Politică

România nu va introduce o taxă pe tranzacţiile financiare

România nu va introduce o taxă pe tranzacţiile financiare

Autor: Departamentul Economic

23.01.2013, 22:48 240

"Şi acum, dar şi anul trecut, România şi-a susţinut în cadrul Consiliului Ecofin punctul de vedere, plecând de la faptul că, pe de o parte, înţelegem interesul şi argumentele partenerilor noştri din UE care au iniţiat acest demers, dar, pe de altă parte, condiţiile noastre specifice ne conduc spre o abordare prudentă şi pragmatică în sensul neparticipării la extinderea aplicării taxei pe tranzacţii financiare", a afirmat Doltu.

În acest moment, însă, orice potenţială creştere a costurilor de tranzacţie pentru clienţii sistemului financiar ar putea afecta semnificativ mediul economic din România, care este încă fragil, a arătat secretarul de stat.

Evaluările făcute de experţii români arată că, în situaţia reducerii intermedierii financiare, ar fi afectate nu doar potenţialele venituri ale unei asemenea taxe, dar, mai mult, taxa pe tranzacţii financiare ar putea afecta negativ dezvoltarea sistemului financiar.

"Continuăm să evaluăm potenţialul impact al introducerii unei taxe pe tranzacţiile financiare, conform intenţiei Comisiei Europene. Dar, în acest moment, nu este iminentă introducerea ei", a mai afirmat Claudiu Doltu

Domnia sa a precizat că România are convingerea că în viitor, indiferent de evoluţiile care vor apărea în urma faptului că unele ţări din UE vor introduce această taxă, în ansamblul UE vor fi avute în considerare interesele ţărilor care nu aderă la această iniţiativă.

Germania, Franţa şi alte nouă state din zona euro pot pregăti introducerea unei taxei pe tranzacţiile financiare după ce au primit, marţi, avizul miniştrilor de Finanţe ai statelor din Uniunea Europeană.

Votul miniştrilor de Finanţe deschide calea introducerii taxei în Germania, Franţa, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia şi Slovenia. Următorul pas este formularea unor noi planuri de către Comisia Europeană, care va propune, probabil, taxarea tranzacţiilor cu acţiuni şi obligaţiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO