nominalizarea lui Leonard Orban si sa faca alta propunere de comisar european, pentru negocierea unui portofoliu european mai consistent. "Pe baza acestui mandat, Romania nu isi ocupa locul pe care il merita in structurile europene", a spus el.
"Este o miscare caracteristica pentru un partid aflat in opozitie care contesta deciziile guvernului. O asemenea initiativa nu este corecta. Responsabilitatea apartine guvernului", a declarat in replica Teodor Melescanu, vicepresedinte al PNL.
Diaconescu sustine insa ca, in urma cu doar zece zile, in cadrul discutiilor din interiorul Comisiei Europene, oficialii europeni aveau in vedere atribuirea unui alt portofoliu mai important Romaniei in Executivul european - imigratia.
Considerand ca Romaniei i se cuvenea un portofoliu mai important si ca cel al multilingvismului constituie "o umilinta" pentru tara noastra, PSD a solicitat ca autoritatile guvernamentale sa initieze o consultare politica interna, pentru a determina Comisia Europeana sa schimbe mandatul atribuit Romaniei.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD nu a spus explicit daca la nivelul grupului socialist din Parlamentul European propunerea de renegociere a portofoliului in CE al Romaniei a fost acceptata sau nu.
Portofoliul multilingvismului, acordat lui Leonard Orban, va cuprinde traducerile, interpretarea si oficiul pentru publicatii oficiale al Uniunii Europene. Portofoliul lui Orban a fost constituit prin impartirea portofoliului comisarului pentru educatie, formatie, cultura si multilingvism, Jan Figel (Slovacia). Presa europeana a observat si ea ca postul obtinut de Romania este mai putin important decat importanta tarii.
Financial Times a adoptat o pozitie foarte dura fata de atribuirea de catre Comisie a portofoliului de multilingvism lui Leonard Orban. Articolul subliniaza ca dupa o perioada atat de lunga de redresare, dupa ce a fost acceptata ca membra a Uniunii Europene incepand cu 1 ianuarie 2007, Romania ar fi meritat mai mult.
Luna de luna guvernul roman s-a apropiat din ce in ce mai mult de statutul de membru al UE. A adoptat cele 85.000 de pagini de legislatie UE si "a intins covorul rosu de fiecare data cand vreun birocrat marunt de la Bruxelles a venit in vizita", asteptandu-se ca dupa acest efort comun sa se poata bucura de privilegiile marii familii europene. Comisia Europeana insa a hotarat ca valoarea comisarului roman si implicit a Romaniei corespunde unui portofoliu ca cel al multilingvismului, care reprezinta de fapt preluarea unui sfert din responsabilitatile lui Jan Figel, comisarul european slovac, care va pastra in continuare departamentele de educatie, instruire si cultura la nivel european, scrie FT.
Inca dinaintea nominalizarilor oficiale ale Romaniei si Bulgariei pentru functiile de comisari europeni, presa straina se asteapta ca statele nou venite sa ocupe functii importante in cadrul CE. Printre variantele neoficiale se numara portofoliul legislativ sau al angajarii fortei de munca si nu in ultimul rand unul din departamentele detinute de Franco Frattini, al justitiei si cel al imigrarii.
In cazul comisarului bulgar acest lucru s-a adeverit, Meglena Kuneva fiind nominalizata la postul de comisar european pe probleme de protectia consumatorului, portofoliu deosebit de important pentru strategia UE de a omogeniza calitatea produselor de pe piata interna.
Jan Figel a tinut sa sublinieze importanta deosebita a functiei in care a fost numit Orban. "Limbile sunt inima identitatii europene, iar rolul Comisiei in acest domeniu, cand vine vorba de traducerea legislatiei europene, de furnizarea traducerilor necesare miilor de intalniri sau de incurajarea predarii limbilor straine in statele UE, este crucial", a declarat in acel moment Figel. Este interesant de remarcat ca slovacul nu a avut parte de o mediatizare deosebita de la numirea sa din noiembrie 2004, iesind la rampa rareori si numai in probleme legate de instruire sau de educatie.
Mai mult decat atat, discrepanta dintre cele doua portofolii acordate noilor state membre nu a facut altceva, dupa parerea celor de la Financial Times, decat "sa puna sare pe rana". "Orban si statul pe care il reprezinta au fost, de fapt, minimalizati chiar inainte de a se integra asa cum trebuie", precizeaza cotidianul.
Concluzia finala a articolului din presa britanica este ca dupa un parcurs atat de anevoios spre statutul de membru al UE, "Romania ar fi meritat mai mult respect".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO