Politică

Scindare cu cantec a UDMR

02.04.2004, 00:00 11



Uniunea Civica Maghiara, cea care strange semnaturi de la secuime pentru a participa separat de UDMR la alegerile locale, se plange ca este hartuita de politia locala. Este vorba de filiala din Covasna a Uniunii Civice Maghiare (UCM), care sustine, prin vocea secretarului UCM de la Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, ca aceia desemnati de UCM sa stranga semnaturi sunt anchetati de politie. Ar fi cazul a doua comune, Zagon si Bodoc, unde reprezentantii CSM ar fi fost fie chemati la punctele comunale politienesti, fie ar fi fost vizitati acasa de politisti.



Politia judeteana Covasna, prin intermediul purtatorului de cuvant, Buzsi Andrea, sustine, la randu-i, ca ancheta, de la Zagon, de pilda, s-a declansat pentru ca s-ar fi depus plangeri la adresa celor care strang semnaturile. La mijloc se pare ca ar fi o reclamatie depusa de primarul comunei, membru UDMR. La Bodoc, insa, spune tot purtatorul de cuvant al politiei covasnene, ar fi vorba doar de o informare la care a recurs seful de post comunal, care a vrut doar sa stie despre ce este vorba.



Cei care strang semnaturile vorbesc, asadar, de intimidare, in timp ce politistii spun ca-si fac doar datoria.



Problema este ca, in cazul in care se strang semnaturile, UDMR va avea un contracandidat la alegerile locale care tinteste spre aceleasi voturi.Uniunea Civica Maghiara a strans deja 7.500 de voturi, in cele 17 organizatii pe care le-a infiintat. In aceste conditii, este posibil ca mai multe semnaturi si mai multe organizatii sa indice un deficit de popularitate in contul UDMR, care, la scrutinul propriu-zis s-ar putea solda cu un deficit si la numarul de primari UDMR. Mai departe, lucrurile s-ar complica. Fiecare vot pierdut de UDMR, in cazul in care UCM participa separat, aduce UDMR in pericolul de a nu intra in Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO