Politică

Puterea nu face prezenta la dezbaterea bugetului

17.11.2005, 21:15 12

Prima sedinta in care bugetul a inceput sa fie dezbatut pe articole a fost amanata cu doua ore, pentru ca apoi sa fie suspendata dupa o ora de discutie din cauza absenteismului parlamentarilor.

Fata de anul trecut, cand bugetul a fost adoptat in numai trei zile, anul acesta discutiile se vor intinde la aproape o luna, presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase anuntand ca finalul dezbaterii va avea loc in 15 decembrie. Acest anunt i-a nemultumit pe reprezentantii Puterii care l-au acuzat pe Nastase ca tergiverseaza deliberat dezbaterile din Parlament, desi chiar majoritatea, cea care are obligatia sa asigure cvorumul de sedinta, a absentat masiv la sedinta de ieri. Nastase "se face vinovat din nou" de blocarea activitatii legislative din Camera Deputatilor, prin intarzierea adoptarii bugetului pe 2006, a afirmat ieri liderul PNL.

Hasotti s-a referit la declaratia lui Nastase prin care acesta anticipase ca votul final pentru buget va avea loc in jurul datei de 15 decembrie.

"De ce pentru bugetul actual este nevoie de o luna, iar in 2004 bugetul a trecut in trei zile?", s-a intrebat vicepresedintele liberal.

Presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a suspendat sedinta ieri la pranz, cu o jumatate de ora inainte de epuizarea programului de dimineata, si a facut un apel la liderii de grup pentru a convoca parlamentarii, astfel incat la reluarea programului, la ora 14.30, sa nu se mai intampine aceeasi problema. Doar 150 din cei 469 de parlamentari erau prezenti in sala la suspendarea sedintei, dupa ce, de dimineata, debutul sedintei a fost decalat cu aproape doua ore, tot din lipsa de cvorum.

Senatorii si deputatii au reusit, totusi, sa voteze in sedinta de dimineata patru articole din proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2006, respingand toate amendamentele depuse.

Parlamentarii au respins astfel propunerea privind majorarea deficitului bugetar (depusa de a serie de parlamentari PSD si de deputatul independent Anghel Stanciu) si pe cea privind reducerea la 9% a TVA la produsele alimentare de baza (a grupului parlamentar al Partidului Conservator).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO