Politică

Se dizolvă sectoarele Bucureştiului?

Se dizolvă sectoarele Bucureştiului?

Autor: Iulian Anghel

18.01.2011, 23:57 100

Bucureştenii ar putea să se prezinte la referendum pe margineadizolvării administrării separate a sectoarelor, după ce PDL areadus în dezbatere un proiect mai vechi care prevede căBucureştiul ar urma să aibă un singur buget şi nu şapte (PrimăriaGenerală şi şase sectoare), iar primarii de sectoare ar urma să fiealeşi nu prin vot direct de către cetăţeni, ci de către ConsiliulGeneral al Municipiului Bucureşti (CGMB) din rândul membrilorsăi.

Proiectul i-a împărţit în două pe edilii oraşului. Primarulsectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), l-a somat ieri pe primarulgeneral, Sorin Oprescu, să declanşeze un referendum local pemarginea acestei propuneri acuzând că intenţia PDL este de atransforma Bucureştiului în feuda Elenei Udrea (potenţial candidatla fotoliul de primar general). sectorul 1 are cel mai mare bugetlocal din România după Primăria Generală. La ultima rectificarebugetară din decembrie trecut, bugetul de venituri şi cheltuieli alsectorului 1 a fost ajustat în jos, la 1,3 mld. lei (319 mil.euro). Spre comparaţie, Clujul, al doilea oraş ca venituri la bugetdupă Bucureşti, a avut anul trecut venituri de 782 mil. lei (186mil. euro). În aceeaşi vreme Iaşiul, următorul pe listă în funcţiede veniturile la buget, a adunat 162 mil. euro.

Propunerea lui Chiliman de organizare a unui referendum estesusţinută de primarul sectorului 2, Nicolai Onţanu (UNPR, fost PSD)- sector cu un buget de aproximativ 763 mil. lei (181 mil. euro) în2010.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş (PDL), a anunţat căsusţine propunerea partidului său întrucât modificarea sistemuluiadministrativ al Capitalei ar fi necesar astfel încât să nu maiexiste şapte bugete, şapte primari, şapte consilii şi şaptestrategii diferite de dezvoltare.

Înainte de publicarea execuţiei bugetare pe 2010, sectorul 6 aavut prevăzut un buget de 739 mil. lei (175 mil. euro).

Nu s-au pronunţat asupra modificării legii Capitalei primarulsectorului 3, Liviu Negoiţă (PDL) - sector cu un buget de 772 mil.lei (183 mil. euro) şi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie(PSD), cel mai sărac sector al Capitalei, cu venituri deaproximativ 400 mil. lei (95 mil. euro).

Propunerea PDL nu este nouă, ea a mai fost avansată de fostulprimar general Adriean Videanu care prevedea "eliminarea"primarilor de sector. În noua propunere, aceştia ar urma să fiealeşi de CGMB, dar efectul va fi acelaşi: nu vor mai exista şaptebugete, ci unul singur, consilierii generali urmând să dispunăsinguri de împărţirea banilor şi nu consiliile sectoarelor.

Bugetul Muncipiului Bucureşti este cel mai mare din ţară. Anultrecut, veniturile Bucureştiului au fost estimate iniţial la 4,4mld. lei (1 mld. euro), iar cheltuielile la 5,4 mld. lei (1,25 mld.euro), deficitul fiind finanţat din împrumuturi. Ulterior, dincauza scăderii veniturilor, bugetul a fost ajustat succesiv până la3,5 mld lei (la ultima rectificare bugetară din decembrietrecut).

Cumulat însă, bugetul Primăriei Generale şi cel al sectoarelorar putea ajunge cu uşurinţă la 2 mld. euro (în jur de 950 mil. euroau fost veniturile cumulate ale sectoarelor în 2010) chiar şiîntr-un an de criză şi ar depăşi 3 mld. euro într-un an bun.

Ca şi în vremea în care Videanu făcea propunerile de mai sus, şiacum au apărut acuzaţii că măsura de eliminare a primarilor desector sau de transformare a lor în simpli executanţi are un singurscop, anume acapararea bugetului Bucureştiului, după cum a susţinutChiliman. Dimpotrivă, apărătorii proiectului spun altceva. "Legeaurmează modelul celor din Praga, Viena, Paris sau Barcelona. Caprimar, cred că pot să-mi recâştig şi al treilea mandat, dar cabucureştean, cred că oraşul are nevoie de un singur bugetconsolidat şi trebuie să se schimbe", declară Poteraş.

Disputa pentru controlul Bucureştiului a fost una din cauzelerupturii dintre PD şi PNL şi motivul îndelungii dispute dintreAdrian Năstase şi Traian Băsescu pe când primul era prim-ministru,iar al doilea primar general.

Adrian Năstase a modificat legea Capitalei şi i-a luatprimarului general, Traian Băsescu, o serie de prerogative pe carele-a dat CGMB (controlat de PSD) sau sectoarelor.

Înţelegerea dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu afost ca Alianţa PNL-PD, odată ajunsă la guvernare după alegeriledin 2004, să înapoieze primarului general prerogativele (funcţiaaparţinea PD, primar în vremea acestei învoieli era TraianBăsescu). Când Tăriceanu a ajuns premier, a refuzat să mai facăacest lucru, motivând că nu se face ca PD să aibă mai multă putereîn Capitală - adică un primar, cu puteri sporite (Adrian Videanu),deşi PNL câştigase mai multe primării de sector.

Ce vrea PDL

  • Bucureştiul va fi condus de un primar general şi de un consiliugeneral.
  • Bucureştiul va avea un singur buget.
  • Primarii de sector vor fi aleşi dintre consilieriigenerali.
  • Consiliile locale ale primăriilor de sector suntdesfiinţate.
  • Pe lângă un buget unitar, serviciile publice vor fi, deasemenea, unitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO