Politică

Tariceanu pregateste o solutie "tehnica" pentru conducerea diplomatiei

14.04.2008, 20:30 13

Premierul Calin Popescu-Tariceanu ar putea sa numeasca astazi un nou ministru de externe in locul lui Adrian Cioroianu care a demisionat la finele saptamanii in urma scandalului legat de decesul unui cetatean roman in Polonia.
Surse din PNL spun ca premierul ar putea decide sa preia interimar fotoliul externelor (legea de functionare a guvernului i-ar permite), dar ca acest interimar va fi scurt. Potrivit acelorasi surse, premierul va merge mai apoi pe o solutie "tehnica", adica nu va aduce in fruntea externelor un om politic, ci va merge pe varianta desemnarii unui diplomat din Centrala, avand in vedere ca pana la alegerile generale mai sunt doar opt luni de zile.
In aceste conditii, potrivit acelorasi surse, cele mai mari sanse de a fi desemnat ministru le are, in ordine, Raduta Matache (45 de ani), secretar de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE, si Victor Micula (42 de ani), secretar de stat la externe, care s-a ocupat de organizarea summit-ului NATO de la Bucuresti.
Intre numele vehiculate pentru preluarea portofoliului externelor s-au mai aflat in ultimele zile Aurel Ciobanu Dordea (primul negociator al Romaniei cu UE si Mihai Ghiorghiu, fost deputat PNTCD, ajuns acum diplomat). Surse de la Palatul Cotroceni spun ca varianta agreata de presedintele Traian Basescu este Raduta Matache, simpatizata si in PNL.
Contactat de ZF, fostul ministru Adrian Cioroianu nu a dorit sa comenteze motivele politice ale demisiei sale, dar a spus ca cei doi posibili succesori ai sai (Matache si Micula) sunt ambii oameni bine pregatiti care pot face fata cu succes misiunii in fruntea externelor. Cioroianu a demisionat vineri seara, sustinand ca gestul sau are legatura stricta cu cazul cetateanului roman Claudiu Crulic, mort in Polonia, unde a stat in inchisoare mai multe luni, in greva foamei. Ministrul Cioroianu transmisese saptamana trecuta un raport premierului Tariceanu privind felul in care a fost tratat cazul Crulic. Potrivit Mediafax, premierul s-a aratat nemultumit si a calificat documentul drept insuficient si a cerut sanctionarea consulului Romaniei in Polonia si evaluarea profesionala a intregului personal diplomatic din consulatele Romaniei in strainatate.
Initial, Ministerul roman de Externe a spus ca tanarul Claudiu Crulic nu ar fi vrut sa se stie despre situatia lui. Afirmatiile au fost retrase apoi, iar ministerul a trimis in Polonia o echipa de cercetare.
Cioroianu este al doilea ministru de externe care demisioneaza dupa preluarea puterii de catre dreapta liberala, in urma alegerilor din 2004. Primul ministru de externe al acestei guvernari (actualul sef al Directiei de Informatii Externe) Mihai-Razvan Ungureanu a demisionat in urma unui scandal care seamana cu cel din aceste zile. Ungureanu a demisionat la cererea premierului dupa retinerea in Irak de catre fortele coalitiei a doi cetateni romani (ei faceau fotografii intr-o zona interzisa), iar reprosul premierului a fost ca ministrul a informat Palatul Cotroceni despre acest fapt, dar nu si el personal.
Adrian Cioroianu a fost numit in functia de ministru de externe pe 5 aprilie 2007 in urma demisiei lui Mihai-Razvan Ungureanu (februarie 2007). Presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze decretul de numire al lui Cioroianu in functia de ministru, fapt pentru care premierul Tariceanu a apelat la Curtea Constitutioanala. De altfel, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie a lui Mihai-Razvan Ungureanu abia la 12 martie 2007. Curtea Constitutionala a dat castig de cauza Guvernului, in acest mod, dupa un interimat asigurat la externe de premierul Calin Popescu-Tariceanu (21 martie - 5 aprilie 2007).
Si alte portofolii importante au suportat modificari in vremea in care Popescu-Tariceanu a condus Guvernul. La Finante, Varujan Vosganian este al treilea ministru al actualei puteri (primul, Ionut Popescu a demisionat in august 2005 din cauza unor neintelegeri cu membrii guvernului legate de fiscalitate, cel de-a doilea, Sebastian Vladescu, demisionand in octombrie 2007, la jumatate de an dupa ce fusese "retrogradat" in functia de secretar de stat - in urma comasarii portofoliilor finantelor cu economia - ministru actual Varujan Vosganian). Un alt portofoliu important din actuala administratie, cel al Justitiei, a avut si el o evolutie interesanta. Primul ministru in aceasta pozitie, Monica Macovei, a fost exclus din guvern odata cu eliminarea PD (aprilie 2007), iar succesorul ei, Tudor Chiuariu, nu a stat in functie decat cateva luni.

Raduta Matache (45 de ani):
A fost numita secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe la 14 ianuarie 2008. Pana la aceasta data a fost insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei in Marea Britanie. In perioada 2003 - 2006 a fost adjunctul sefului de misiune la Ambasada Romaniei din Marea Britanie. In cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Raduta Matache a ocupat diverse functii: director al Directiei NATO in perioada anterioara invitarii Romaniei pentru aderarea la Alianta, director al Directiei de Analiza Strategica si Coordonare (2000), director adjunct al Directiei OSCE (1994 - 1995), referent pentru Pactul de Stabilitate in Europa Centrala si de Est - initiativa Balladur (1993 - 1994) si diplomat in Directia de Planificare Politica (1992). In anul 1993 a facut un stagiu la Misiunea Romaniei la ONU, New York. In perioada 1996-2000 a lucrat in Sectia Politica a Ambasadei Romaniei la Washington. Raduta Matache a absolvit programele de Master in Integrare Europeana al Universitatii Limerick din Irlanda (1993) si Master in Relatii Internationale la SNSPA (1992). Este doctorand al Universitatii King's College din Londra din 2003.

Victor Alexandru Micula (42 de ani):
A intrat in Ministerul Afacerilor Externe in anul 1996, cand a fost numit secretar. A fost coordonatorul national al organizarii summit-ului NATO de la Bucuresti, fiind numit in aceasta functie inca din noiembrie 2007. De la inceputul carierei in cadrul MAE, Victor Micula a ocupat mai multe functii. Astfel, in perioada 1997 - 1999 a fost secretar in cadrul Ambasadei Romaniei la Budapesta, ca din august 1999 pana in ianuarie 2001 sa fie presedinte al Comitetului Financiar Informal al Organizatiei pentru Organizare si Cooperare in Europa - Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Organizatiile Internationale cu sediu la Viena. In anul 2001 a ocupat functia de purtator de cuvant al MAE, iar din noiembrie 2002 a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Argentina si Republica Paraguay. Intre februarie - iunie 2007 a fost director general pentru politici strategice in cadrul MAE. A absolvit Facultatea Economia Industriei, Constructiilor si Transporturilor din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti si a urmat cursuri in domeniul apararii la European Center for Security Studies "George C. Marshall", Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO