Politică

Separarea sectiilor a incurcat electoratul

Separarea sectiilor a incurcat electoratul

Spre deosebire de politicieni, oamenii obisnuiti au ignorat in mare parte scrutinul de ieri

26.11.2007, 20:26 12

Autoturismul presedintelui Traian Basescu rula prin ceata groasa din Cotroceni la ora cand luminile de la ferestre abia incepeau sa dezmorteasca dimineata de noiembrie.
Seful statului a votat matinal, la liceul economic din sectorul 2, pentru ca apoi sa mearga la Cotroceni, in masina personala, escortat doar de un autoturism al SPP.
Cel putin in zona Palatului Parlamentului, ceata de dimineata a domnit apasator, punandu-si astfel amprenta pe prezenta la vot la primele ore, consemnata in rapoartele Biroului Electoral Central (aproximativ 2,9% in Bucuresti pana la 10.00).
La cea mai mare sectie de votare din sectorul 5, la Scoala 146, cateva siluete anemice incercau in jurul orei 10.00 sa gaseasca salile de votare: "Alegerile sunt sus", ma indruma voios un jandarm cu masa si scaun din holul de la parter. "Si referendumul?", intreb eu? "Sus, jos, tre' sa fie", raspunde acesta dupa putin timp de gandire.
La fel de confuz ma privesc si componentii unei patrule de politie, care au venit si ei sa voteze. Pe peretii scolii nu este niciun afis referitor la referendum, doar la intrarea in cladiri doua hartii portocalii cu stelutele europene informeaza ca in duminica de ieri, in scoala, urma sa aiba loc un eveniment electoral.
Sala de vot de la etaj, pentru europarlamentare, o gasesc usor, mai complicat este insa cu gasitul numelor pe lista, in timp ce in spatele meu coada se lungeste si se lungeste, pana cand unor noi-veniti li se spune sa astepte afara.
Sectia de vot pentru referendum este undeva la parter, in fundul unui coridor lung, cu obstacole de genul uneltelor de zugravit. La referendum, atmosfera e mult mai relaxata, e drept si votul e mai putin complicat, trebuie sa alegi intre "Da" si "Nu". Oricum, pentru ca venisem printre primii alegatori " sus, la euro, fusesem a cincea pe listele suplimentare, iar la referendum eram prima, observatorii au timp sa faca glume si unul dintre ei imi cere numarul de telefon, sa vorbim dupa alegeri.
In sectiile de votare de la Liceul Iulia Hasdeu, acelasi lucru. Primele sectii de vot sunt cele pentru europarlamentare. Pentru referendum trebuie sa te intorci si sa o iei la dreapta pe un culoar ca un tunel. Dar usa de la intrare este mai aproape, asa ca multi dintre cei care voteaza pentru europarlamentare renunta pur si simplu sau din inertie (inertia trecutelor alegeri in care s-a votat intr-un singur loc) pleaca pur si simplu, fara a-si mai aminti de referendum.
Studentii nu s-au grabit nici ei sa ajunga la prima ora la sectiile de vot amenajate in cantina caminelor. Principalele motive pentru acest lucru au fost ca majoritatea studentilor au preferat sa plece acasa in provincie, iar sambata noaptea cei mai multi au petrecut in cluburi si discoteci, fiind prea obositi pentru a veni dis-de-dimineata sa voteze.
Membrii comisiilor de votare din sectia de vot nr. 42 din complexul studentesc Regie erau nemultumiti de rata de participare scazuta la vot, dimineata fiind trecute pe listele suplimentare maxim zece persoane care se prezentasera la vot. Cu toate acestea, mai multi studenti s-au indreptat spre sectiile de vot pentru alegerile europarlamentare decat pentru referendum.
In ceea ce priveste amenajarea sectiei de votare, aceasta a fost impartita in doua, o parte pentru alegerile europarlamentare si cealalta parte pentru referendum, cu ajutorul unor benzi galbene. Dupa ce votau intr-o parte, acestia erau invitati sa voteze si in cealalta parte. Atmosfera a fost una pe placul studentilor: doua televizioare deschise pe un post de muzica. Locul special amenajat pentru fumat a fost unul din locurile preferate de tineri in timpul alegerilor.
Intrebati de reporterul ZF pentru ce au venit la vot, cei mai multi dintre ei au declarat ca au fost impinsi de familie (!?) sau au venit doar pentru a participa si ei la acest eveniment. La Liceul Mihai Viteazul din Bucuresti, unde, ca peste tot, nerezidentii voteaza pe liste suplimentare, Maria, o studenta din Baia Mare, este mai dezinvolta: "Nu m-a impins nimeni la vot. Dar tu ce vrei de la mine? Nu este dreptul meu sa votez?".
In Complexul Regie studentii care voteaza au explicatii pentru apatia colegilor lor. Modul in care s-a realizat campania, care nu i-a ajutat sa-i cunoasca pe candidatii la europene.
Totusi, oricat ar suna de banal, unii chiar spun ca spera, in cazul referendumului, ca noile propuneri vor produce schimbari majore in sistemul electoral, odata cu introducerea votului uninominal. Ce va schimba si cum va functiona votul majoritar uninominal in doua tururi de scrutin propus de Basescu la referendum? Tacere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO