Politică

PSD: Tariceanu pregateste populatia pentru amanarea aderarii

07.07.2005, 19:45 8

Declaratia premierului Calin Popescu Tariceanu conform careia este posibila amanarea aderarii Romaniei la UE demobilizeaza populatia, considera presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase.

"Am fost extrem de surprins de aceasta declaratie, pentru ca ea, intr-adevar, demobilizeaza", a declarat Adrian Nastase si a precizat ca, in pofida constrangerilor si problemelor existente, seful Guvernului are datoria "de a mobiliza eforturile pentru a realiza imposibilul chiar in astfel de situatii".

La randul sau, fostul negociator-sef al Romaniei la UE, Vasile Puscas apreciaza ca recentele declaratii ale premierului Tariceanu constituie o pregatire a populatiei in eventualitatea unei decizii privind activarea clauzei de salvgardare. Puscas a vorbit ieri despre implicatiile amanarii aderarii si a estimat ca aderarea in 2008 ar duce la inregistrarea unor pierderi de doua miliarde de euro pentru tara noastra. Este vorba despre pierderi din fondurile structurale, care se acorda statelor membre si de care Romania nu ar mai beneficia, a spus fostul negociator. "Un alt efect colateral negativ ar fi stoparea investitiilor straine directe", a adaugat Puscas.

El a avertizat si asupra riscului privind refuzuri de ratificare a tratatului de aderare a Romaniei la UE venite din partea unor parlamente nationale, cum ar fi cele din Franta sau Austria. "Sunt multe state unde gradul de acceptabilitate al unui val al extinderii este scazut", a spus fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO