Politică

Tariceanu pregateste terenul pentru aliantele post-guvernare

21.04.2008, 18:47 15

"Asa cum par lucrurile sa fie (in sondaje - n.n.), nu cred ca vor exista bulversari majore. Este posibila agregarea unei majoritati in diferite formule: poate sa fie o majoritate PSD cu PD-L, poate sa fie o majoritate PSD cu PNL, poate sa fie o majoritate PNL cu PD-L sau poate fi un guvern minoritar", a spus Tariceanu.
Afirmatiile lui Tariceanu coincid cu implinirea unui an de la eliminarea PD de la guvernare si ruperea Aliantei D.A., liberalii primind sprijin pentru guvernul minoritar cu UDMR de la adversarii din PSD.
Mai multe variante de colaborare politica cu bataie post-electorala au fost speculate de la investitura guvernului minoritar Tariceanu II, in urma cu un an de zile, cum ar fi intelegeri intre PSD si PD-L pentru debarcarea premierului liberal sau intrarea social-democratilor la guvernare alaturi de PNL.
Niciunul dintre aceste scenarii nu a ajuns sa fie pus in practica, insa liderii de partid au ajuns sa vorbeasca relaxat despre aliantele post-electorale, iar PD-L a renuntat la finele anului trecut la un punct din statut care interzicea colaborarea cu PSD, pentru a usura o eventuala colaborare cu social-democratii dupa alegerile parlamentare din toamna. Potrivit sondajelor de opinie, niciunul dintre partidele de pe scena politica nu are sanse sa castige peste 50% din voturi la viitoarele alegeri, astfel incat sa poata asigura singur guvernarea.
Partidul Democrat-Liberal, cel mai bine plasat in sondajele de opinie, are putin peste 30% - la alegerile europarlamentare PD a obtinut 28%, iar PLD 7% - si este urmat in sondaje de PSD cu aproximativ 25% si de PNL cu 13-15%. Partidele mai pot castiga procente si in urma redistribuirii, insa din 1990 si pana acum niciun partid nu a intrat singur la guvernare cu peste 50%.
Declaratiile lui Tariceanu despre o eventuala alianta post-electorala cu PD-L nu au fost bine receptionate de liderii democrat-liberalilor, desi si acestia au avansat in urma cu ceva vreme ipoteza colaborarii dupa scrutinul din toamna. Si asta pentru ca Tariceanu conditioneaza alianta cu PD-L de iesirea de sub influenta lui Traian Basescu, in vreme ce liderii PD-L spun ca ar guverna oricand cu liberalii, daca acestia indeparteaza actuala garnitura de lideri: Tariceanu, Ludovic Orban, Crin Antonescu, Bogdan Olteanu. "Atata vreme cat in fruntea PNL se afla Tariceanu, o alianta cu liberalii nu intra in discutie", a declarat ieri pentru ZF liderul democrat Emil Boc.
La randul sau, liderul social-democrat Mircea Geoana a afirmat ca partidul sau nu se gandeste la aliante, atata vreme cat are sanse sa castige alegerile de unul singur. "Deocamdata nu ne gandim la combinatii, singura varianta pentru PSD fiind castigarea alegerilor. Noi putem face guvernul singuri, pentru ca in urma schimbarii sistemului de vot, multe din partidele mici nu vor trece pragul electoral de 5%, drept urmare proportia de voturi redistribuite va fi mult mai mare, iar un partid poate obtine singur majoritatea", a spus ieri pentru ZF liderul social-democrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO