Politică

"Ne bougez pas! Ici la francophonie!"

"Ne bougez pas! Ici la francophonie!"

Toti delegatii de la Sommet au fost intampinati personal de seful statului roman

29.09.2006, 20:16 16

Francofonia a penetratat adanc in inima Africii, in aceeasi masura in care a accesorizat si Estul. Posetele Louis Vuitton sunt o emblema neoficiala a Sommet-ului Francofoniei care a inceput ieri la Bucuresti, le poarta multe dintre delegate, dar si un reprezentant al delegatiei jurnalistilor togolezi.
Cat despre limba franceza, "liantul" care i-a strans pe sutele de ziaristi si de francofoni in Palatul Parlamentului din Bucuresti, n-o auzi prea des in afara "separeurilor" instalate pentru RFI, TF1 sau TV5. Ziaristii isi vorbesc mai degraba in engleza, dar prefera sa stea grupati, fiecare pe limba lui.
Franceza auzi obligatoriu doar in aripa "oficiala" a Palatului, unde au loc lucrarile. Numai fotoreporterii care s-au trezit foarte de dimineata au acces aici. Permisele de acces pentru imagine s-au acordat doar in ordinea sosirii la ghiseele speciale, asa ca multi dintre cameramanii care au ratat prima intrare filmeaza ecranele televizoarelor din centrul de presa. Se transmite in direct sosirea delegatilor.
Primul blocaj diplomatic: premierul roman Tariceanu se intretine putin cam mult cu secretarul general al organizatieie Francofoniei, Abdou Diouf, asa ca seful statului Traian Basescu simte nevoia sa-i transmita prin gesturi largi sa se grabeasca... vine Chirac. Presedintele francez, tatal de drept al francofoniei le imbratiseaza calduros pe gazde, doamna Basescu si doamna Diouf, iar demnitarii francofoni se incoloneaza catre sala de conferinta.
In sala intri doar pe baza unei invitatii semnate de de seful statului, dar reusesc sa-mi fac loc intre doi bulgari si un grup de canadieni. Cuvantul de deschidere al presedintelui roman urca zambete strambe pe fata delegatilor indigeni: Basescu nu stie franceza si stalceste fiecare cuvant in parte. Bulgarii chicotesc frantuzit "olala", iar canadienii din fata stramba din nas la propriu. Totusi, Basescu nu vorbeste mult si lasa deschiderea pe seama premierului Calin Popescu-Tariceanu care salveaza situatia cu un accent frantuzesc acceptabil. "Romanii iubesc limba franceza", subliniaza el. In timpul discursului lui Chirac incep si primele semne de plictiseala: Albert de Monaco casca larg, Diouf isi freaca ochii, iar Basescu si Tariceanu poarta o discutie lunga, spre mirarea delegatiei romane: oare vorbesc despre coalitie sau Basescu il roaga pe premier sa-i traduca discursul?
Pe hol, un togolez plin de trese si cu chipiu militar cedeaza puncte la capitolul eleganta si se asaza cat se poate de neprotocolar pe polita unui semineu din marmura. Ies si romanii, consilieri de la Presedintie, directori din MAE. Isi dau ochii peste cap, majoritatea spun ca au invatat franceza, dar acum, dom'le, engleza e de baza. Il intreb pe ministrul comunicatiilor Szolt Nagy daca ii place franceza: "Inteleg, dar nu pot vorbi", imi raspunde robotic si se scuza, are conferinta de presa. Mircea Geoana, presedintele PSD, imi marturiseste: "Franceza e prima mea limba". "Dar nu stiu ce vorbesc mai bine, franceza si engleza", adauga el, intre doua strangeri de maini. E asaltat de diplomati, dar sta la randul lui la coada, sa-l salute pe Barroso.
Prima incercare pentru presa e inainte de fotografia de grup. Fotoreporterii sunt chemati in fata unui paravan fragil, prin care se face accesul intre sala presei si sala de conferinte, dar nu li se da voie sa treaca decat dupa 20 de minute. Zecile de jurnalisti se calca in picioare. Se injura, francofon, in cor, iar ofiterii de paza replica pe un ton forte: "Ne bougez pas!" (nu miscati!). Fotografii contraataca, zeflemitor, cu un val de blitzuri.
Sus, la fotografia de grup, alte paravane, alte injuraturi.
Un sef de delegatie africana este izbit de perete cu forta de un agent de paza: "Acum trec ziaristii!". Insa romanul renunta brusc la atac cand zareste privirea inghetata a francofonului. Acesta se indreapta demn catre grupul sau, unde se flutura o pancarta cu "Restaurant Jaristea". Delegatii merg la masa. Urmeaza, dupa pranz, "bilateralele", iar seara dineul oficial de la palatul Cotroceni, oferit de presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO