Politică

Puterea nu accepta ca Ioan Rus sa fie si paznic, si candidat la alegeri

05.05.2004, 00:00 17



Cu doar o zi inainte de a incepe oficial campania pentru alegerile locale, puterea si opozitia si-au trimis scrisori si comunicate in care au invocat legi stufoase si artificii propagandistice de imagine, semn ca mesajele din acest an se vor pierde pe drum. Nu au aparut propuneri pentru ca localitatile sa o duca sau sa arate mai bine, nu sunt nici macar promisiuni de acest fel. Puterea si opozitia se acuza reciproc de fraude si ilegalitati.



PSD a primit din partea celor de la PRM, dar si aluzii din partea PNL si PD, ca ar fi bine sa statueze retragerea din functiile ministeriale ale celor doi candidati pe care i-a aruncat in ultima clipa in lupta. Nu atat Mircea geoana, cat Ioan Rus este contestat ca a va fi ministru al Internelor si al Administratiei, se va ocupa, asadar, de asigurarea corectitudinii alegerilor, cata vreme este si candidat. Rus a fost desemnat intr-o sedinta-fulger, candidat al PSD la Primaria din Cluj. Adrian Nastase spunea, la momentul anuntului, ca in timpul campaniei electorale, Rus isi va lua concediu fara plata. Nu a spus precis ce anume va face guvernul daca Ioan Rus sau Mircea Geoana vor castiga primariile de la Cluj si, respectiv, Bucuresti. Actualul primar de Cluj, Gheorghe Funar, a invocat si o lege - pe cea a alegerilor locale - care spune ca reprezentantii administratiei centrale trebuie sa demisioneze din functie daca sunt si candidati in alegerile locale. El considera ca Rus si Geona ar fi in stare de incompatibilitate. Funar a folosit ca ilustrare a acestei prevederi demisia la care a recurs candidatul initial al PSD, Vasile Soporan. Acesta, prefect fiind, a demisionat din functie pentru a se implica in campania electorala. Acelasi lucru i l-a cerut Funar si lui Rus. Ministrul de interne a declarat, in replica, faptul ca nu intentioneaza sa demisioneze din functie in timpul campaniei. Ioan Rus sustine ca 24 de ore pe zi ii ajung sa fie si ministru, ocupandu-se de un dificil capitol de negociere cu UE, al administratiei, si candidat la functia de primar al Clujului.



PRM a mai iesit pe scena si prin intermediul unei scrisori pe care liderul formatiunii, Corneliu Vadim Tudor, i-a trimis-o Biroului Electoral Central. In aceasta scrisoare, C.V.Tudor este de parere ca intrarea in cursa a celor doi ministri perturba procesul electoral in nota majora. Acesta sustine ca alegerile ar putea fi viciate de pastorirea ministerelor de externe (care acrediteaza ziaristii straini) si de interne, care pazeste procesul electoral, de catre doi candidati.





PSD ataca opozitia



PSD i-a raspuns PRM de la Palatul Victoria. Raspunsul este ca PRM foloseste discursul extremist, inlocuind aberatia cu rationamentul.



PSD a atacat, mai dur, alianta care se afla pe locul al doilea in sondajele de opinie. Mai precis, i-a numit pe candidatii cu sanse ai PNL si PD la functiile de primari ca fiind suspectati de acte de coruptie. Dupa ce trei ani PSD i-a aparat pe asa-numitii baroni locali si dupa ce i-a ras de pe liste pe jumatate din ei, PSD da lectii de morala in politica. Un comunicat semnat de Biroul de presa al PSD afirma ca ar trebui retrasi candidatii aliantei de la Bucuresti (Traian Basescu), de la sectorul V (Calin Catalin Chirita), Brasov (Ioan Ghise), Suceava (Gheorghe Flutur). Aliantei i se cere sa "lase gargara de profeti mincinosi", "sa ia matura" si "sa faca curatenie in propria ograda".





Critica masurilor electorale



In aceasta disputa a interveni si societatea civila, prin intermediul asociatiei Pro Democratia. Cristian Parvulescu, presedintele asociatiei, s-a aratat ingrijorat ieri de ultimele masuri pe care le-a luat guvernul in preajma alegerilor. In primul rand, este vorba despre interzicerea migratiei politice, care, dupa cei de la Pro Democratia, ar fi in contradictie cu Constitutia. Argumentul este ca, eliberand de mandat un politician care paraseste o formatiune in favoarea alteia, restrangi dreptul la asociere. In plus, cei de la Pro Democratia propun ca sanctionarea politicianului care paraseste un partid sa se faca nu printr-o lege, ci prin vointa electoratului. Pentru asta ar trebui organizat un referendum, prin care cei care au votat un primar sau, in general, un politician, sa se pronunte prin vot daca il recuza sau nu.



De asemenea, cei de la Pro Democratia avertizeaza si asupra consecintelor pe care le are masura recenta a guvernului de a introdce obligatia declararii averilor in cazul tuturor candidatilor. Cristian Parvulescu este de parere ca nu poti sa introduci atat de tarziu o astfel de prevedere, care ii gaseste nepregatiti pe politicienii opozitiei. Mai mult, ar fi si dezavantajul lipsei de timp pentru verificarea acestor declaratii pana in alegeri. O alta critica a Pro Democratia se refera la faptul ca o astfel de masura apare printr-o ordonanta de urgenta, in loc sa fie rodul unor dezbateri in Parlament. Aici intervine insa o alta disputa politica. Intreaga opozitie s-a declarat impotriva unei astfel de masuri, invocand faptul ca nu ar fi fost pregatiti candidatii sa completeze inventrul bunurilor personale, o chestiune care le-ar lua timp. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO