Politică

"Popularul" Boc si "socialul" Preda se bat pentru sefia PD

02.06.2005, 20:23 16

Democratii au de ales intre doua motiuni la Conventia extraordinara a partidului de la sfarsitul lunii iunie.

Emil Boc si Adriean Videanu si-au asumat, in tandem, schimbarea orientarii doctrinare a partidului si afilierea PD la grupul popularilor europeni. Vicepresedintii Cezar Preda si Radu Berceanu au anuntat si ei depunerea unei motiuni prin care vor sa mentina orientarea social-democrata a Partidului Democrat.

Cele doua "tabere" si-au facut aparitia impreuna la conferinta de presa care a urmat Biroului Permanent National al PD.

Emil Boc si-a lansat candidatura la presedintia partidului cu un mesaj pentru democratii care cred ca PD "nu are, nu a avut si nu va avea un drum comun cu PSD". Vicepresedintele Adriean Videanu, care isi anuntase si el candidatura la presedintie a explicat sec de ce a renuntat: "Pana astazi am avut doua proiecte de motiuni populare si am ajuns la concluzia ca putem gasi o solutie comuna ca din doua proiecte sa facem o singura motiune solida".

Tabara social-democrata crede ca membrii Partidului Democrat nu sunt dispusi usor la schimbarea orientarii doctrinare. "Nu poti sa spui unui partid, dupa 13 ani, ca ai mintit", a declarat pentru ZF, vicepresedintele Cezar Preda. El este increzator ca motiunea sa va strange suficienti sustinatori pentru a putea fi depusa, cu toate ca unii dintre cei cu care a avut intelegeri au "tradat" cauza social-democratiei.

"Eu am avut discutii cu Adriean Videanu, ca el sa candideze la presedintia partidului. El s-a razgandit saptamana trecuta si a trebuit sa-mi asum eu aceasta candidatura, stiind ca 85% din fiinta partidului este social-democrata", a mai spus Preda.

Motiunea lui Cezar Preda va urma linia celei cu care Traian Basescu a castigat presedintia partidului in 2001, "Romania puternica. Romania social-democrata".

Principalul sustinator al lui Preda, Radu Berceanu, s-a declarat convins ca PD nu poate renunta la doctrina social-democrata. "Cred ca trebuie sa ramana un partid social-democrat modern, de centru-stanga. Nu-mi pot schimba declaratiile de acum 15 ani doar pentru ca pe plan european exista o invitatie catre PD din partea PPE", a spus Berceanu. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO