Politică

Romania aloca pe hartie peste 10 mld. euro pentru cresterea competitivitatii economice

Romania aloca pe hartie peste 10 mld. euro pentru cresterea competitivitatii economice

Click pentru imaginea intreaga

27.07.2007, 18:41 15

Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste implementarea strategiei Lisabona - un plan care urmarea transformarea Uniunii Europene in cea mai competitiva forta economica a lumii, pana in 2010 - potrivit unui studiu al Ambrosetti - The European House, o firma italiana de consultanta in management, publicat recent de cotidianul francez Les Echos.
Cele mai competitive economii europene sunt, potrivit acestui studiu, cele ale Danemarcei, Suediei si Marii Britanii, in timp ce Franta, Germania, Belgia, Luxemburg si Romania sunt pe ultimele locuri in ceea ce priveste implementarea strategiei de dezvoltare. Strategia urmareste implementarea a 14 indicatori in domenii diverse (cercetare, administratie, infrastructura, mediu de afaceri piata muncii, imbunatatirea calitatii vietii prin gestionarea durabila a resurselor) pentru a creste nivelul competitivitatii economiei la nivelul celei din SUA si Japonia, insa planul nu a dat roade. Comisia nu a renuntat insa la Strategia Lisabona si noua presedintie portugheza a Uniunii Europene a anuntat ca intentioneaza sa o "upgradeze".
Romania va cheltui aproximativ 56% din fondul european de coeziune, adica aproximativ 10,5 miliarde de euro pentru implementarea masurilor din Strategia Lisabona, a declarat ieri Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene. Restul reformelor urmeaza sa fie finantate de la bugetul de stat, a anuntat el.
Potrivit planului national de reforme, aprobat in sedinta de guvern de miercuri, Romania propune spre aprobarea Comisiei Europene infiintarea si operationalizarea Agentiei Nationale de Integritate, reorganizarea instantelor pana la sfarsitul lunii decembrie, dotarea instanteolor cu sisteme performante IT pana la sfarsitul lui 2008 si achizitia de infochioscuri pentru toate instantele.Romania se angajeaza de asemenea la capitolul macroeconomie sa reduca rata inflatiei - 4% pentru 2007 si 3,8% pentru 2008, concomitent cu mentinerea unui nivel sustenabil al deficitului de cont curent. Veniturile la bugetul de stat vor fi consolidate prin imbunatatirea colectarii impozitelor si prin extinderea bazei de impozitare.
In domeniul energetic, Guvernul promite sa creasca ponderea energiei nucleare la aproximativ 16% din totalul consumului prin punerea in functiune a unitatii 2, respectiv la 30% prin realizarea unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nucleara Cernavoda.
Pentru imbunatatirea mediului de afaceri, Romania isi propune sa adopte pana la sfarsitul lui 2007 un act normativ privind instituriea aprobarii tacite pentru aproximativ 10% din totalul autorizatiilor, avizelor, licentelor si permiselor necesare intrarii pe piata a unei companii.
Guvernul promite totodata sa reduca si sa reorienteze ajutorul de stat, sa faciliteze accesul la finantare si sa constituie fonduri de garantare a creditelor pe diverse segmente ale economiei (IMM-uri, agricultura).
O alta masura pe care Romania isi propune sa o implementeze este cresterea gradului de ocupare si a ratei de participare pe piata muncii prin reducerea ratei de inactivitate in randul grupurilor vulnerabile din punct de vedere social, printr-un program de reducere a nivelului impozitarii pe piata muncii si o serie de masuri menite sa reduca presiunea pe angajatori.
Tintele asumate pentru 2010 pentru grupa de varsta 15-64 de ani sunt rata de activitate de 68% si rata de ocupare de 63%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO