Politică

Roman si Puscas intra in cursa pentru fotoliul de comisar

04.10.2006, 19:45 19

Deputatul PSD Vasile Puscas si presedintele Fortei Democrate, Petre Roman, sunt doua dintre numele luate in calcul de presedintele Traian Basescu pentru a fi propusi in functia de comisar european, au declarat ieri surse apropiate Palatului Cotroceni, citate de Mediafax.
Procedurile de desemnare a candidatului pentru fotoliul de comisar sunt diferite de la o tara la alta. In unele tari membre UE candidatii sunt audiati de parlamentele nationale sau de un comitet special, inainte de a aparea pe lista trimisa Comisiei.
In Romania procedura nu s-a stabilit - sigur este doar faptul ca, in final, aceste propuneri vor fi transmise de premierul Calin Popescu-Tariceanu sefului Comisiei Manuel Dur?o Barroso. Asa stand lucrurile, Basescu nu ar avea cum sa-i impuna lui Tariceanu o nominalizare decat daca aceasta intruneste un acord politic, in cazul in care ar exista dezbateri in acest sens.
Nominalizarile care ar urma sa fie transmise lui Barroso au incins spiritele la Bucuresti. Desi cele mai mari sanse le au candidatii din Alianta PNL-PD, PSD si UDMR au cerut sa apara si ei cu cate o nominalizare pe respectiva lista. UDMR il propune pe Gyorgy Frunda, in vreme ce PD, care a anuntat ieri ca va avea un candidat propriu, are de optat intre Vasile Puscas, Cristian Diaconescu si Adrian Severin.
Din partea Aliantei au fost vehiculate numele Monicai Macovei (ministrul justitiei), al Ancai Boagiu (ministrul integrarii), al lui Leonard Orban (secretar de stat in MIE, sprijinit de PNL) si Sorin Frunzaverde (PD).
Macovei este vazuta bine la Bruxelles, insa ieri Financial Times scria ca, in ciuda acestei aprecieri, Comisia ar dori ca ea sa continue sa lucreze la Bucuresti pentru definitivarea unor proiecte in justitie. Mai mult, ea nu are sustinerea explicita a PD (partid care a adus-o in Guvern), democratii sprijinind-o pe Boagiu.
Scenariul vehiculat de surse din administratie este ca cele trei nume de pe lista vor fi, asadar, Leonard Orban (din partea PNL), Anca Boagiu (din partea PD) si Vasile Puscas (sustinut tacit de Basescu, din partea PSD), asta in conditiile in care sansele UDMR de a-si promova un om sunt minime. In locul lui Puscas ar putea aparea insa Petre Roman cu care, sustin sursele citate de Mediafax, Basescu s-a impacat.
Parlamentul European ar putea audia comisarii europeni propusi de Romania si Bulgaria la 27-28 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO