Politică

Razboi total in Justitie: DNA cere acordul pentru urmarirea penala a lui Chiuariu

Razboi total in Justitie: DNA cere acordul pentru urmarirea penala a lui Chiuariu

Seful DNA, Daniel Morar (stanga), il acuza pe ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, ca intervine politic in activitatea procurorilor. Replica lui Chiuariu a venit imediat, afirmand ca cererea pentru inceperea urmaririi penale a lui este o reactie la faptul ca a solicitat excluderea din magistratura a procurorilor DNA Doru Tulus si Aristotel Mihai Popa

19.09.2007, 18:04 16

"In conformitate cu Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala, republicata, si avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale numarul 665 din 5 iulie 2007, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie l-a sesizat pe presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy", a anuntat ieri DNA. Curtea Constitutionala a stabilit in iunie ca si pentru fostii ministri este obligatoriu acordul comisiei prezidentiale.
Este un demers fara precedent al procurorilor anticoruptie, care vor sa-l ancheteze pe ministrul justitiei pentru infractiuni conexe actelor de coruptie, intr-un dosar care se refera la acordul dat de Chiuariu pentru o hotarare de guvern, initiata de ministrul Zsolt Nagy, privind asocierea unor bunuri din domeniul public care apartin Postei Romane cu o firma privata.
Solicitarea adresata presedintiei vine dupa o perioada in care razboiul dintre ministru si procurori a tinut prima pagina a ziarelor, plecand de la momentul in care Chiuariu a cerut, la cateva zile dupa ce a fost investit in functie, demiterea procurorului de la sectia a II-a a DNA, Doru Tulus, care avea in ancheta mai multe dosare a unor politicieni. Chiuariu a invocat "managementul defectuos", insa procurorii DNA au acuzat ca este vorba de o ingerinta clara in actul de justitie.
Apele au fost tulburate la inceputul acestei saptamani cand, la cateva zile dupa ce a aparut informatia ca Chiuariu ar putea avea dosar la DNA, in presa au fost publicate extrase din raportul Consiliului Superior al Magistraturii despre activitatea lui Doru Tulus, in care se arata ca procurorul ar fi solutionat plangeri care erau de competenta instantei de judecata. Chiuariu a admis ca a citit raportul - el este membru de drept al CSM - si a afirmat ca daca ar fi vrut sa faca public raportul, ar fi organizat o conferinta de presa, intrucat continea fapte mult mai grave decat cele aparute in presa. DNA sustine ca raportul este secretizat si urma sa fie facut public doar in momentul dezbaterii sale in plenul CSM.
"Este o reactie la faptul ca ieri dimineata (luni - n.n.), in baza constatarilor inspectorilor, am solicitat excluderea din magistratura a procurorilor Doru Tulus si Aristotel Mihai Popa", a afirmat ieri Chiuariu dupa aparitia solicitarii DNA. El a precizat ca i-a facut plangere penala lui Doru Tulus pentru abuz in serviciu si fals material, iar lui Aristotel Mihai Popa pentru abuz in serviciu. In legatura cu Popa, ministrul Chiuariu a subliniat ca acesta nu a solutionat niciun dosar si mai multe cauze aflate in instrumentarea sa s-au prescris.
Totodata, ministrul justitiei a spus ca solicitarea DNA este o reactie la faptul ca raportul inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) releva ca activitatea DNA este dominata de incompatibilitate si abuz.
Solicitarea DNA reprezinta, asadar, primul pas in inceperea urmaririi penale a ministrului justitiei si a fostului ministru al comunicatiilor. Potrivit informatiilor din presa, Chiuariu ar fi avizat o hotarare de guvern, initiata de ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, prin care se permite ca un teren al Postei din centrul Capitalei, aflat in proprietatea publica a statului, sa se poata asocia cu o firma privata.
Presedintia nu a comentat ieri, pana la inchiderea editiei, asupra solicitarii DNA, insa comisia se intruneste dupa acordul formal al presedintelui Basescu si decide daca sunt elemente suficiente pentru ca ancheta procurorilor sa-si urmeze cursul. Daca membrii comisiei prezidentiale decid ca ancheta poate continua, atunci presedintele Traian Basescu poate da avizul pentru inceperea urmaririi penale. Daca procurorii anunta inceperea urmaririi penale, seful statului il poate suspenda din functie pe ministrul justitiei.
In aceasta situatie, potrivit legii raspunderii ministeriale, un membru al Guvernului poate reveni in functie daca procurorii stabilesc in 45 de zile ca nu sunt argumente pentru mentinerea acuzatiilor, insa practica judiciara arata ca termenele sunt mult mai lungi.
Pana acum, comisia prezidentiala a dat in timpul mandatului lui Traian Basescu acordul pentru continuarea anchetelor impotriva fostului ministru al apararii Teodor Atanasiu (pentru calomnie) si a lui Szolt Nagy (in dosarul privind privatizarile din energie), ambii fiind obligati sa renunte la mandat.
In prezent, alti fosti doi demnitari sunt in atentia comisiei prezidentiale: este vorba despre fostul premier social-democrat Adrian Nastase si fostul ministru PSD al transporturilor si constructiilor, Miron Mitrea, acuzati de fapte de coruptie in dosarul Zambaccian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO