Politică

Senatul obliga Executivul sa revina la structura de dinainte de reorganizare

19.09.2007, 18:45 20

Ordonantele privind reorganizarea Guvernului si reorganizarea aparatului administrativ al Guvernului au fost respinse ieri in Senat, ceea ce inseamna, potrivit juristilor, ca Executivul va reveni la structura anterioara daca presedintele Traian Basescu va semna promulgarea lor.
Situatia este complicata pentru ca practic parlamentarii si-au dat votul de investitura pentru acest Guvern (deci si pentru configuratia sa) pe care il obliga acum sa revina la situatia de dinainte.
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat ca Executivul va analiza, zilele urmatoare, situatia creata de respingerea ordonantelor de restructurare a ministerelor si organizarea aparatului Guvernului si va stabili care sunt variantele pe care le are la dispozitie.
El a spus ca in luna aprilie a acestui an primul-ministru, in conformitate cu prevederile Constitutiei, a transmis o solicitare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, care continea o propunere de remaniere guvernamentala, cu schimbarea componentei politice si a structurii ministeriale. "Camerele reunite ale Parlamentului au acordat votul favorabil acestei propuneri, iar din acel moment, actualul Guvern era obligat sa transpuna intr-un act normativ cu putere de lege aceste prevederi", a aratat ministrul liberal.
Acesta a precizat ca votul negativ al senatorilor reprezinta "o contradictie", in conditiile in care ambele Camere ale Parlamentului au dat un vot de sustinere actualei structuri guvernamentale.
"Asadar, votul de astazi este o contradictie. Este adevarat ca este o contradictie numai a unei Camere a Parlamentului, Senatul, pentru ca decizia era a celor doua Camere", a spus Voicu.
El a tinut sa mentioneze ca ceea ce s-a intamplat in Senat reprezinta "o situatie juridica fara precedent", iar Guvernul va analiza situatia creata si va lua o decizie cu privire la ceea ce are de intreprins. "Nu am decis asupra nici unei variante, pana nu a existat votul de astazi. Abia in zilele urmatoare vom discuta despre variantele pe care Guvernul le are la dispozitie", a mai aratat ministrul pentru relatia cu Parlamentul.
Guvernul ar putea trage de timp, emitand o noua ordonanta de urgenta privind reorganizarea cabinetului care la randu-i va trebui sa treaca prin Parlament.
Inainte de reorganizarea din aprilie, operata de premierul Calin Popescu-Tariceanu dupa excluderea PD de la guvernare, in structura Executivului erau trei pozitii de ministru de stat, iar Ministerul Economiei functiona separat de cel al Finantelor. Ministerul Turismului, IMM-urilor si Profesiilor Liberale, care a fost infiintat in aprilie, functiona sub forma unor departamente la Ministerul Economiei.
De asemenea, Ministerul Agriculturii avea in subordine Agentia de Dezvoltare Regionala, care a fost ulterior comasata cu Ministerul Integrarii din care a rezultat Ministerul Dezvoltarii Regionale. In Ministerul Transporturilor era inclus si departamentul referitor la locuinte, care intre timp a trecut la Ministerul Dezvoltarii. Respingerea ordonantelor ar complica astfel foarte mult activitatea actualului cabinet, in cazul in care seful statului le-ar promulga. Seful statului are la dispozitie 20 de zile de la primire pentru a promulga un act normativ.
Senatorul Peter Eckstein Kovacs (UDMR) a spus ieri ca respingerea ordonantei ar determina "o stanjenire" a activitatii unor ministere, respectiv agentii, dar a afirmat ca Guvernul are "la indemana" posibilitatea juridica de a prelungi valabilitatea acestei ordonante, facand "o mutare juridica de sah", fie prin prelungirea termenului de valabilitate al ordonantei, fie prin emiterea unei noi ordonante de urgenta. "Exista o astfel de posibilitate, frizand putin limita legalitatii".
Respingerea organizarii Guvernului care a avut loc ieri in Senat (62 impotriva ordonantelor, 12 pentru si doua abtineri) a fost posibila cu voturile PSD, PD si PLD, insa social-democratii au fost cei care au girat componenta si configuratia actualului guvern la investirea care a avut loc la inceputul lunii aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO