Politică

PSD, din ce in ce mai decis sa mentina cota unica de impozitare

09.06.2008, 19:56 23

"La cum simt eu apele in partid, PSD va sustine mai mult ca sigur cota unica", a declarat ieri Hrebenciuc, "eminenta cenusie" a PSD, intr-un interviu pentru BBC si Hotnews.
Presedintele PSD Mircea Geoana a confirmat ieri pentru ZF ca in interiorul partidului exista aceasta discutie si ca sunt voci care sustin aceasta varianta. Insa, spune Geoana, deocamdata partidul se afla intr-o faza de evaluare a situatiei macroeconomice, iar programul fiscal al PSD va fi pus in discutie publica in luna iulie.
"PSD examineaza aceasta filosofie (a cotei unice - n.n.). Nu avem in acest moment o forma finala a programului fiscal. Ceea ce spune domnul Hrebenciuc nu este omologat de partid, dar exista opinii care merg in aceasta directie. Acum suntem intr-o faza de evaluare a situatiei macroeconomice. In orice caz, vom merge pe o politica fiscala care sa prevada reducerea numarului de taxe si impozite", a declarat Geoana. Potrivit presedintelui PSD, o alta varianta examinata de partid este mentinerea cotei unice de impozitare pentru impozitul pe profit, in vreme ce pentru impozitul pe venit s-ar putea reveni la cota progresiva de impozitare.
"Examinam aceasta ipoteza a impozitarii in trepte diferite pentru venituri si a unei cote unice, chiar mai scazute de 16%, pentru profit. Examinam in aceeasi vreme riscurile pentru a nu avea un efect prociclic, pentru ca riscul supraincalzirii economiei exista", a declarat liderul PSD.
In interviul pentru BBC Hrebenciuc a mai afirmat ca exista o mare presiune pentru mentinerea cotei unice de impozitare. "Intr-adevar, din partea oamenilor de afaceri exista o mare presiune sa fie mentinut acest lucru (...) Deci nu stiu daca noi ne permitem sa fim impotriva intreprinderilor mici si mijlocii", a spus Hrebenciuc, precizand: "Cand am zis oameni de afaceri, m-am referit la patronate care au ca salariati oamenii nostri de stanga. Dar politica de stanga-dreapta nu se defineste numai in functie de cota unica".
Hrebenciuc este politicianul PSD care saptamana trecuta a vorbit despre o guvernare PSD-PNL dupa urmatoarele alegeri.
In toate lunile din urma lideri ai PNL au spus ca vor face o alianta doar cu acele partide care isi asuma actuala filosofie fiscala. Este declaratia lui Hrebenciuc un semn ca la toamna ne putem astepta cu adevarat la o alianta intre social-democrati si liberali?
Bogdan Olteanu (PNL), presedintele Camerei Deputatilor, a declarat pentru ZF ca partidul sau poate face aliante de guvernere nu doar cu PSD, ci chiar cu PD-L, partid apropiat presedintelui Traian Basescu.
"Ceea ce voi recomanda maine (astazi - n.n.) partidului este ca PNL sa faca alianta doar cu PNL. Daca PSD sustine cota unica, este o veste buna, pentru ca acest lucru arata ca cel putin trei partide importante (PNL, PSD si PD-L - n.n.), pe langa UDMR, sustin aceasta filosofie fiscala. Or, acest lucru poate insemna ca vom avea o stabilitate pe termen lung. Pe noi ne intereseaza mai putin daca suntem sau nu la guvernare. Ne intereseaza mai mult stabilitatea pe termen lung. Cat despre aliante, sigur, ele pot fi facute inclusiv cu PD-L", a declarat Olteanu.
Cota unica de impozitare are in PSD si adversari, principalul opozant fiind fostul sef al statului Ion Iliescu. Fostul premier Adrian Nastase a sustinut aceasta masura in vremea in care ministrul de finante era Mihai Tanasescu, acum reprezentant al Romaniei pe langa Fondul Monetar International. Tanasescu a propus aceasta masura, Nastase a acceptat-o, dar Iliescu s-a opus pe motiv ca ea va adanci inegalitatea dintre cei bogati si cei saraci. Masura a fost introdusa de Alianta PNL-PD in momentul in care a ajuns la guvernare in urma cu patru ani. Insa a fost nevoie de ajustari pe parcurs, iar Codul fiscal a fost modificat de mai multe ori. Mircea Geoana sustine ca, daca partidul sau va reveni la guvernare, va realiza un cod fiscal care, odata adoptat, sa nu mai sufere modificari. "Stabilitatea este foarte importanta. Daca decidem mentinerea cotei unice sau mentinerea cotei unice pentru impozitul pe profit, vom face in asa fel incat legislatia fiscala sa fie limpede, iar Codul fiscal sa nu fie modificat", spune Geoana.
Social-democratii nu sunt singuri in a examina ipoteza unei guvernari viitoare alaturi de PNL. Saptamana trecuta vicepresedintele liberal pe probleme politice, Crin Antonescu, a exprimat o pozitie foarte transanta: PNL va guverna dupa alegerile din toamna cu PSD, iar daca acest lucru nu este posibil, va merge in opozitie.
Viitorul Parlament - cel putin dupa cum arata datele de acum - va fi dominat de trei partide mari - PSD, PNL si PD-L. Iar variantele de guvernare nu pot fi examinate decat in interiorul acestui triunghi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO