Politică

PSD tine sa aiba ultimul cuvant in disputa cu Alianta PNL-PD

07.04.2004, 00:00 11

Alegerile locale vor fi monitorizate de Consiliul Europei, a anuntat ieri PSD care a tinut, inclusiv in acest mod, sa regleze conturile cu Alianta PNL-PD. In plus, partidul de guvernamant a replicat mai multor atacuri lansate de liderii celor doua partide de opozitie.


Pentru a risipi temerea opozitiei ca alegerile locale din iunie vor fi fraudate, ministrul de externe si totodata vicepresedinte al PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca Ministerul Afacerilor Externe a facut demersuri oficiale pentru ca scrutinul local sa fie monitorizat de catre Congresul puterilor locale si regionale al Consiliului Europei de la Strasbourg. "Am observat o preocupare a opozitiei de a insinua ca alegerile locale nu se vor desfasura in conditii normale de transparenta si democratie. Acesta este motivul demersului nostru. Vrem sa dovedim ca in Romania exista o democratie solida", a argumentat Mircea Geoana.


Acest demers este raspunsul PSD la mai multe declaratii facute de presedintii PNL si PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, care au spus, in repetate randuri, ca au semnale ca alegerile locale vor fi fraudate. Mai mult, Alianta PNL-PD a facut un apel la toate formatiunile politice, cu exceptia PSD, sa stranga randurile pentru a preintampina orice tentativa de fraudare a scrutinului local. Desi acest apel a fost lansat in urma cu cateva saptamani nu a fost intreprinsa pana acum nici o actiune concreta.


In plus, opozitia a reclamat la Congresul puterilor locale si regionale de la Strasbourg "abuzurile puterii" asupra primarilor si consilierilor partidelor din opozitiei si faptul ca cea mai mare parte dintre acestia s-au inscris in partidul de guvernamant in urma presiunilor exercitate de PSD. In scrisoarea trimisa la Strasbourg, PNL si PD precizau ca PSD are acum doua treimi dintre alesii locali desi dupa alegerile locale a castigat doar 35% din voturi.


Spre deosebire de alegerile locale precedente, atat puterea cat si opozitia sunt interesate de votul romanilor care muncesc in strainatate. Este vorba de aproximativ doua milioane de persoane, mai mult de 10% din numarul cetatenilor cu drept de vot. Ministrul Mircea Geoana afirma ieri ca la nivelul Guvernului se cauta o solutie pentru a organiza mai multe sectii de votare, si in alte locuri decat in ambasade sau consulate, mai ales in Spania, Portugalia, Israel, unde sunt importante comunitati de romani.




PSD aminteste Aliantei de cazul FNI



PSD a replicat ieri Aliantei PNL-PD si in ceea ce priveste legarea numelui partidului de cazul Gabriel Bivolaru. Potrivit lui Mircea Geoana, cererea celor doua partide de opozitie adresata PSD, de a plati in solidar cu Bivolaru prejudiciul cauzat Bancii Romane de Dezvoltare (in valoare de 2,2 miliarde de lei) este "un atac nefiresc", "o frenezie populista". Incercarea Aliantei de a transfera o pedeapsa penala de la o persoana asupra unui partid dovedeste neintelegerea statului de drept, considera Geoana, si adauga ca PSD nu se solidarizeaza cu persoane care au incalcat legea.


Partidul de guvernamant a platit polita Aliantei PNL-PD amintind de cazul FNI. "PSD ar trebui sa ceara PNL si PD sa se solidarizeze cu pagubitii FNI sau cu cele patru miliarde de dolari scadere economica inregistrate in mandatul fostei guvernari. Dar ar insemna sa intram si noi in acest joc", a declarat Mircea Geoana.


Fondul National de Investitii s-a prabusit in anul 2000, in timpul mandatului fostei guvernari iar principalele institutii erau controlate de oameni care fac acum parte din PNL, PD si PNTCD. Prabusirea FNI a afectat 300.000 de depunatori.


PSD a repus pe tapet cazul FNI dupa ce Alianta PNl-PD a cerut luni partidului de guvernamant sa plateasca in solidar cu Gabriel Bivolaru prejudiciul BRD intrucat, sustineau reprezentanti ai celor doua partide, cea mai mare parte a banilor retrasi de la aceasta banca ar fi ajuns pe diverse cai la partidul de guvernamant. In plus, PNL si PD l-au acuzat pe presedintele PSD Adrian Nastase ca l-ar fi sustinut public pe Gabriel Bivolaru intrucat ar fi cumparat de la fostul deputat un teren in zona Dorobanti la un pret subevaluat.


Acestor acuzatii a replicat Bogdan Niculescu Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD, care a condamnat faptul ca reprezentantii Aliantei "fac legaturi care ne duc intr-un spectacol jalnic". El a adaugat ca din relatarile presei reiese ca acest teren nu a fost cumparat de Adrian Nastase direct de la Gabriel Bivolaru. Totodata, Niculescu-Duvaz si-a avertizat fostii colegi din PD ca in acest partid sunt persoane care "trebuie sa se gandeasca ce a insemnat relatia lor cu Gabriel Bivolaru", insa a refuzat sa explice la cine se refera si ce anume inseamna acest avertisment.


PSD nu a lasat ieri fara raspuns nici declaratia purtatorului de cuvant al Aliantei PNl-PD, Calin Popescu-Tariceanu, potrivit caruia ar putea fi repetate alegerile parlamentare in cazul in care rezultatul scrutinului nu ar permite nici puterii nici opozitiei formarea unui guvern. Mircea Geoana a spus ieri ca legislatia romaneasca nu permite acest lucru iar cele spuse de Tariceanu dovedesc ca purtatorul de cuvant al Aliantei nu are "cunostinte juridice solide" si nici "o practica politica consecventa".


PSD a tinut sa clarifice, din punctul sau de vedere, si sa respinga toate atacurile lansate de opozitie in ultima vreme desi, cu o zi inainte, acelasi PSD spunea ca in Saptamana Patimilor va lucra cu "motoarele reduse" pentru a respecta spiritul sarbatorilor.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO