Politică

Raportul Comisiei Europene, amanat?

20.09.2006, 19:08 11

Comisia Europeana ar putea amana publicarea cu mai bine de o luna de zile a raportului de monitorizare pentru Romania si Bulgaria, a transmis ieri Agentia Nationala de Presa Germana (DPA), care citeaza surse din cadrul executivului comunitar. Raportul, ultimul inaintea aderarii celor doua tari la UE si in care se va face recomandarea clara privind aderarea la termen sau amanarea cu un an, ar urma, potrivit ultimelor date, sa fie dat publicitatii pe 26 septembrie.
"Din ultimele date pe care le avem la dispozitie raportul va fi publicat la 26 septembrie. In respectivul document Comisia va face o recomandare clara privind data aderari Romaniei si a Bulgariei, iar noi suntem convinsi ca aceasta data este 1 ianuarie 2007", a declarat pentru ZF secretarul de stat in Ministerul Integrarii, Leonard Orban.
Insa Agentia germana citeaza, sub acoperirea anonimatului, un oficial al Comisiei care sustine ca rapoartele pentru Romania si Bulgaria vor fi date publicitatii pe 8 noiembrie. Comisia a amanat, in ultimul raport din 16 mai, sa faca o recomandare ferma privind aderarea Romaniei si a Bulgariei, pe motiv ca mai are nevoie de ceva timp pentru a se lamuri daca cele doua state sunt pregatite. S-a spus la acea vreme ca raportul va fi publicat in octombrie, dar la insistentele Romaniei Comisia a acceptat publicarea documentului mai devreme, la 26 septembrie. Administratia de la Bucuresti s-a temut ca, daca raportul va fi publicat in octombrie, ar exista pericolul ca statele care nu au ratificat Tratatul de aderare sa nu mai aiba timp pentru acest proces. Publicarea raportului in luna noiembrie ar complica enorm lucrurile din acest punct de vedere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO