Politică

Replici dure intre putere si opozitie pe tema agriculturii

08.04.2005, 21:37 83

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, le-a adresat ieri o scrisoare deschisa senatorilor PSD Ilie Sarbu si Petre Daea, fosti ministri ai agriculturii, in replica la o motiune simpla privind agricultura, depusa la Senat de cei doi.

Flutur ii acuza pe Sarbu si pe Daea ca au condus ministerul de resort din 2001 pana in 2004 cu un singur gand, "dorinta de a va satisface clientela politica si teama de a nu pierde voturile taranimii. Si ministrul continua pe acelasi ton: "Lacomie si teama deci. Iar din lacomie si teama au izvorat politicile dumneavoastra in agricultura, perfect contradictorii din punctul de vedere al strategiei agricole".

Potrivit lui Flutur, in anii 2001-2002, fostii detinatori ai portofoliului de la agricultura au sprijinit fermele mari - "latifundiile create tot de voi si ai vostri ca sa dijmuiti bugetul de stat" - iar apoi, incepand cu 2003, an preelectoral, au hotarat ca este nevoie de sprijinul taranilor pentru alegeri si ca "n-ar fi rau" sa se cumpere acest sprijin prin acordarea milionului la hectar pentru micile exploatatii.

Disputele intre putere si opozitie pe tema agriculturii au aparut intr-un moment in care la Ministerul Agriculturii a fost finalizat pachetul legislativ care va modifica legile funciare, in sensul restituirii in integrum a proprietatilor, iar, in teren, a fost modificat modul de acordare a subventiilor - nu se mai dau bani, ci cupoane agricole. PSD a depus, la Senat, o motiune care cere Guvernului sa renunte la sistemul de acordare a subventiilor prin bonuri valorice (cupoane) si reintroducerea mecanismului de acordare a sprijinului sub forma de bani, conform celui practicat in UE.

De asemenea, senatorii PSD solicita reexaminarea si gasirea solutiilor pentru subventionarea inca din aceasta primavara a suprafetelor cultivate cu porumb, ovaz si plante de nutret, inclusiv a unor lucrari ce se efectueaza pe pajistile naturale, precum si informarea urgenta a opiniei publice asupra situatiei la zi in acordarea sprijinului financiar catre toate categoriile de producatori agricoli.

Actualul ministru al agriculturii critica aceste cereri afirmand ca acordarea milionului la hectar, in bani gheata, folosit in timpul guvernarii PSD, a fost un sistem "neeconomic si demagogic", pentru ca banii nu au ajuns in agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO