Politică

Stoica cere demisia definitiva a lui Tariceanu si intoarcerea lui Stolojan

15.07.2005, 20:18 21

Fostul presedinte PNL, Valeriu Stoica, i-a cerut, ieri, premierului Calin Popescu-Tariceanu sa se retraga definitiv din fruntea Guvernului si a propus inlocuirea acestuia cu Theodor Stolojan. Demisia lui Tariceanu ar trebui sa aiba loc dupa rezolvarea crizei inundatiilor, care a afectat grav imaginea partidului, spune Stoica.

Declaratia fostului lider al liberalilor a fost o adevarata lovitura sub centura pentru Tariceanu, a carui credibilitate a fost si ea afectata in ultimele zile, dupa declaratiile contradictorii privind demisia cabinetului si criza inundatiilor.

Tocmai aceste argumente sunt sustinute de Valeriu Stoica, care ii cere premierului sa-si asume raspunderea pentru destabilizarea imaginii partidului.

"Absenta unei strategii coerente din partea premierului si a Guvernului, in aceasta perioada, afecteaza grav imaginea PNL. Credibilitatea castigata in ianuarie si februarie de acest partid a fost pierduta din aceasta cauza", a afirmat Stoica. "Acum trebuie sa raspunda, sa suporte consecintele. Trebuie sa fie cineva raspunzator pentru ceea ce se intampla in PNL", a subliniat Valeriu Stoica.

Ca si acum trei ani, cand a demisionat de la sefia PNL, fostul lider liberal a gasit solutia Theodor Stolojan pentru salvarea partidului. Stoica a fost cel care l-a convins pe actualul consilier prezidential sa se inscrie in PNL si sa preia in vara lui 2002 fraiele partidului. "Bineinteles ca acest lucru ar fi posibil doar daca ar dori si Stolojan, precum si cei din coalitie", a afirmat, ieri, Stoica, aplicandu-i o noua lovitura premierului, deoarece propunerea ca Stolojan sa-i ia locul lui Tariceanu vine intr-un moment delicat.

Conform unor surse din cadrul aliantei, varianta Stolojan este vehiculata pentru constituirea unui guvern de tehnocrati, in toamna, dupa ce PNL si PD vor fi castigat alegerile parlamentare anticipate. Alte surse din PNL, citate de Mediafax, spun ca Stolojan, sustinut de presedintele Traian Basescu, ar putea juca un rol central in campania electorala a aliantei, iar unii din liderii PNL fac demersuri in acest sens, in cadrul partidului.

Pentru Stoica, insa, alegerile anticipate sunt greu de realizat, in conditiile in care atat UDMR, cat si PC se opun. Actuala putere a ratat ocazia declansarii alegerilor anticipate, spune Stoica. "Trebuia facute in primavara, dar atunci PNL s-a opus cu obstinatie. Acum, importanta este solutionarea crizei sinistratilor.

In plus, nu se stie cum e posibil sa se faca anticipate, daca PNL si UDMR se opun", a mai spus fostul lider al liberalilor si le-a prezis aliatilor ca in toamna este foarte probabil sa nu ia majoritatea. "In aceasta perioada, Guvernul trebuie sa ajute oamenii care au suferit din cauza inundatiilor. Dupa ce va trece aceasta perioada, formula guvernamentala trebuie consolidata prin venirea lui Stolojan", a mai spus Stoica.

Conducerea PNL nu a vrut sa dea o replica punctuala lui Valeriu Stoica si a anuntat ca va respinge orice fel de atacuri impotriva partidului si a liderilor sai, venite din orice parte si pe orice tema. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a vorbit de "presiuni" la adresa conducerii partidului.

PNL are o conducere legitim aleasa si isi reafirma soliditatea si unitatea. Exista multe presiuni asupra conducerii partidului, pe care le respingem intrucat in aceasta perioada avem altceva de facut", a spus Nicolaescu. Conform Constitutiei, Stolojan nu poate fi prim-ministru, a mai spus Nicolaescu. El a refuzat sa spuna daca acesta va avea vreun rol in campania electorala.

Membrii conducerii liberale resping si teoria ca nu vor putea declansa alegerile anticipate si au anuntat ieri ca au o strategie concreta in acest scop. PNL nu se bazeaza pe parlamentarii PC, despre care stiu ca nu doresc declansarea scrutinului inainte de termen, ci pe "consecventa" PSD si PRM, a spus, ieri, Eugen Nicolaescu. "Daca alianta a decis sa faca alegeri anticipate, este firesc ca acest lucru sa se intample. Nu este normal ca un Guvern al PNL si PD sa fie votat de PSD, care a criticat continuu actuala putere", a explicat liberalul.

Insa, votul fiind secret, sunt posibile surprize, nu neaparat din partea PSD, cat a parlamentarilor liberali si democrati care s-ar putea opune alegerilor anticipate, in cazul in care nu vor avea certitudinea ca intra pe liste. O comisie de evaluare a activitatii parlamentare a fost creata, marti seara, la PNL, astfel incat doar senatorii si deputatii de valoare sa intre din nou pe listele de partid. Conform unor surse liberale, citate de Mediafax, crearea acestei comisii este doar formala, in conditiile in care conducerea partidului a decis deja sa "inghete" listele de anul trecut. Liderii au mai decis sa nu includa pe listele electorale reprezentantii PNL din administratia locala si centrala, respectiv prefecti sau secretari de stat.

De asemenea, conducerea partidului a hotarat sa reactioneze si la acuzatiile de neimplicare in criza inundatiilor si le-a cerut demnitarilor sa mearga in tara sa ajute si sa intocmeasca rapoarte de activitate. Acelasi lucru l-a decis si PD marti, care si-a anulat reuniunea conducerii politice din aceasta saptamana. Alesii locali ai PSD, intruniti la Bucuresti pentru a discuta despre campania electorala, au hotarat si ei sa-si trimita parlamentarii in teritoriu pentru a-i ajuta pe sinistrati. doina.anghel@zf.ro



Comisia Europeana pledeaza pentru stabilitate

Reprezentantii Comisiei Europene sunt preocupati de situatia politica din Romania si spera ca aceasta nu va incetini procesul de pregatire a aderarii la UE, a declarat, ieri, comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner. Danuta Hubner nu a vrut sa comenteze situatia politica din Romania, precizand ca este vorba despre o "chestiune interna". Ea a spus, insa, ca oficialii europeni sunt "preocupati" de ultimele evolutii politice.

Hubner si-a exprimat speranta ca actualul context politic nu va avea un impact negativ asupra pregatirii aderarii la UE. "Cred ca Guvernul intelege foarte bine ca trebuie sa continue acest proces", a spus oficialul european. Hubner a tinut sa precizeze ca, in situatia actuala, in Romania trebuie sa "existe cat mai multa stabilitate cu putinta".

Intrebata daca institutiile autohtone au capacitatea, in acest moment, de a absorbi fondurile venite din partea UE, Danuta Huber a declarat ca mai exista inca probleme, desi Romania a avut o perioada lunga de timp pentru pregatirea aderarii. "Structurile exista, dar utilizarea actuala a fondurilor de preaderare ofera o experienta interesanta. N-as spune ca totul merge perfect. Exista probleme si ajutam Guvernul sa le depaseasca", a declarat comisarul european pentru politica regionala. Ea a aratat ca oficialitatile romane mai au de rezolvat multe probleme legate de capacitatea administrativa si de aplicarea legislatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO