Politică

Sigla "DA PNL - PD" a fost interzisa de Justitie

08.12.2003, 00:00 38

Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv la sfarsitul saptamanii cererea de inregistrare a Aliantei "Dreptate si Adevar PNL - PD", sub sigla "DA PNL - PD" starnind valuri de proteste in randul celor doua partide.
O decizie similara fusese luata, in urma cu cateva saptamani de Tribunalul Bucuresti. Acest lucru inseamna ca, daca Alianta nu va face o noua cerere de inregistrare sub o alta sigla decat cea actuala ("DA PNL - PD") nu va putea participa in alegeri, nefiind inscrisa in registrul partidelor.  Liderii PNL si PD au propus reinscrierea Aliantei la Tribunal, avand drept sigla initialele de la "Dreptate si Adevar" cu cate un punct plasat dupa fiecare litera, adica "D.A. PNL - PD."  Liderul democrat Traian Basescu a prezentat ieri hotararea Tribunalului Bucuresti mentinuta de Curtea de Apel in care se spune ca semnul permenent al aliantei "DA", sub care  se afla initialele PNL si PD confera siglei un caracter "insidios si persuasiv." "Am mai vazut hotarari penibile ale instantelor romanesti. (...) Scopul orciarui partid este de a fi persuasiv. Ce vor partidele altceva decat ca, prin toate mijloacele legale, sa atraga voturi?", s-a intrebat Basescu. "Prin decizia celor doua curti se raspunde de fapt disperarii PSD ca va pierde alegerile", a adaugat liderul democrat.
Valeriu Stoica, fost presedinte al  PNL si fost ministru al justitiei a calificat ieri decizia Curtii drept "stranie si nelegala" si a opinat ca ea ar trebui atacata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru ca incalca libertarea de asociere.
Litigiul dureaza de doua luni, cand noua persoane au contestat cererea de inregistrare in registrul partidelor politice a aliantei PNL - PD, pe motiv ca, sigla "Da PNL - PD" contine un mesaj subliminal, indicand persoanelor mai putin educare sa voteze cu aceasa alianta. Tribunalul Bucuresti a admis cererea de interventie a contestatarilor, respingand astfel inregistrarea Aliantei. PD si PNL au contestat solutia, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel. Instanta de apel a respins cererea de interventie a contestatarilor inregistrarii Aliantei, dar a mentinut decizia Tribunalului de respingere a inregistrarii asocierii dintre cele doua formatiuni. Cand Tribunalul Bucuresti a respins inregistrarea Aliantei, liberalii si democratii au sustinut ca instanta a dat o solutie "pe ce nu s-a cerut". Cele doua partide au spus ca cererea de interventie a celor noua persoane viza doar semnul electoral "DA PNL - PD", iar Tribunalul a respins si inregistrarea Aliantei, decizie mentinuta de Curtea de Apel. Initial, din cauza ambiguitatii motivarii, PD si PNL crezusera ca instanta de apel a admis cererea de inregistrare si au salutat decizia pentru ca ulterior sa constate ca ea nu le este favorabila. Potrivit lui Valeriu Stoica, decizia are vicii de procedura pentru ca, desi Curtea a respins cererea de interventie pe baza careia Tribunalul a respins inregistrarea Aliantei, a mentinut decizia de neinregistrare pentru "DA PNL - PD". Or, potrivit lui Stoica, logic ar fi fost ca, odata respinsa contestatia la inregistrare, asadar impedimentul fiind eliminat, instanta sa admita inregistrarea Aliantei. "Din punctul meu de vedere, decizia Curtii de Apel este stranie pentru ca se admite doar contestatia ( facuta de PNL - PD n. n.) la interventie si nelegala pentru ca ar fi fost normal ca instanta sa precizeze ce legi s-au incalcat prin folosirea semnului permanent al Aliantei.", a spus Stoica. El a adaugat ca Alianta asteapta motivatia scrisa pentru a decide pasii urmatori: o plangere la CEDO, care dureaza insa foarte mult, sau o noua reinregistrare. Aceasta ultima solutie a fost impratisata si de liderii celor doua partide. "Alianta va merge, avem probleme poate cu sigla, dar cum sa nu se inregistreze o alianta in Romania? Mi se pare ca ar fi poate prea mult", a spus la randul sau Theodor Stolojan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO