Politică

PSD vrea sa stie cine-i seful dintre Basescu si Tariceanu

20.09.2005, 20:17 9

La consultarile de la Cotroceni anuntate sambata de presedintele Traian Basescu, PSD va cere explicatii nu doar in legatura cu organizarea referendumului pentru tranformarea parlamentului intr-un for unicameral, ci si in legatura cu relatia dintre presedinte si premier.

"Credem ca este obligatoriu ca la intalnirea de la Cotroceni sa se clarifice cine se ocupa de politica economica si sociala a tarii in acest moment. Este presedintele cel care se ocupa sau primul-ministru. Pentru ca, daca presedintele este cel care decide, vom merge pregatiti cu aceste teme vitale la Cotroceni. Daca este primul-ministru, mergem cu intrebarile noastre catre premierul Tariceanu si catre Guvernul pe care il conduce", a spus presedintele PSD Mircea Geoana. PSD propune si o dezbatere "profunda si serioasa" cu privire la integrarea europeana a Romaniei, a mai aratat acesta.

Potrivit presedintelui executiv PSD, Adrian Nastase, Romania are de ales intre o formula vest-europeana in care primul-ministru are principalele atributii si principalele responsabilitati sau merge pe modelul american in care presedintele este si prim-ministru.

"In opinia mea, blocajele actuale se datoreaza nu faptului ca Parlamentul are doua Camere, ci se datoreaza faptului ca Executivul are doua Camere sau, altfel spus, are doua palate. Executivul, in momentul de fata, ca si in perioadele anterioare, reprezinta o masina cu doi soferi, cu doua volane, in care presedintele, respectiv primul-ministru, trag in directii diferite", a apreciat Nastase. In sistemul politic actual al Romaniei, seful statului este practic lipsit de "obiectul muncii", a spus liderul social-democrat. "El isi permite sa critice orice, sa spuna orice, dar nu are nici un fel de responsabilitate", a afirmat Nastase referindu-se la presedintele Romaniei.

In chestiunea referendumului, PSD are o propunere in masura sa simplifice procedurile tehnice pentru reforma parlamentara asa cum este ea dorita de presedintele Traian Basescu.

Presedintele PSD a precizat, dupa sedinta saptamanala a conducerii partidului, ca va raspunde pozitiv invitatiei presedintelui Traian Basescu privind consultarile cu partidele.

"PSD propune constituirea unei comisii parlamentare pe revizuirea Constitutiei, in care elementele legate de reforma profunda a sistemului politic, ''Revolutia binelui'' (proiect initiat de liderul social-democrat), sa fie discutate in ansamblul lor", a spus Geoana. In viziunea presedintelui Basescu, transformarea sistemului bicameral intr-unul unicameral poate prelungi foarte mult discutiile intrucat referendumul cerut de acesta are doar valoare consultativa, iar modificarea aprobata astfel urmand sa fie dezbatuta in Parlament, iar apoi validata din nou prin referendum.

In replica la afirmatiile sefului statului care sugerau ca un referendum privind Parlamentul unicameral va fi initiat indiferent daca se va ajunge sau nu la un consens cu partidele, Geoana a aratat ca o astfel de consultare populara nu se poate face fara implicarea Parlamentului, mesajul presedintelui fiind, in opinia sa, lipsit de substanta si cu caracter populist.

Liderul PSD a subliniat ca la consultarile de la Palatul Cotroceni este necesar sa se discute si alte teme, in afara celei privind Parlamentul unicameral. PSD va solicita presedintelui sa precizeze cum este admisibil ca un presedinte de tara sa aduca acuze la adresa unui vecin important, cum este Federatia Rusa, el facand referire la declaratia lui Traian Basescu din cursul vizitei in Statele Unite, cand acesta a spus ca Rusia trateaza Marea Neagra ca pe un "lac rusesc".

Boc: Nu avem "traditia" Frantei pentru sistemul bicameral

Conducerea restransa a PD a decis ieri sa raspunda invitatiei presedintelui Traian Basescu privind consultarile pe tema organizarii referendumului, in timp ce liberalii, care nu privesc cu ochi buni aceasta initiativa a presedintelui, vor lua o decizie in privinta pozitiei pe care o vor sustine in aceasta seara.

Liderul PD Emil Boc sustine ca trecerea la sistem unicameral se impune, deoarece actualul sistem bicameral functioneaza oricum ca unul unicameral. Trecerea la Parlamentul unicameral ar duce la fluidizarea procesului legislativ si la reducerea costurilor, a mai spus liderul PD, aratand ca pentru un parlamentar costurile anuale sunt de aproximativ 6 miliarde de lei.

Emil Boc a argumentat ca, in general, sistemul bicameral se justifica in statele federale, unde exista un parlament federal si cate unul la nivelul statelor. El a adaugat ca in statele unitare se justifica existenta parlamentului unicameral, desi exista state cu sistem bicameral, cum ar fi Franta si Marea Britanie, care au insa o traditie consacrata de secole, pe care Romania nu o are.

In privinta organizarii unui referendum pentru consultarea populatiei pe aceasta tema, Emil Boc a precizat ca singurul care are posibilitatea, conform Constitutiei, sa organizeze referendum pe probleme de interes national este presedintele tarii. El a mai spus ca, potrivit prevederilor constitutionale, seful statului consulta Parlamentul cu privire la oportunitatea organizarii unui referendum, dar avizul Legislativului este consultativ. "Daca partidele parlamentare se opun, presedintele ramane suveran in privinta deciziei de a organiza referendum", a explicat liderul PD. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO