Politică

Sefii SRI si SIE sunt in functie, a decis conducerea Parlamentului

Sefii SRI si SIE sunt in functie, a decis conducerea Parlamentului

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (stanga), PSD, si cel al Camerei, Bogdan Olteanu, PNL, s-au coalizat impotriva lui Basescu

28.07.2006, 19:42 46

Echilibrul puterii s-a rupt ieri, dupa un gest fara precent al conducerii Parlamentului, care prin vot a decis ca directorii principalelor servicii secrete, SRI si SIE sunt inca in functie.
Reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, cu exceptia PD, formatiunea apropiata de Traian Basescu, s-au pronuntat prin vot asupra demisiilor celor doi si au hotarat ca Radu Timofte si Gheorghe Fulga - care si-au semnat demisiile la Cotroceni acum o saptamana in urma scandalului provocat de fuga din tara a lui Omar Hayssam - trebuie sa ramana in functie pana ce presedintele va face alte nominalizari.
Disputa este urmatoarea: daca demisia este un act unilateral sau ea trebuie aprobata de Parlament. Da, demi-sia trebuie aprobata de Parlament, spun unii. Nu trebuie aprobata, spun altii. Rezultatul a fost coplesitor in favoarea celor care au votat ca Timofte si Fulga sunt in functii: 15 la 3. Gestul de a vota intr-un asemenea caz este fara precedent si poate fi - dincolo de disputa juridica legata de cine numeste si cine revoca mandatul sefilor serviciilor, sau cui trebuie inaintate demisiile - un indiciu al izolarii presedintelui si al partidului care il sustine pe scena politica.
"Ei nu pot parasi postul, deci sunt in functii pana la eliberarea din aceasta functie de catre Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, conform legii", a spus ieri presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, dupa sedinta conducerilor celor doua camere parlamentare. Impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, Vacaroiu i-a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care ii cere sa faca propuneri pentru cele doua posturi vacante.
Administratia Prezidentiala a oferit ieri un raspuns conciliant, afirmand ca presedintele nu poate face nominalizari pana ce directorii serviciilor nu sunt eliberati din functie prin votul parlamentarilor in plenul reunit.
Or, ieri, conducerea camerelor a votat ca cei doi sunt in functii, dar nu
i-a convocat ieri pe parlamentari in sesiune pentru a valida demisiile.
Mai mult, arata Presedintia, cei doi directori ai serviciilor sunt inca in functie, deoarece, ca urmare a cererilor de demisie, "presedintele a acceptat ca cele doua persoane sa elibereze functia in termenul legal de 30 de zile".
Pe de alta parte, Administratia Prezidentiala spune ca legile de functionare a celor doua servicii nu prevad un termen in care presedintele este obligat sa faca nominalizari pentru cele doua functii.In aceasta disputa constitutionala, cei care au facut mutarea gresita sunt reprezentantii conducerii camerelor parlamentare, considera unii juristi. Ei spun ca, principiul care trebuie sa functioneze este ca cel care numeste este si cel care elibereaza din functii. Deci, decizia trebuia sa apartina plenului, si nu conducerii Camerelor. "S-au grabit, deoarece conducerea camerelor parlamentare ar fi trebuit sa convoace o sesiune extraordinara, deoarece numai prin votul in plen poate fi validata sau invalidata conducerea serviciilor secrete. Cum chestiunea demisiei nu este reglementata, decizia care a fost luata ieri arata ca oamenii s-au grabit si demonstreaza clar ca este vorba despre o disputa politica si nu juridica", au declarat pentru ZF surse de la Curtea Constitutionala.
"Si nici daca ar fi fost in discutie presiuni asupra celor doi pentru a-si da demisia nu ar fi putut sa procedeze astfel. Atunci ar fi trebuit sa se constituie o comisie speciala in acest sens. Conducerea Parlamentului nu trebuia sa ia o astfel de decizie", a mai spus judecatorul Curtii Constitutionale.
Fostul ministru al justitiei Valeriu Stoica sustine ca decizia conducerii Parlamentului este "nelegala". "Nu ai cum sa te pronunti prin vot asupra unei demisii care este un act unilateral de vointa. Si eu am demisionat din calitatea de parlamentar in 2003, dar nimeni nu putea sa revina asupra propriei mele decizii", a spus Stoica pentru ZF. El a afirmat ca votul exprimat ieri de conducerile camerelor a fost dictat de interesele celor care nu vor sa sustina transparenta.
Gestul reprezentantilor PNL, UDMR, PC, PSD si PRM, considerat "nelegal" de unii juristi, ii izoleaza pe presedintele Traian Basescu si pe democrati pe scena politica. PSD a vorbit ieri chiar despre deschiderea unei proceduri de suspendare a presedintelui.
Este pentru prima data cand majoritatea reprezentantilor puterii si intreaga opozitie se coalizeaza impotriva sefului statului si a unui partid aflat la guvernare. "Ceea ce s-a supus la vot este total in afara legii. In final, Birourile reunite au votat ca ele considera ca cei doi directori ai serviciilor de informatii sunt inca in functie, fapt care excede realitatea", a declarat Cristian Radulescu. liderul deputatilor PD care a participat la sedinta de ieri.
Presedintele executiv al PD Adriean Videanu a cerut ieri clarificari de la PNL pentru votul de ieri. "Vreme de un an si jumatate Partidul National Liberal a cerut cu obstinatie schimbarea directorilor SRI si SIE, fapt ce nu mai corespunde cu logica politica a gestului de astazi. Din acest considerent, consideram ca avem o mare problema de onestitate politica", a spus Videanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO