Politică

Tariceanu, atacat pe doua flancuri de PD si de Stolojan

07.11.2005, 18:35 14

Lupta din Alianta D.A. devine din ce in ce mai ascutita, dupa ce democratii l-au atacat pe liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu pentru ca ia decizii fara sa-i consulte, iar consilierul prezidential Theodor Stolojan a vorbit pentru prima data de la demisia din PNL despre greselile strategice ale Aliantei. Imediat a venit replica vicepresedintelui liberal Teodor Melescanu.

Decizia liberalilor de a iesi din defensiva din scandalul "Telefonul" prin solicitarea de inlocuire a sefilor serviciilor secrete si ai celorlalte institutii centrale numiti de PSD ii nemultumeste pe democrati.

Presedintele PD Emil Boc a declarat, in replica la anuntul premierului Calin Popescu Tariceanu, ca liberalii nu sunt fair-play atunci cand lanseaza asemenea propuneri, fara sa se consulte mai intai cu partenerii din Alianta.

Si apoi, spune Boc, nu PNL este in masura sa faca aceste propuneri de inlocuire. Institutiile trebuie lasate sa se pronunte in aceste cazuri si nu sa se faca propuneri politice de schimbare din functie a sefilor unor institutii, a afirmat liderul PD.

Boc a mai spus ca in ceea ce priveste sefii serviciilor secrete, presedintele Romaniei este cel care are informatiile necesare pentru a face propuneri de numire sau revocare din functie a acestora, iar in privinta sefilor altor institutii, precum Curtea de Conturi si Consiliul Concurentei ar trebui sa se pronunte Parlamentul, dupa o discutie prealabila in cadrul Aliantei PNL-PD si al coalitiei de guvernare.

Un al doilea atac la adresa lui Tariceanu a venit din partea fostului lider al PNL Theodor Stolojan - un apropiat al presedintelui Traian Basescu, care, fara sa nominalizeze, a punctat doua actiuni ratate ale Aliantei PNL-PD.

"Alianta PNL-PD a facut doua greseli cu impact strategic", a spus Stolojan, la o reuniune a liberalilor din Dambovita, referindu-se la faptul ca nu a fost realizata fuziunea intre cele doua partide si ca nu au fost declansate alegerile anticipate.

Refuzul de a merge pana la capat in ambele situatii ii apartine lui Tariceanu, care la inceputul lui februarie, la alegerea sa in fruntea formatiunii liberale, a refuzat sa-si asume proiectul fuziunii cu PD, iar in vara, a revenit asupra intentiei de a provoca alegeri anticipate prin demisia sa.

Stolojan a explicat ca aceste greseli au repercusiuni pe o durata lunga de timp, iar pierderea momentului optim de realizare a alegerilor anticipate va face sa fie simtita lupta politica cu PSD, care va depasi problemele interne si va beneficia de anumite "dimensiuni numerice in Parlament, in consiliile judetene".

"Acum sunt inca ocupati cu prostii de interior (n.r. - PSD), dar le vor depasi pentru ca n-au incotro si, atunci, vom simti mult mai greu impactul acestei greseli strategice de a nu face alegeri anticipate la momentul oportun si a avea o majoritate confortabila in Parlamentul tarii", a declarat consilierul prezidential.

I-a raspuns la aceeasi reuniune Teodor Melescanu. "PNL este dispus sa treaca in opozitie, daca premierul Calin Popescu-Tariceanu ar fi schimbat din functie", a afirmat acesta.

"Exista un sentiment de solidaritate destul de solid in PNL si un sprijin pentru presedintele partidului, incat, daca s-ar ajunge la o asemenea situatie, eu cred ca, mai degraba, vom asista la iesirea PNL de la guvernare si trecerea lui in opozitie, decat la o schimbare a prim-ministrului, deci la desemnarea unui alt candidat pentru postul de prim-ministru", a precizat Melescanu.

El a afirmat ca PNL face in prezent o evaluare a relatiilor cu democratii.

"Nici nu putem accepta ideea ca vor continua la infinit si ca, in fiecare saptamana, vom avea cate un scandal care se datoreaza unei declaratii sau alta. Vrem sa gasim si modalitati pentru a intrerupe acest joc periculos al actiunii si reactiunii, care, in opinia noastra, nu face bine nici PNL si nici PD, dar nici Aliantei", a mai spus Melescanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO