Politică

Scepticism in presa internationala la vestea aderarii Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007

28.09.2006, 19:22 37

Presa europeana mentine un ton rezervat fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, subliniind ca cele doua state balcanice mai au inca multe de facut pentru a se alinia la standardele comunitare.
Cotidianul francez Le Monde enumera, pe un ton neutru, capitolele in care cele doua viitoare membre UE sunt inca deficitare: este vorba de siguranta alimentara, securitarea aeriana, agricultura, justitia si lupta impotriva coruptiei.
Publicatia britanica Financial Times scrie ca decizia Comisiei Europene a fost intampinata cu "un suspin de usurare" in cele doua state balcanice, dar cu "o senzatie de anxietate" in alte parti ale Europei, acolo unde opinia publica s-a opus procesului de extindere. Financial Times aminteste ca Marea Britanie a reactionat chiar marti la ingrijorarea publica fata de un aflux de imigranti romani si bulgari in ziua prezentarii la Bruxelles a raportului asupra progreselor Romaniei si Bulgariei, "confirmand ca urmeaza sa restranga dreptul la munca pentru o perioada tranzitorie".
Belgienii de la Le Soir remarca faptul ca Romania si Bulgaria sunt cele mai sarace state care vor face parte din comunitatea europeana si amintesc ca tradatul de aderare semnat in aprilie 2005 permitea statelor membre sa amane aderarea celor doua, in cazul in care reformele nu erau considerate suficiente.
Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung sustine decizia Comisiei Europene de a insoti aderarea Romaniei si Bulgariei la UE de conditii stricte privind reforma juridica, coruptia si crima organizata. "Toti cetatenii romani si bulgari cu spirit democratic vor aprecia faptul ca elitele conducatoare din tarile lor sunt fortate de UE sa construiasca o societate democratica si transparenta", comenteaza publicatia germana.
"Prea devreme in UE, Romania si Bulgaria ar trebui sa astepte", este aprecierea cotidianului Politiken din Danemarca. "UE a facut o greseala atunci cand a promis celor doua state ca vor adera in 2007 sau 2008 cel tarziu. Mesajul adresat acestora ar fi trebuit sa fie urmatorul: da, dar cand indepliniti conditiile", comenteaza ziarul danez. "Desi UE promite ca va supraveghea celor doua state, stim din experienta anterioara a noilor tari membre ca dupa ce patrund pe gaura cheii conditiile devin mai lejere. De data aceasta gaura cheii a fost prea mare", conchide Politiken.
Cotidianul suedez Sydsvenska Dagbladet afirma ca este "imbucurator" ca cele doua state sunt primite in cadrul comunitatii, desi "imprejurarile risca sa ingreuneze proiectul viitoarei extinderi". Ziarul sustine ca este "justificata" masura de impunere de sanctiuni daca Sofia si Bucuresti nu indeplinesc conditiile de aderare, fie la sfarsitul acestui an, fie dupa aderare. "Cu state precum Croatia si Turcia, care au fost prevenite ca nu indeplinesc toate criteriile, UE trebuie sa dea de inteles ca usa nu este total deschisa", avertizeaza cotidianul scandinav.
Cehii de la Mlada Fronta Dnes vorbesc despre faptul ca Romaniei si Bulgariei li se va permite sa adere la UE in 2007 numai in urma unei decizii politice, insa subliniaza ca pentru economie integrarea lor este pozitiva. Economiile lor slabe, tribunalele corupte si mafia puternica pot fi considerate argumente puternice in favoarea deciziei de a nu se da inca unda verde aderarii, dar din perspectiva economica "cu cat se extinde o Europa fara bariere, cu atat este mai bine" adauga cotidianul ceh.
Die Presse din Austria, sustine ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la UE, comentatorii apreciind ca daca aderarea depinde de criterii economice si politice, "asa cum se incearca a fi convinsa opinia publica", atunci perspectiva aderarii la UE trebuie sa serveasca drept garantie a reformelor.
Cotidianul rus Pravda scrie despre cresterea dubiilor in randul "europenilor" cu privire la un nou val de extindere, in care sa intre Croatia si Turcia, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007. "Liderii UE se vor intalni luna viitoare pentru a da un OK formal Romaniei si Bulgariei, cele doua tarii fiind acceptate in ciuda rezultatelor slabe in lupta impotriva coruptiei", se arata in Pravda.
Cotidianul american Washington Times saluta aderarea Romaniei si Bulgariei, pe care le considera doua dintre cele mai importante aliate ale SUA din Europa si arata ca UE a impus cele mai dure conditii din istorie pentru ca tarile balcanice sa poata adera la 1 ianuarie 2007. Departamentul de Stat a pledat pentru mentinerea unui orizont european si pentru alte state balcanice si pentru Turcia, mentioneaza Washington Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO