Politică

Sorin Oprescu ramane in cursa pentru Primaria Generala

30.04.2008, 17:33 17

Alegatorul, Doina Mocanu, sustinea ca unele dintre semnaturile stranse de candidat nu ar fi fost in regula.
Intrebati de jurnalisti daca alte persoane mai pot depune contestatii la candidatura lui Sorin Opresscu, avocatii acestuia au raspuns ca nu mai exista alte proceduri si cai de atac in acest caz.
Avocata Doinei Mocanu a declarat dupa pronuntarea sentintei ca spera ca instanta sa aiba un rol mai activ si ca prin actiunea clientei sale a dorit sa repare in ultimul moment o fraudare. Aceasta a precizat ca din punctul ei de vedere este un precedent de care vor profita si alti candidati pe viitor. Luni, Tribunalul Bucuresti respinsese ca inadmisibila actiunea Doinei Mocanu.
In motivarea hotararii, Tribunalul Bucuresti arata ca prin contestatia alegatorului erau reluate motivele pentru care s-a respins initial inregistrarea candidaturii lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, si anume problema numarului minim necesar de sustinatori si lipsa unor elemente de identificare ale sustinatorilor de pe liste, precum si doua hotarari contradictorii ale Biroului Electoral Municipal (BEM) in cazul lui Oprescu.
Pentru a intra in cursa pentru Bucuresti un candidat are nevoie de semnaturile a 2% dintre cetatenii cu drept de vot. BEM a cerut Primariei Generale (care tine evidenta numarului de alegatorilor cu drept de vot, potrivit legii alegerilor locale) datele despre alegatori. Potrivit celor furnizate de Primaria Generala, Oprescu avea nevoie de semnaturile a 35.803 bucuresteni cu drept de vot, adica 2% din cei aproximativ 1,7 milioane de alegatori. Oprescu nu a avut, potrivit BEM, decat 35.438 de semnaturi valide (dupa ce i-au fost anulate aproape 5.000 de semnaturi), drept urmare nu se putea inscrie in cursa. Numai ca, saptamana trecuta, avocatii lui Sorin Oprescu au venit cu datele din ultimul anuar al Institutului National de Statistica potrivit carora in Capitala exista 1,5 milioane de alegatori, drept urmare semnaturile stranse de Oprescu ar fi suficiente pentru ca ele sa se incadreze in procentul de 2% dintre adeziunile necesare inscrierii sale in cursa electorala. Inca nu avem o motivatie pentru care Curtea de Apel (care a desfiintat decizia BEM si pe cea a Tribunalului) a luat drept reper datele de la Institutul National de Statistica si nu pe cele de la Primarie. Trebuie subliniat ca legea alegerilor locale, 67/2004, nu face referire la INS cand vorbeste de numarul de alegatori, ci la datele Primariei care este obligata sa le puna la dispozitia BEM.
Asadar, Curtea de Apel Bucuresti a considerat la sfarsitul saptamanii trecute ca listele de semnaturi de sustinere a candidaturii lui Sorin Oprescu "indeplinesc conditiile de validitate pentru un numar minimal de 35.803 de semnaturi".
Ulterior, un alegator, Doina Mocanu a deschis o actiune in instanta impotriva candidaturii senatorului Sorin Oprescu. Doina Mocanu sustine ca instanta Curtii de Apel care - prin decizia de vinerea trecuta - i-a permis senatorului sa candideze s-ar fi substituit Biroului Electoral Municipal, care respinsese candidatura politicianului, intrucat anumite date de pe listele de semnaturi sunt incomplete.
Pensionara Doina Mocanu a fost contabila in Ministerul Economiei si Comertului, ea declarand presei ca a formulat actiunea in instanta "pentru ca are informatii sigure" ca semnaturile de adeziune pentru Sorin Oprescu nu sunt in regula. In calitate de "simplu cetatean", Mocanu a decis, a spus ea, sa reprezinte persoanele care stiu ca nu au semnat pentru Oprescu.
Sorin Oprescu a declarat ieri la iesirea din sala de judecata a Curtii de Apel Bucuresti ca va lamuri in campanie cine au fost cei care au dorit sa-l impiedice sa intre in cursa pentru Primarie. "Justitia si-a spus cuvantul. De maine suntem in campanie electorala si acolo avem ce discuta. E bine ca s-a terminat cu toate chestiile astea", a spus Oprescu.
Intrebat cine a avut interesul de a-l impiedica sa intre in cursa, Oprescu a evitat sa indice vreo persoana, anuntand ca, in campanie, se va discuta si despre acest lucru. "Probabil ca dorinta unora de a face rau va continua. Sper insa in inteligenta contracandidatilor mei", a spus Oprescu, intrebat de jurnalisti daca acesta a fost ultimul hop inainte ca el sa intre, oficial, in cursa pentru Primaria Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO