Politică

Tariceanu pune piciorul in prag: Eu propun comisarul!

Tariceanu pune piciorul in prag: Eu propun comisarul!

Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru: Procedurile de desemnare a comisarului sunt clare. Acestea tin de primul-ministru care propune candidatul si de presedintele Comisiei Europene (care il accepta sau nu - n.n.). Nu este un concurs de frumusete gen 'beauty contest', in care sunt propusi mai multi candidati si se face o selectie.

10.10.2006, 19:45 13

Desemnarea comisarului european din partea Romaniei este un atribut al primului-ministru, al nimanui altcuiva, si nu un concurs de frumusete, gen beauty contest, sustine Calin Popescu-Tariceanu.
Premierul a afirmat ieri ca procedurile sunt clare: "Acestea tin de primul-ministru care propune candidatul si de presedintele Comisiei Europene (care il accepta sau nu - n.n.). Nu este un concurs de frumusete gen 'beauty contest', in care sunt propusi mai multi candidati si se face o selectie."
Asadar, premierul isi asuma luarea unei decizii in privinta uneia dintre cele mai vizibile pozitii pe care Romania o va ocupa dupa integrarea in Uniunea Europeana - cea de comisar. Pozitia nu este importanta doar pentru cel care va ocupa fotoliul (de pilda, salariul comisarului va fi de 18.000 de euro lunar), ci si pentru cel care a facut propunerea. Pentru ca, desi comisarul nu va mai reprezenta tara, odata ajuns la Bruxelles, o prestatie buna a sa se va rasfrange - cel putin pe plan intern - si asupra partidului care l-a trimis in forul executiv al Uniunii.
Declaratiile de ieri ale premierului sunt categorice, iar trimiterea este clara: intre altele, presedintele Traian Basescu si partidele politice.
Seful statului afirmase, saptamana trecuta, ca PNL si PD ar urma sa faca, fiecare de partea sa, cate o nominalizare, urmand ca seful Comisiei Europene sa aleaga, iar Parlamentul European sa valideze comisarul. Declaratiile sefului Guvernului, cel putin cele de ieri, sunt clare: nu va exista decat o singura nominalizare. Si, pentru a nu suporta interpretari, Tariceanu, care a facut declaratiile la iesirea dintr-o sedinta a PNL, a adaugat: "Procesul de desemnare a comisarului european nu este sarcina PNL, este sarcina primului-ministru. Fara indoiala, voi analiza toate posibilitatile, toate persoanele care pot corespunde din punctul de vedere al profilului politic si profesional cu cel de comisar european".
Nefiind propunerea PNL, Tariceanu spune, de fapt, ca nu va fi nici propunerea vreunui alt partid, bunaoara a PD.
Democratii s-au intalnit ieri intr-o sedinta si au decis, la inceputul acesteia, sa avanseze din partea PD un nume pentru fotoliul de comisar. La final, au spus doara ca se vor consulta cu PNL pe aceasta nominalizare. Democratii o au in vedere, in primul, rand pe ministrul integrarii europene Anca Boagiu.
Si alte partide au avansat pretentii de negociere pentru acest portofoliu. Tariceanu a sustinut ieri ca "presiunile" din ultima vreme nu il vor influenta in alegerea unui comisar: "Am observat ca, in ultima perioada, s-au facut presiuni. Fiti convinsi ca ii cunosc pe cei care ar putea sa ocupe o astfel de pozitie si alticolele din presa nu ma vor influenta".
Intre cei care au cerut negocieri, sau cel putin consultari pentru pozitia de comisar, s-au numarat PSD si UDMR, partide care au candidati proprii. PSD are in vedere candidaturile lui Vasile Puscas, Cristian Diaconescu sau Adrian Severin. UDMR a avansat numele lui Gyorgy Frunda. De la PD au fost avansate numele Ancai Boagiu, Monicai Macovei sau Sorin Frunzaverde. PNL il prefera pe Leonard Orban sau Cristian David. Chiar si Traian Basescu s-a implicat, cel putin la nivelul declaratiilor, afirmand ca vor fi propuneri de la PNL si PD - afirmatie facuta saptamana trecuta dupa ce apropiatii presedintelui lasasera sa se inteleaga ca, de fapt, seful statului l-ar prefera fie pe Vasile Puscas de la PSD, fie pe Petre Roman, fostul sau camarad in cadrul FSN si, mai apoi,
al PD.
Insa toate scenariile cad daca este sa dam credit declaratiilor premierului: nu vor fi negocieri, nu vor fi mai multe nominalizari. Va exista o singura propunere si aceasta va fi facuta de primul-ministru.
Procedura, sau mai degraba lipsa procedurii, ii da dreptate lui Calin Popescu-Tariceanu. Membrii UE si-au alcatuit in vreme proceduri de desemnare a comisarului - el este audiat fie in parlamentele nationale, fie de comisii speciale. Romania nu are astfel de proceduri, dar, potrivit cutumei, premierul este cel care face propunerea catre seful Comisiei, intrucat Guvenul, la nivel de stat membru, este corespondentul Comisiei la nivel suprastatal.
Ultimul cuvant il are seful Comisiei si Parlamentul European (PE), dupa ce propunerile vor fi fost transmise de premier. Daca propunerea este agreata de seful Comisiei, candidatul va trebui sa dea un veritabil examen in fata Parlamentului European, fiind audiat de comisiile de specialitate si validat, in final, de plenul Parlamentului.
Premierul a refuzat ieri sa precizeze cand va face nominalizarea pentru postul de comisar european.
Cea mai probabila data pentru audierea noilor comisari (cel roman si cel bulgar) este 27-28 noiembrie, iar pentru organizarea votului sunt luate in calcul perioada de dinainte de 25 decembrie, 4 ianuarie sau 9 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO