Politică

PUR va decide astazi de partea cui va merge

20.12.2004, 00:00 12

PUR, una dintre formatiunile care alaturi de UDMR detine cheia formarii majoritatii parlamentare, urmeaza sa decida astazi daca va sustine in continuare PSD, partidul pe listele caruia a intrat in Parlament, sau Alianta PNL-PD care are deja acordul UDMR.
PUR transmitea sambata ca nu a luat inca o decizie cu privire la sustinerea unei anumite formule a majoritatii parlamentare, dar, "din punct de vedere al moralitatii politice" acest partid ramane alaturi de PSD.
Anuntul facut de umanisti poate fi citit drept o respingere a acuzatiilor venite in ultima vreme cu privire la inconsecventa politica a acestui partid. In 2.000, umanistii intrau in Parlament pe listele PSD pentru ca in 2003, cu un an inainte de alegeri, sa intre in opozitie si sa se dezica de guvernarea la care a participat. Inaintea alegerilor locale, umanistii au dus o campanie anti-PSD, care i-a adus primarii importante, pentru ca trei luni mai tarziu sa intre din nou in Parlament pe listele acestui partid.
Toate aceste oscilatii au fost contabilizate in ultimele zile cand PUR a negociat obtinerea unor portofolii si obiective in programul de uvernare atat cu PSD cat si cu liberalii si democratii.
La scurt timp dupa anuntul umanistilor, PSD transmitea un comunicat in care preciza ca impreuna cu PUR "continua negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare".
Insa, impreuna, cele doua formatiuni nu reusesc sa intruneasca decat aproximativ 38% din mandatele parlamentare, asadar, nu este posibila formarea majoritatii parlamentare.
Situatia este similara de cealalta partea a baricadei unde, Alianta PNL-PD a obtinut acordul de principiul al UDMR insa, fara sprijinul celor 29 mandate parlamentare ale PUR si al deputatilor minoritatilor nationale, nu reuseste sa adune majoritatea mandatelor parlamentare.
In acest context, presedintele ales, Traian Basescu, a facut sambata un nou apel PUR sa se alature Aliantei PNL-PD. "PUR trebuie sa se alature Aliantei D.A. intrucat tara are nevoie de un Guvern sustinut de o majoritate parlamentara", a declara Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO