Politică

Romania isi schimba administratia pentru urmatorii patru ani

Romania isi schimba administratia pentru urmatorii patru ani

Click pentru imaginea intreaga

30.05.2008, 22:35 12

In mare insa, lucrurile vor fi clarificate inca de duminica, in conditiile in care atunci vor fi alesi consilierii locali, consilierii judeteni si presedintii consiliilor judetene.
Putem spune, asadar, ca incepand de duminica, pentru patru ani, Romania va avea o alta administratie locala. Vom sti, dupa votul de duminica, cine vor fi viitorii presedinti ai consiliilor judetene (care incepand cu aceste alegeri, sunt alesi prin scrutin majoritar uninominal).
A fost o campanie catalogata de analisti drept anosta, mai cu seama la Bucuresti (fapt care l-a determinat pe presedintele Traian Basescu sa-si imagineze ca in spate ar fi vorba despre un "blat" intre partide) si agresiva in unele judete (fapt care l-a indemnat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu sa acuze ca PD-L, partid apropiat sefului statului, s-a intors la practicile anilor '90).
Consultati de ZF, analistii politici au spus ca este vorba mai degraba de o lipsa de idei a clasei politice, o lipsa de idei care poate fi insa de inteles in conditiile in care nici intelectualii, indeobste critici la adresa oamenilor politici, nu au aratat in ultimii ani o creativitate deosebita.
Pentru profesorul de stiinte politice de la Universitatea Bucuresti Daniel Barbu, apatia trebuie inteleasca ca o "banalitate a democratiei". Cu alte cuvinte, fiecare cu treaba lui? Nu, spune decanul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, Cristian Parvulescu.
"Cu cat mergem mai putini la vot, cu atat sansele ca aceia aflati acum in functii si care nu merita acest lucru sa ramana cresc. Cu alte cuvinte, daca suntem nemultumiti de actuala administratie, avem sanse sa o schimbam votand, nu stand acasa. Este adevarat ca oferta partidelor nu a fost, poate, generoasa sau convingatoare, dar intotdeauna avem de ales. Lipsa de hotarare a unora dintre alegatori ne poate afecta pe toti", spune Parvulescu.
Ca de fiecare data, si in aceasta campanie atentia s-a concentrat pe Bucuresti care indica indeobste trendul pentru alte alegeri la fel de importante, cele legislative.
La Bucuresti sanse sa ajunga in turul al doilea au patru candidati - este vorba de candidatul PD-L Vasile Blaga, de cel al PSD Cristian Diaconescu, de cel al PNL Ludovic Orban si de independentul Sorin Oprescu.
Cei trei au incercat sa convinga electoratul cu proiecte care uneori seamana, alteori propun rezolvari diferite pentru marile probleme cu care se confrunta Capitala. Va prezentam mai jos solutiile lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO