Politică

Tel Aviv pierde un diplomat, Bucurestiul castiga un investitor

13.08.2003, 00:00 87



Bucurestiul are o vara fierbinte in relatia cu Tel Aviv. Dupa disputa privind Holocaustul - provocata de interviul acordat cotidianului israelian Haaretz de presedintele Ion Iliescu - un alt episod romano-israelian atrage atentia mass-media internationale. Ambasadorul israelian la Bucuresti Sandu Mazor a cerut sa-si recapete cetatenia romana. El vrea sa locuiasca in Romania si, la finalul mandatului care expira in cateva zile, sa conduca o firma de investitii israeliana. Intentia ambasadorului, dezbatuta pe lang in ziarele din Israel, a provocat consternarea ministerului israelian de externe.



Ambasadorul Sandu Mazor a fost criticat de sefii diplomatiei israeliene, ca urmare a unui articol publicat luni, in cotidianul israelian Yedioth Ahronoth, referitor la intentia acestuia de a obtine cetatenia romana, scria ieri un alt cotidian israelian, Haaretz, citat de Mediafax. #leadend#



Conform Yedioth Ahronoth, Sandu Mazor, fost general in Departamentul de criminalistica al politiei israeliene, a cerut cetatenia romana si doreste sa locuiasca in Romania pentru a conduce o firma de investitii israeliana, dupa ce mandatul sau va lua sfarsit.



Trebuie spus ca, mod oficial, regulamentul Ministerului israelian de Externe nu interzice trimisilor sai sa obtina cetatenia tarii in care se afla la post, dar acest lucru incalca Tratatul de la Viena care defineste relatiile diplomatice.



Intr-o scrisoare trimisa ambasadorului, luni, consilierul juridic al Ministerului de Externe a afirmat ca intentia sa a fost primita cu "consternare" de oficialii israelieni.



"Daca este adevarat ca ati solicitat cetatenia (romana), acest lucru pune sub semnul intrebarii rolul dumneavoastra de ambasador, din cauza conflictului de interese", se arata in scrisoarea citata de cotidianul Haaretz.



Mazor a confirmat, pentru Yedioth Ahronoth, ca a cerut cetatenia romana si ca nu considera ca era nevoie sa mai astepte, intrucat nu este angajat al Ministerului israelian de Externe, numirea sa de catre fostul ministru de Externe, Shlomo Ben-Ami, in 2000, fiind o actiune politica.





MAE roman priveste de pe margine



In disputa dintre ambasadorul israelian si Ministerul de Externe de la Tel Aviv, Ministerul roman de Externe nu are nici o implicatie. "Cererea de acordare a cetateniei, daca a fost facuta, nu a fost facuta prin MAE roman. La nici una dintre ambasadele noastre nu s-a facut un asemenea demers. Deci, nu avem nici o implicare", a declarat Cosmin Dobran, purtatorul de cuvant al MAE. Dobran a adaugat ca este posibil ca ambasadorul Sandu Mazor sa fi solicitat obtinerea cetateniei romane la Ministerul Justitiei. Biroul de presa al Ministerului Justitiei a spus ca nu stie nimic despre acest lucru. In schimb, ambasada Israelului la Bucuresti a promis ca va da astazi mai multe detalii.





Legea ii da dreptate lui Mazor



Diplomatul Sandu Mazor s-a nascut in Romania si plecat din tara la varsta de 19 ani. Potrivit legii cetateniei romane, nr.21/1991, republicata, Sandu Mazor este indreptatit sa reprimeasca statutul de cetatean roman. Potrivit legii, persoanele care au avut cetatenie romana si care, inainte de 22 decembrie 1989 au pierdut-o din motive neimputabile lor sau celor care le-a fost retrasa cetatenia fara voia lor o pot reobtine - caz in care Romania recunoaste si dreptul descendentilor lor de a primi cetatenia romana. Acordarea cetateniei se face prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Justitiei, dupa analiza cererilor adresate comisiei ce functioneaza pe langa acest minister. Anul trecut, Guvernul a suspendat pentru sase luni o parte din dispozitiile din legea cetateniei, sub motiv ca prevederile referitoare la reprimirea cetateniei trebuie reexaminate din cauza numarului mare de cereri. Potrivit Guvernului, doar intre august-noiembrie 2002 au fost inregistrate peste 13.000 de cereri. Majoritatea acestora vin din partea cetatenilor din Republica Moldova tara care a acceptat, recent, principiul dublei cetatenii.





Ambasadorul Sandu Mazor va pleca de la post la sfarsitul saptamanii, dupa ce a condus vreme de doi ani ambasada Israelului la Bucuresti. Noul ambasador va fi Rodica Gordon, doctor in biotehnologie, ne-a spus ieri Yehezkel Pollyack, atasat economic al ambasadei Israelului la Bucuresti. Rodica Gordon, 43 de ani, casatorita, s-a nascut in Romania. Inainte de a fi numita ambasador al Israelului la Bucuresti, Rodica Gordon a fost diplomat II la ambasadele Israelului din Polonia si Belgia. Iuliana Butuc-Cherchez

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO