Politică

Spectul Securitatii il alunga pe generalul Marian Ureche de la sefia SIPA

05.11.2003, 00:00 668

Generalul Marian Ureche, seful Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptia (SIPA, serviciul secret al Ministerului Justitiei) si-a inaintat ieri demisia ministrului de resort Rodica Stanoiu.
Demisia generalului are legatura cu acuzatiile din presa potrivit carora Marian Ureche a facut politie politica, iar in ultimii ani ai comunismului s-a ocupat - alaturi de sefii Securitatii - de operatiunea "Orient '89", cu caracter ultrasecret, care viza dejucarea unor atentate impotriva lui Nicolae Ceausescu. Seful Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), Gheorghe Onisoru a declarat ieri ca intitutia pe care o conduce are informatii ca o pesoana cu numele Marian Ureche a facut politie politica, dar a adaugat ca seful SIPA a refuzat sa se prezinte la audieri, la solicitarea Consiliului, pentru a se stabili daca este vorba de una si aceeasi persoana. "Noi avem multe dosare din care reiese ca o persoana cu numele Marian Ureche a fost ofiter de Securitate si a facut politie politica. De aceea i-am cerut sefului SIPA sa vina la sediul CNSAS pentru a ne lamuri daca dansul este una si aceeasi persoana, dar a refuzat.", a spus Onisoru. El a adaugat ca membrii Colegiului au cerut date si de la SRI, dar au fost refuzati, opinand ca institutiile statului nu doresc deconspirarea fostului securist.
In demisia inaintata Rodicai Stanoiu, Ureche precizeaza ca a facut acest gest pentru ca nu vrea ca actuala campanie de presa impotriva sa "sa se rasfranga asupra institutiei." Premierul Adrian Nastase a afirmat ieri doar ca a luat nota de demisia sefului SIPA si ca in viitorul apropiat va cere Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, sa faca o alta nominalizate.
Tehnic, SIPA se ocupa de protectia magistratilor, dar si culegerea de informatii pentru operatiunile anticoruptie. Teoretic, este supus controlului Parlamentului. Numai ca luna trecuta  - in contextul discutarii bugetului de stat pentru 2004 - parlamentarii din Comisia de aparare ordine publica si siguranta nationala au observat un lucru nemaiintalnit: de sapte ani un serviciu secret (SIPA) finantat puternici de bugetul de stat nu prezentase nici un raport Parlamentului. Comisia a cerut ministrului Justitiei Rodica Stanoiu audierea directorului SIPA, pentru a lamuri statutul serviciului, dar nu au primit nici un raspuns. Potrivit presedintelui Comisiei de aparare,  Razvan Ionescu (PSD), SIPA culege informatii secrete, dar nimeni nu stie ce face cu ele, lucru care ridica mari semen de intrebare.
Desemnarea lui Marian Ureche in fruntea SIPA (3 ianuarie 2001) a fost prima mutare pe care a facut-o Rodica Stanoiu, in calitate de ministru al Justitiei. Inca de la numirea sa, presa a relatat ca in vremea comunismului el a fost director adjunct al Directiei de Informatii Interne a Securitatii si s-a ocupat de Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, unde a lucrat pentru o perioada si Rodica Stanoiu. Presa a dezvaluit mai multe abia dupa ce Ureche a refuzat luna trecuta sa vina in fata Parlamentului, dar si sa raspunda acuzatiilor presei, ceea ce a determinat-o pe Rodica Stanoiu sa ceara CNSAS lamurirea trecutului generalului. Acesta a refuzat sa se prezinte la audierile CNSAS. Potrivit presei centrale, in loc sa se ocupe de protectia magistratilor, oamenii lui Ureche i-ar fi filat pe judecatori (ba chiar si pe ministrul justitiei), pentru a-i santaja cu informatii din viata lor intima. Mentinerea sa in functie ar demonstra ca multi oameni politici sunt la mana lui Ureche. Generalul a fost acuzat si in legatura cu derularea unor afaceri ilegale cu import de produse petroliere sau cu exportul de petrol in Iugoslavia in timpul embargoului. Potrivit presei, Ureche ar fi fost in timpul "Operatiunii Jimbolia" consilier al firmei GTI care exporta ilegal petrol in Iugoslavia. Firma a imprumutat in acest scop 22 de mil. de dolari de la Bancorex pe care nu i-a returnat niciodata. Ureche a mai fost acuzat de istoricul Marius Oprea de implicarea in urmarirea si uciderea scriitorului Ioan Petru Culianu. Fostul sef al SIPA nu a lamurit niciodata acuzatiile care i s-au adus si, deocamdata, demisia nu lamureste nici situatia sa nici"misterul" pesonajului Marian Ureche din dosarele CNSAS.



Vadim, in vizorul CNSAS
CNSAS va reanaliza dosarul de Securitate al lui Corneliu Vadim Tudor, in urma informatiilor aparute in presa, conform carora liderul PRM a colaborat strans cu fosta Securitate, a declarat ieri presedintele Colegiului CNSAS, Gheoghe Onisoru. In calitate de candidat la presedintie, Tudor a facut o declaratie pe cont propriu, potrivit careia nu a colaborat cu Securitatea, iar CNSAS nu a gasit documente care sa-l incrimineze. Daca se va dovedi ca a mintit, Tudor va intra sub incidenta legii, pentru comunicare de informatii false in documente oficiale. Membrii Colegiului sustin ca in anul 2000, cand Vadim a fost cercetat, in calitate de candidat la Presedintie, nu s-au gasit nici un fel de informatii despre el, in arhiva fostei Securitati. "In anul 2000, am cerut de doua ori de la SRI informatii despre presedintele PRM, dar ni s-a spus ca numele lui nu exista in evidentele lor. In septembrie anul acesta am primit de la SRI un dosar documentar, care este deshis tuturor celor ce vor sa-l studieze la sala de lectura a SRI, in care exista informatii despre Vadim", a precizat Ladislau Csendes, unul din membrii Colegiului. Presedintele CNSAS a mentionat ca dosarul lui Vadim contine 19 volume, iar Colegiul nu poate spune daca liderul PRM a fost turnator sau victima a fostei Securitati, pana cand nu va fi analizat dosarul acestuia. "Documentele aparute in presa sunt foarte "grele" si vom cere acelei publicatii sa ne puna la dispozitie originalul documentului", a mai spus Onisoru.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO