Politică

Razboiul Bucurestiului: Oprescu acuza o intelegere Blaga-Mitrea pentru infrangerea sa

Razboiul Bucurestiului: Oprescu acuza o intelegere Blaga-Mitrea pentru infrangerea sa

Oprescu (stanga): "Blaga este Videanu si Videanu este Blaga. Acest cuplu il are drept suporter pe Mitrea". Blaga (dreapta): "Am vazut mai devreme un candidat teatral, care incearca sa-si ascunda disperarea - Oprescu"

11.06.2008, 19:55 11

Candidatul independent Sorin Oprescu a acuzat ieri o presupusa intalnire intre candidatul PD-L, Vasile Blaga, si seful campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea, cu scopul de a-l scoate din cursa pentru Primaria Generala.
Intalnirea, infirmata ieri atat de Blaga, cat si de Mitrea, ar fi avut loc sambata intr-un restaurant din Capitala.
Oprescu nu a dezvaluit sursa presupuselor sale informatii, nici locatia in care ar fi avut loc intalnirea.
De remarcat este ca Oprescu nu a facut referire la PSD (cand a acuzat intalnirea Mitrea-Blaga), partid care a anuntat ca il sprijina in turul al doilea. Este de amintit ca Mitrea a fost primul dintre politicienii PSD care au anuntat ca, dupa Cristian Diaconescu, Oprescu este a doua optiune a social-democratilor pentru Primaria Generala. Trebuie de asemenea reamintit ca Oprescu, desi s-a declarat intotdeauna independent in cursa pentru Capitala, nu a refuzat sprijinul pe care i l-a oferit fostul sau partid - nu l-a laudat, dar nici nu l-a dezavuat.
De ce s-ar fi intalnit Blaga cu Mitrea, de vreme ce PSD a anuntat raspicat ca il sprijina pe Oprescu? Explicatia lui Oprescu: "Mi-au spus unii ca s-a negociat capul lui Oprescu (...) Din pacate ce s-a negociat nu a fost posibila mea infrangere, ci ingenuncherea vointei bucurestenilor". Relatarile lui Oprescu despre aceasta neconfirmata intalnire au accente de cabala. Cei doi ar fi trasat pe un servetel de restaurant harta politica a Bucurestiului dupa alegeri. Oprescu nu a explicat cum s-ar putea negocia voturile bucurestenilor, dar i-a indemnat pe alegatorii din Capitala: "Daca plecati o zi din Bucuresti, veti pierde Bucurestiul. Blaga si Mitrea au stabilit pe un biletel ce si cum. Eu nu negociez cu nimeni. Veniti duminica la vot sa rupem servetelul lui Mitrea si Blaga".
Propozitia "eu nu negociez cu nimeni" este relevanta pentru mesajul pe care doreste sa-l transmita Oprescu. Anume ca este independent din toate punctele de vedere, desi el nu a refuzat sprijinul partidelor care au anuntat ca il sustin - este vorba in primul rand de PSD, apoi de PC, PNTCD si PRM. Si, mai spune Oprescu: "Blaga este Videanu si Videanu este Blaga. Acest cuplu il are drept suporter pe Mitrea".
Afirmatiile lui Oprescu vin la putina vreme dupa ce seful PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, afirmase ca unii dintre liderii social-democrati (baietii destepti, cum i-a numit el) negociaza cu cei din PD-L. Vanghelie, adversar declarat al lui Oprescu (fostul sau sef de partid la Capitala), nu a dat nume si nu a spus in ce consta aceste negocieri.
Dorinta lui Oprescu de a se prezenta drept independent a fost speculata de tabara adversa. Blaga - care a negat intalnirea incriminata si a spus la randu-i ca nu negociaza cu niciun partid - a spus ieri ceea ce repeta de ceva vreme: Oprescu se prezinta drept independent "desi are tot PSD-ul in jurul lui". "In 1990 domnul Iliescu a adus minerii in Bucuresti. Pentru ca nu mai poate pune mana pe Bucuresti prin violenta, in 2008 aduc o marioneta, un cal troian care reprezinta PSD." Si, a mai spus Blaga: "Am vazut mai devreme pe ecranele televizoarelor un candidat teatral, care incearca sa-si ascunda disperarea. Numele lui este Sorin Oprescu. Cel care cere bucurestenilor votul duminica viitoare in numele unei pretinse independente politice".
Miron Mitrea a negat ieri pretinsa intalnire cu Blaga afirmand, citat de Mediafax, ca sambata, data indicata de Oprescu, era la M?nchen intr-un spital.
Pentru ultimele zile ale campaniei de la Bucuresti directiile de atac sunt clare. Oprescu va continua sa incerce sa puna semnul egal intre Blaga si Videanu, iar Blaga intre Oprescu si PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO