Politică

Tariceanu, nevinovat in scandalul "biletelul"

25.04.2007, 19:10 22

Procurorii Parchetului instantei supreme au dispus neinceperea urmaririi penale fata de premierul Calin Popescu-Tariceanu si fostul consilier de stat Elena Udrea in scandalul "biletelul".
Tariceanu fusese reclamat la Parchet de Ioan Talpes, care cerea ca primul-ministrul sa fie cercetat pentru savarsirea infractiunilor de instigare la favorizarea infractorului. Impotriva Elenei Udrea a fost depusa o plangere de catre un detinut, Tomasciuc Dinu-Marius, care a cerut cercetarea acesteia pentru divulgarea de informatii false - "inscrisuri oficiale ale Guvernului si Presedintiei Romaniei, despre existenta unui document secret avand ca scop favorizarea unui grup economic".
Procurorii au decis insa ca faptele premierului si ale fostului consilier prezidential nu intra sub incidenta Codului penal. "Din actele premergatoare rezulta ca inscrisul intocmit de Calin Popescu-Tariceanu nu a fost urmat de niciun fel de solicitari care sa conduca la ideea ca prin transmiterea acestuia s-ar fi urmarit favorizarea numitului Dinu Patriciu (presedintele Rompetrol SA). In ceea ce priveste acuzatiile aduse de numitul Tomasciuc Dinu-Marius privind divulgarea unor documente secrete de catre Udrea Elena Gabriela, fost consilier prezidential, din materialul probator a rezultat faptul ca inscrisul in cauza nu privea date sau informatii care, prin divulgarea lor, sa intre sub incidenta dispozitiilor Codului penal", se precizeaza intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte. In 22 ianuarie, senatorul Ioan Talpes, presedintele Uniunii Populare Social Crestine, a depus, personal, la Parchetul instantei supreme, o sesizare in care cerea inceperea cercetarilor in cazul biletului trimis de premierul Calin Popescu-Tariceanu presedintelui Traian Basescu in cazul Rompetrol.
Talpes a sesizat Parchetul dupa ce presedintele Traian Basescu a prezentat biletelul intr-o conferinta de presa organizata special la Palatul Cotroceni. Basescu a prezentat biletelul la o saptamana dupa ce Elena Udrea a vorbit despre acesta intr-o emisiune televizata. Biletelul a fost trimis de Tariceanu lui Basescu la inceputul anului 2005, impreuna cu materialul Rompetrol. "1. Draga Traian, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia, sa vorbesti la Parchet despre subiect?", scrie Tariceanu, care si semneaza. Basescu l-a acuzat pe premier ca i-a propus un parteneriat cu "oligarhiile", pe care nu l-a acceptat.
A doua zi dupa prezentarea biletelului, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca va verifica informatiile aparute in legatura cu scandalul biletului pe care il asteapta sa intre in posesia procurorilor, apreciind ca, "teoretic", documentul s-ar incadra la infractiunea de coruptie. "Dupa cum stim, in Romania se pedepseste cumparatorul traficului de influenta", a spus Kovesi.
Ioan Talpes a fost implicat intr-o ancheta privind afacerea Petromidia, dupa ce a scris un memorandum privind privatizarea rafinariei Petromidia, elaborat la Departamentul pentru Securitate Nationala al Presedintiei, pe care il conducea la acea vreme. Memorandul a fost inaintat Parchetului la inceputul anului 2004, in timp ce presedinte era Ion Iliescu. Documentul a fost intocmit de catre consilierul Paul Sarbu, fost procuror - acum membru al partidului lui Ioan Talpes -, pe baza unor informari ale Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor, al carui sef era Ioan Melinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO