Politică

Puscas exclude "independentii" din Parlamentul European

17.10.2005, 19:24 10

Deputatul PSD de Cluj, Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE, va depune la Camera un proiect de lege privind alegerile pentru Parlamentul European.

"Conform Tratatului de Aderare, Romania trebuie sa desfasoare alegeri pentru Parlamentul European in primul an de la data aderarii. Propunerea legislativa care va fi depusa asigura cadrul necesar pentru desfasurarea procesului electoral din Romania, fiind introduse mai multe reglementari europene in domeniu, dar si o serie de elemente de noutate ale sistemului alegerilor pentru Romania. Deja suntem in intarziere si este nevoie de o comunicare cu cetatenii pe modalitatile acestui scrutin", a explicat Vasile Puscas.

Potrivit acestuia, cele 33 de mandate de parlamentar european care sunt aribuite Romaniei in functie de numarul locuitorilor vor fi repartizate pe opt circumscriptii electorale, stabilite pe structura celor opt regiuni de dezvoltare

Potrivit deputatului PSD, modalitatea de vot optima este cea a reprezentarii proportionale cu vot preferential, practicata in Austria, Belgia, Danemarca, Italia si Olanda, repartizarea mandatelor urmand sa se faca in trei etape: la nivel de circumscriptie, la nivel central si la nivel de partide. "Metoda este una optima pentru imbinarea celor doua modele de scrutin, proportional si uninominal, aliniindu-se la principiile comune UE. Vor putea candida cetatenii romani care au implinit varsta de 23 de ani, dar si cetateni ai Uniunii Europene cu domiciliul real/resedinta obisnuita in Romania", se arata in proiect.

Vasile Puscas propune ca la alegerile pentru Parlamentul European sa participe numai partidele politice parlamentare care detin cel putin un grup parlamentar la nivelul Parlamentului.



MIE va fi trasformat in MAE

Reconfigurarea Ministerului Integrarii Europene (MIE) si infiintarea unei structuri speciale pentru administrarea fondurilor comunitare sunt singurele masuri care vor fi adoptate in perioada urmatoare in ceea ce priveste restructurarea Guvernului, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a precizat ca Ministerului Integrarii Europene va fi transformat in Ministerul Afacerilor Europene, iar noua structura se va ocupa in principal de aplicarea legislatiei europene si de gestionarea relatiilor cu Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO