Politică

Remaniere inainte de restructurare

07.05.2003, 00:00 28

Cabinetul Nastase va avea, din toamna, cu aproape 10 ministere mai putin. Din cele 27 de ministere, Guvernul ar urma sa aiba intre 15, maximum 18.
Presedintele Consiliului National al PSD Alexandru Athanasiu a declarat ca Guvernul va fi restructurat dupa modelul Comisiei Europene - executivul UE, care are in componenta 20 de comisari ce conduc tot atatea departamente. Restructurarea Guvernului va fi discutata duminica intr-o sedinta de guvern, care va avea loc la Snagov, dupa care va fi adusa in dezbaterea Delegatiei Permanente - forul restrans de decizie al partidului. Decizia Delegatiei Permanente va face obiectul unei dezbateri cu grupurile parlamentare ale partidului care va avea loc peste doua saptamani la Sinaia, a spus Athanasiu. Proeictul trebuie discutat si cu seful statului care are ultimul cuvant in cazul schimbarii unor ministri.
Numarul ministerelor ar urma sa fie redus, prin comasarea sau transformarea unor astfel de institutii in agentii sau departamente. Sunt vizate de restructurare, printre altele, ministerul Turismului (ministru Dan Matei Agaton) care ar urma sa se transforme agentie, ministerul Tineretului si Sportului (ministru Georgiu Gingaras) care ar urma sa fuzioneze cu ministerul Sanatatii si ministerul Dezvoltarii si Prognozei (ministru Leonard Cazan). Functia de ministru la APAPS (ministru Ovidiu Musetescu) ar urma si ea sa dispara. Liderii PSD nu s-au hotarat, in schimb cum se va produce restructurarea Guvernului - daca trebuie cerut Parlamentului un vot de investitura. Senatorul PSD Antonie Iorgovan spune ca nu trebuie cerut un vot Parlamentului intrucat si reducerea numarului de ministere este tot o remaniere. Alexandru Athanasiu sustine, in schimb, ca Guvernul se va prezenta in fata Parlamentului pentru a cere acest vot. Si Athanasiu si Iorgovan spun ca nu este nevoie de modificarea legii de organizare si functionare a Guvernului. Anterior surse din PSD afirmasera ca aceasta lege va fi modificata iar Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pentru ea, procedura care sa echivaleze cu un vot de incredere.
Ideea unei restructurari profunde a Guvernului a fost lansata, spre sfarsitul anului trecut, de Adrian Nastase, si a fost reluata, luni, la sedinta conducerii PSD. In toamna trecuta, presedintele Iliescu a respins ideea restructurarii. Ministrul Octav Cozmanca a anuntat ca restructurarea va fi prevedata de o remaniere Guvernamentala care se va produle pana la sfarsitul lunii iunie. Surse guvernamentale, citate de Mediafax, au confirmat, ca remanierea va viza trei-patru ministri, printre care s-ar putea aflat ministrul Sanatatii Daniela Bartos, ministrul Dezvoltarii si Prognozei, Leonard Cazan, si ministrul Tineretului si Sportului, Georgiu Gingaras. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO