Politică

Scheele: Cand faci predictii trebuie sa fii foarte prudent

08.10.2004, 00:00 18

Comisarul pentru extindere Gunter Verheugen nu a promis ca Romania va incheia negocierile in acest an, pentru ca in momentul in care faci "predictii" trebuie sa fii foarte prudent, a declarat ieri ambasadorul UE la Bucuresti Jonathan Scheele.
Si este nevoie de multa prudenta, intrucat autoritatile de la Bucuresti mai au multe probleme de rezolvat - de la combaterea coruptiei sau libertarea de expresie pana la transparenta deciziei administrative.
"Trebuie sa fii precaut cand faci predictii, pentru ca nimic nu poate fi declarat inchis pana nu este inchis efectiv", a spus ambasadorul, care a comentat ieri datele raportului de tara, publicat miercuri de Comisia Europeana. Inainte de aparitia raportului, ministrul integrarii, Alexandru Farcas, a spus ca autoritatile de la Bucuresti spera ca stategia de extindere (document care insoteste rapoartele de tara) sa cuprinda o recomandare a Comisiei Europene catre Consiliul European (sefii de state si de guverne ai UE), de aprobare sau incheiere a negocierilor cu Romania pana la finele anului. Recomandarea nu se regaseste in documentul mentionat, insa este anuntata ca data a integrarii 2007, iar anul 2005, momentul in care ar putea fi semnat Tratatul de aderare. Comisarul pentru extindere a declarat in fata Parlamentului European ca "este dificil" ca Romania sa incheie negocierile in acest an. "Dar nu este o varianta ce trebuie exclusa", a adaugat imediat. Cel putin doua capitole de negocieri ramase in discutie sunt foarte dificile - Justitie si afaceri interne si concurenta. Primul este un domeniul larg si aici sunt incluse, la prima vedere, criterii cu un inalt grad de generalitate: combaterea coruptiei sau o justitie functionala si indepedenta. Jonathan Scheele a comentat ieri cateva dintre observatiile punctuale cuprinse in raportul de tara care au legatura cu respectarea respectivelor criterii. Bunaoara, in privinta libertatii de expresie  - un criteriu politic -, lucrurile par sa se fi deterioat in ultimii ani. Daca in rapoartele de tara precedente era criticat sistemul de legi (era condamnata mentinerea in Codul penal a pedespelor cu inchisoarea pentru calomnie si insulta) acum au aparut probleme mult mai grave, anume atacurile fizice la adresa jurnalistilor, ceea ce este "innacceptabil". Publicitatea de stat nu este acordata potrivit unor criterii bine stabilite si exista astfel "cel putin suspiciunea" ca publicatiile sau trusturile care o primesc o fac contra unui serviciu, spune Scheele. Obiectiile formulate de raportul Comisiei referitor la libertatea de exprimare vor ajunge si in dezbaterea Camerei Deputatilor, dupa ce opozitia PNL-PD a anuntat ca va depune luni o motiune privind "subordonarea presei de catre puterea politica".
 In privinta functionarii PNA - un instrument esential in combaterea coruptiei - lucrurile merg greu pentru ca Parchetul anticoruptie are un mandar prea larg, a mai spus ieri Scheele. Faptul ca se ocupa de tot felul de cazuri marunte impiedica PNA sa se mai ocupe si de "coruptia serioasa", a spus Scheele. Sunt multe alte cazuri si motive pentru care Comisia europeana a introdus si in cazul Romaniei (ca si in cel al Bulgariei) o clauza de salvgardare, care ar putea amana integrarea daca, dupa inchiderea negocierilor, lucrurile nu merg in sensul dorit. Sunt mai multe tituri de clauze care se vor aplica in trei domenii - administratie, justitie,  combaterea coruptiei si reforma economica. Numai aplicarea clauzei privind coruptia si reforma economica ar putea coduce la amanara negocierilor, in rest eventualele sanctiuni vor fi luate pe o perioada determinata, a spus Scheele. De pilda, a aratat el, primul tip de clauza permite CE sa abordeze probleme specifice, cum ar fi igiena alimentara in abatoare.
Chiar daca abatoarele respective au primit autorizatie pentru exportul carnii pe piata UE, daca se constata ca, in practica, nu sint indeplinite standardele de calitate si igiena, se poate lua o masura temporara de salvgardare, cu efect limitat, prin care carnea sa fie controlata la granita.
Al treilea tip de clauze este special pentru Romania si Bulgaria si este o clauza de "super-salvgardare", care ar permite aminarea aderarii celor doua tari cu un an daca se constata ca apar probleme, daca autoritatile se vor "relaxa" si nu-si vor indeplini angajamentele asumate. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO