Politică

Tariceanu: Am constiinta impacata si nu demisionez

04.11.2005, 21:32 16

Premierul Calin Popescu-Tariceanu afirma ca nu va demisiona in urma scandalului creat de telefonul pe care i l-a dat procurorului general, in cazul Patriciu, intrucat, spune el, acest gest nu a fost menit sa faca presiuni asupra Procuraturii. De asemenea, Tariceanu infirma ca presedintele Basescu i-ar fi cerut demisia.

Speculatii privind demisia premierului au aparut dupa intoarcerea presedintelui Traian Basescu din vizita oficiala in Grecia, miercuri-seara, cand pe piata media circulau informatii potrivit carora seful statului i-a cerut premierului sa demisioneze.

Tariceanu a declarat, ieri, ca nu intentioneaza sa demisioneze in urma scandalului creat ca urmare a telefonului pe care i l-a dat procurorului general in cazul Patriciu, considerand ca are dreptul sa se informeze la orice institutie in legatura cu probleme privind securitatea.

"Nu am nici cea mai mica intentie, pentru ca acest lucru ar trebui sa-l fac in cazul in care as fi considerat ca este o greseala. Am dreptul sa comunic la nivel institutional cu orice institutie din Romania si este un drept pe care mi-l voi exercita", a spus Tariceanu.

El a specificat, de altfel, ca subiectele discutiei pe care a avut-o ieri dimineata cu presedintele Traian Basescu - parte a intalnirilor regulate cu seful statului - au fost integrarea europeana a Romaniei si relatiile cu Fondul Monetar International, si nu o eventuala demisie a sa, problema "care nu intra in atributiile prezidentiale".

Aceleasi precizari au venit ulterior si din partea purtatorului de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, care a apreciat ca discutiile au fost "normale". "Relatiile dintre presedinte si premier sunt relatii institutionale, iar prin acest lucru trebuie sa se inteleaga ca cele doua institutii comunica, inclusiv prin aceste intalniri uzuale", a declarat Saftoiu.

Conform unor surse oficiale citate de Mediafax, presedintele si premierul au discutat, ieri, atat despre scandalul telefonului dat de premier procurorului general Ilie Botos in cazul Patriciu, cautand modalitati de a reduce consecintele acestui scandal, cat si despre acordul cu FMI.

Liberalii urmau sa transmita aseara un mesaj de solidarizare cu presedintele lor, dupa ce seful statului si mai multi dintre liderii politici si-au exprimat indoiala cu privire la oportunitatea convorbirii telefonice dintre Tariceanu si Ilie Botos.

Basescu declarase la sosirea din Grecia ca procurorul general l-a informat despre discutia cu Tariceanu imediat dupa telefonul premierului si ca in momentul discutiei cu Botos era de fata si fostul consilier prezidential Elena Udrea.

Basescu a mai spus ca regreta declaratia incorecta facuta in interviul din Romania libera din iunie, cand a spus ca procurorul general nu a fost sunat de nimeni in cazul Patriciu. "Am considerat ca trebuie evitat un scandal politic, dar cand mi s-a parut potrivit am cerut Guvernului sa aiba grija de grupurile de interes din jur. Replica a fost cea stiuta, o demonstratie ca sunt grupuri de interese la Cotroceni", a precizat Basescu.

El a mai spus ca Botos l-a informat despre discutia telefonica pe care a avut-o cu premierul in baza faptului ca s-a creat un conflict intre Executiv si puterea judecatoreasca. "L-am mediat discutand cu amandoi, cerandu-i unuia sa-si vada de treaba si celuilalt sa aplice legea", a spus Basescu, referindu-se la Tariceanu si Botos.

Intrebat daca considera imixtiune politica telefonul dat de Tariceanu lui Botos, Basescu a spus: "Simplul fapt ca s-a dat un telefon este incorect", a subliniat presedintele.

Basescu nu a comentat nici gestul premierului de a telefona: "Eu nu comentez. Fiecare isi stabileste standardele de moralitate, iar standardul de legalitate il stabileste legea". Democratii, a caror antipatie fata de Tariceanu este notorie, nu s-au grabit sa-i ceara acestuia demisia, apreciind ca este important sa se afle mai intai care a fost continutul discutiei telefonice dintre premier si procurorul general in cazul Dinu Patriciu.

Liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a afirmat la randul sau ca discutia a fost total inoportuna si ca premierul ar fi trebuit sa o evite. Unii dintre liberali au adoptat ieri o atitudine mult mai razboinica fata de colegii din PD, liderul de la Bucuresti, Ludovic Orban, avand pregatita o solicitare de demitere a procurorului general Ilie Botos, pe motiv ca acesta ar aduce deservicii formatiunii liberale. La reuniunea conducerii largite a PNL, Orban urma sa ceara sprijin colegilor pentru demiterea procurorului. Doar seful statului poate sa-l demita pe procurorul-general, Basescu insa nu i-a raspuns liderului PNL. "E prost doar cine nu cere", a spus seful statului.

Nici conducerea centrala nu s-a aratat de acord cu solicitarea. Purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca ar fi grav daca o formatiune politica ar recurge la un asemenea gest.



Stolojan s-ar implica din nou in viata PNL

Fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, a declarat, ieri, ca se va gandi in ce masura se poate implica mai mult in formatiunea liberala pe care a condus-o pana in toamna anului trecut, insa a refuzat sa spuna daca l-ar fi sunat pe Botos, in cazul in care ar fi fost

prim-ministru. "Avand o functie importanta la Palatul Cotroceni, nu pot sa am o activitate in PNL. O sa ma gandesc in ce masura ma voi putea implica mai mult", a spus Stolojan, referindu-se la partidul pe care l-a condus pana in toamna anului trecut. Intrebat daca a primit oferte de la PNL, el a precizat ca nu a discutat cu liberalii despre acest lucru. "Am aici o functie pe care trebuie sa o indeplinesc pentru ca sunt multe probleme economice pe piata energiei si in sanatate", a completat consilierul lui Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO