Politică

Sondaj Data Media: Doar 41% dintre romani ar vota impotriva suspendarii presedintelui

17.04.2007, 19:47 55

In cazul in care se va organiza un referendum pentru demiterea presedintelui, 41,7% ar vota pentru ramanerea in functie, 31,3% pentru demitere, 16,8% nu stiu sau nu sunt hotarati, 8,5% nu ar merge la vot si 1,7% nu vor sa raspunda, releva un sondaj realizat de Data Media si Institutul Pro, dat ieri publicitatii.
Configuratia optiunii de vot arata ca diferenta dintre cei care il sustin pe Traian Basescu si cei care ar vota pentru demiterea sa nu este decisiva in acest moment, apreciaza realizatorii sondajului, care considera ca, probabil, in cazul unui referendum, participarea la vot ar fi mai mica decat cea rezultata din acest sondaj, caz in care ar putea exista surprize.
Aceasta inseamna ca, in cazul in care Traian Basescu va fi suspendat de Parlament, campania "pro" si cea "contra" presedintelui ar putea avea o miza reala si ca victoria presedintelui in cazul unui eventual referendum nu este neaparat una certa, sustine Institutul Pro.
Cercetarea Data Media a fost efectuata in perioada 27 martie - 1 aprilie 2007, prin interviuri "fata in fata", pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, de 1.200 de persoane, iar marja de eroare maxima +/- 2,7%. Sondajul, realizat inclusiv in ziua in care premierul Tariceanu a decis scoaterea PD de la guvernare, a avut ca scop masurarea opiniilor privind criza politica, dar si chestiunea suspendarii presedintelui Romaniei.
In ceea ce priveste vinovatii crizei politice, evolutiile sunt sensibile, fiindca presedintele Basescu nu mai este perceput singur ca principal vinovat. El imparte, in prezent, acest statut cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Ambii sunt vazuti ca vinovati principali pentru ruperea Aliantei si pentru criza politica actuala.
Potrivit sondajului Data Media, 57,3% dintre romani considera ca relatiile dintre PNL si PD s-au rupt, 37,6% ca nu mai sunt asa bune ca la inceput, 3,9% nu stiu sau nu raspund si doar 1,2% ca sunt la fel de bune ca la inceput. Traian Basescu este, pentru 28,4%, principalul vinovat pentru schimbarea in rau a relatiilor dintre PNL si PD, in timp ce 22,6% cred ca premierul Tariceanu este responsabil. Ei sunt urmati de PNL+PD (10,2%), Basescu+Tariceanu (9,4%), PNL (8,4%), PD (8,1%), PSD (1%) si Elena Udrea (1%). Ca si luna trecuta, principalul vinovat de scandal este considerat Traian Basescu (39,5% dintre respondenti declara asta), care este insa secondat de Calin Popescu-Tariceanu (24,6%). Pe urmatoarele locuri se afla Alianta D.A. (10,6%), intreaga clasa politica (7,4%), PNL (5,8%), PD-Emil Boc (5%), PSD (2,8%) si Elena Udrea (2,4%).
Constituirea Guvernului PNL-UDMR nu este vazuta cu ochi buni de electorat. Electoratul vede ca dezirabile doua solutii pentru rezolvarea conflictelor de pe scena politica: pentru 28,6% dintre romani, solutia inseamna organizarea alegerilor anticipate, in timp ce pentru 18%, solutia era ramanerea impreuna la guvernare a PD si PNL. Alte solutii: un guvern de uniune nationala (15,3%), PD sa ramana singur la guvernare (10%), PSD sa intre la guvernare (9,8%) sau ca PNL sa ramana singur la guvernare (6,6%).
Romanii au parerea cea mai buna despre liderii PSD, o parere destul de buna despre liderii PNL, in timp ce PD nu se remarca decat prin exponentul sau indirect de la Cotroceni, Traian Basescu. Presedintele, despre care au o parere foarte buna si buna 43,5% dintre electori, este devansat de doi lideri PSD, Mircea Geoana si Victor Ponta, cu 50,8%, respectiv 48,8%.
In topul primilor zece apar patru membri ai PSD (Geoana, Ponta, Iliescu si Nastase), trei membri ai PNL (Olteanu, Tariceanu, Antonescu) si niciun membru al PD (Emil Boc apare pe locul al 12-lea, cu 27,6%).
Situatia se distribuie la fel in ceea ce priveste parerea foarte buna si buna despre partide (cu mentiunea ca aceasta intrebare nu reflecta nici optiuni de vot si nici potentiale bazine electorale, parerea buna si foarte buna fiind o variabila mai difuza decat cele referitoare la incredere sau vot). Astfel, 47,4% au opinii pozitive despre PSD, 40% - despre PNL, 37,6% - PD, 35,5% - PNG, 24,3% - PRM, 16,5% - PLD, 12,8% - PIN, 12,7% - PNTCD, 12,6% - UDMR si 12% - PC.
In ceea ce priveste promisiunile si realizarile Aliantei D.A., mai mult de jumatate dintre romani (54%) considera, potrivit Data Media, ca Alianta D.A. PNL-PD a indeplinit doar o mica parte din promisiunile facute in campania electorala, iar un procent consistent, de 34%, afirma ca Alianta nu a indeplinit aproape nicio promisiune. In total, grupul celor care nu sunt pe deplin multumiti de Alianta atinge 88%. Doar 6,6% sunt de parere ca Alianta a indeplinit majoritatea promisiunilor. 32,3% dintre romani cred ca ambele partide, in egala masura, s-au indepartat de ideile Aliantei, 26,2% cred ca s-a indepartat mai mult PNL, 23,2% - mai mult PD, iar 16,1% nu stiu sau nu raspund.
Pe domenii, respondentii sunt de parere ca PNL a facut mai mult pentru dezvoltarea economica, iar PD pentru cresterea nivelului de trai si rezolvarea problemelor din educatie si sanatate. Cat priveste integrarea in UE, lupta impotriva coruptiei, sustinerea proiectelor Aliantei in Parlament, reforma administratiei si imbunatatirea vietii pensionarilor ambele partide au contribuit - conform sondajului - in egala masura. Exista si sceptici, care considera ca, in cel putin trei domenii, cele doua partide nu au facut nimic semnificativ - promovarea votului uninominal, reforma administratiei si imbunatatirea vietii pensionarilor.
Concluziile generale ale sondajului sunt ca au loc anumite clarificari, tendintele sesizate lunile trecute parand ca incep sa se confirme. Traian Basescu isi continua dinamica descrescatoare, iar liderii PSD il tatoneaza tot mai agresiv in topul popularitatii. PSD se afla, in momentul realizarii acestei cercetari, pe o tendinta crescatoare, acumuland ca partid tot mai multe simpatii. E posibil insa ca evolutiile politice consecutive schimbarii guvernamentale sa schimbe aceasta tendinta, daca PSD nu va reusi sa se impuna ca alternativa. Cercetarea arata ca, fata de luna trecuta, impartirea vinovatiei pentru crearea crizei politice se distribuie mai echilibrat intre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu. De asemenea, liberalii se vor confrunta cu o problema suplimentara - aceea de a convinge populatia ca solutia politica pe care au ales-o (guvern minoritar, fara PD) este una utila, in conditiile in care majoritatea respondentilor acestei cercetari dezaproba o asemenea varianta. Totodata, raspunsurile la intrebarea privind demiterea presedintelui arata ca situatia e suficient de echilibrata pentru a nu fi ignorat niciun scenariu. Practic, suntem intr-un moment in care nimeni nu poate fi suficient de sigur de sprijin electoral, fapt ce justifica destul de mult evolutiile politice actuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO