Politică

Seful PSD cere noi conditii in acordurile cu FMI si UE

30.06.2009, 17:14 7

Liderul PSD Mircea Geoana sustine ca guvernantii ar trebui, in contextul crizei, sa abandoneze politica economica prociclica si sa dea dovada de "indrazneala constructiva" in relatiile cu partenerii din SUA si din UE, pentru o "recalibrare" a imprumutului extern.

Geoana a spus, la o dezbatere cu tema "Solutii pentru criza", ca, in conditiile in care prognozele macroeconomice sunt mai pesimiste decat se anticipa in urma cu cateva luni, s-ar impune si o "regandire" a unor conditii din acordurile cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. 
"Mi-e teama sa nu patim ca acarul Paun: criza a inceput din centru, de la economiile dezvoltate, s-a ex-tins spre periferie si acarul Paun, adica economiile emergente, cum este si Romania, va plati un cost mult mai mare pentru criza", a mai spus liderul social-democrat.
Declaratia lui Geoana vine dupa ce la inceputul saptamanii, premierul Emil Boc a afirmat ca Guvernul va negocia cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana neimpozitarea profitului reinvestit, desi este constrans de limitele deficitului bugetar stabilite in discutiile cu cele doua institutii.
"Stim ca sunt unele lucruri scadente si pe care trebuie sa le realizam, de exemplu neimpozitarea profitului reinvestit. Dorim sa discutam acest aspect atat cu CE, cat si cu FMI, pentru a putea implementa si aceasta masura. Trebuie gasit un echilibru si trebuie gasita acceptarea celor doua foruri importante cu care suntem in parteneriat pentru deficitul bugetar", a spus Boc la un seminar pe teme economice organizat de KPMG.
Geoana a mai spus ieri ca absenta unui impozit progresiv priveaza economia romaneasca de "un stabilizator automat" in conditii de criza. El a afirmat ca in acest moment, PSD si PC nu au in vedere modificarea principalelor taxe si impozite, insa, chestionat de jurnalisti pe tema unei eventuale introduceri a impozitului progresiv, si-a nuantat pozitia. "Ceea ce se intampla astazi in Romania arata subrezenia politicii fiscale a guvernarilor de dreapta din ultima perioada. Suntem in situatia de a propune o regandire a modului in care exista un acord politic pe fiscalitate? Inca nu, dar este normal sa ne gandim la solutiile de urmat", a spus el.
 
Transporturile sunt oaia neagra a guvernarii
Geoana, a mai spus, in cadrul aceleiasi dezbateri, ca Ministerul Transporturilor, indiferent de ministru si de partidul care l-a condus, a fost "campionul" slabei capacitati de administrare a banilor publici.
 "Campionul slabei capacitati de gestionare a banilor publici, indiferent de cine a fost ministru in ultimii ani si indiferent din ce partid a facut parte", a declarat presedintele PSD.
Geoana a spus ca provocarile actualei crize economice arata nevoia de a regandi politica economica a Guvernului si a apreciat ca prea putine dintre masurile anticriza ale actualului Executiv au dat rezultatele scontate. Ministerul Transporturilor este condus de Radu Berceanu, unul dintre greii PD-L, partenerul de guvernare al PSD, care a avut in ultimele saptamani mai multe schimburi de replici cu social-democratii, dupa ce a demis mai multi directori si sefi de agentii propusi de acestia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO